mariokej pisze:Jeśli chodzi o kalibrację RĘCZNĄ footpoda.
1. Muszę najpierw przebiegnąć coś na rozruch i dopiero potem w trakcie z menu wybrać kalibruj ręcznie, czy mogę od razu stanąć na linii start i rozpocząć kalibrację?
2. Pisze się w necie, że im dłuższy odcinek tym lepiej. Na sucho w zegarku pojawia mi się jakiś dystans 400m. Mogę biec dłużej i potem na linii stop wpisać/edytować faktyczną długość? Czy muszę przebiec tylko te 400m?
3. Nie chcę używać współczynnika kalibracji, bo go nie znam.
Edit: czy słupki przy drodze krajowej co 100m są dobrym wyznacznikiem długości trasy dla kalibracji?
Możesz przebiec coś na "rozruch", zresztą kalibrację możesz rozpocząć w trakcie trwającego treningu.
Możesz wprowadzić własną/faktyczną długość jeśli ją znasz.
Współczynnik kalibracji wyznaczy się sam po ręcznej kalibracji ale jakby user go znał to może go podać z palca i nie przeprowadzac nawet kalibracji ręcznej.
Z doświadczeń własnych dodam:
Próbowałam kilkukrotnie kalibrować to ustrojstwo i ręcznie i automatycznie i nie jestem w stanie tego zrobić prawidłowo, ciekawe czy Tobie się uda, zawsze mam przekłamanie o ok. 0,8-1 km/h w stosunku do tempa rzeczywistego.
Pytałam nawet serwisu polarowskiego jak to dziadostwo skalibrować poprawnie i sami nie wiedzieli, na forach zagranicznych też nie znalazłam dobrego sposobu

.
Dlatego stryd mnie kusi bo to jest cacko, żadnej kalbracji, bez względu na buty (mam trzy pary :P), zakładasz i lecisz a tempo idealne bez żadnych lagów