COROS Pace 2

Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marcin9709 pisze: 20 wrz 2021, 17:44 Ale masz przesunięty ten znak zapytania. Może masz ten przycisk tylko nie załadowała Ci się ikonka?
bingo, firefox nawalił.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
PKO
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 20 wrz 2021, 16:06 Chłopaki - to nie szachy. Tam analiza partii to nie tylko podstawa ale wręcz konieczność, bez której rozwój nie istnieje. Czy naprawdę trzeba te wszystkie dane tak skrupulatnie obracać w głowie? Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 8T .
Napisał ten, który kupuje zegarek i kupuje bez zbędnych pytań :hahaha: :hahaha: :hahaha:
To nie szachy :bum:
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
MDziubek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 19 wrz 2021, 22:40 Ale zabrakło widoków na zadany czas.
Czyli np. 5 minut na tempie X-X
5 minut na tętnie xxx-xxx
Celowo tutaj, aby ktoś kto szuka informacji o Pace 2 miał w jednym wątku, tarcze:
tetno.jpg
tempo.jpg
Czyli podobnie na górze parametr wg którego ustalane są zakresy.

Sam nie uzywam tych alertów, w sensie mam jakieś treningi typu rozgrzewka i np 10x 100m, bo wygodniej niż manualnie odliczać. Czytając jednak pytania, stwierdzam, że nie znam zegarka, którego uzywam, więc dzisiaj zrobiłem trening:
Rozgrzewka + 15 min w na tetnie 150-200 + 15 minut w tempie 5:00 - 6:00

Zakres tętna z czapy ale ustawiłem tak do fotek i nie zmieniłem przed... w przypadku tętna jeżeli byłem niżej to wartośc migala na niebiesko/czarno, w docelowej strefie caly czas na czarno. W tempie > 6 min/km miga na niebiesko/czarno, < 5 min/km czerwono/czarno, w zakresie na czarno.

Generalnie jeśli byłem poza zdefiniowanym zakresem, zegarek cyklicznie wibrował. Pojawiały się też alerty dźwiękowe, ale nie za bardzo wiem kiedy. moje obserwacje są takie, że dźwiękiem oznajmił wejscie w strefę tętna i jezeli biegłem <5'/km to razem z wibracjami był dźwięk. Dzisiaj biegłem kolo ulicy i jakiś spory ruch więc słabo to słyszalem.
niestety manual wiele nie wyjaśnia:

Enable to receive alerts when the pace is outside of the preset zone.
W sumie chyba nikt nie pisał, a jest możliwość konfiguracji widoku tego ekranu?
Podczas treningu widoczna jest tarcza ze zdjecia, ale pokrętłem, można przejść do tych które mamy zdefiniowane dla biegania, ta dodaje się ekstra.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
---------------------
Pozdrawiam
Michał
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:37

Nieprzeczytany post

Jak wygląda pokazywanie tempa ze stryda przez Corosa? Bardzo szarpie, czy jednak trochę je "wygładza"? Nie musi być konkretnie Pace 2, myślę że pozostałe modele Corosa mogą mieć podobnie.
5km: 17:59
10km: 37:37
HM: 01:28:40
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I jeszcze jedno pytanie. Jak ciała barometr w takich zegarkach? Czy służy on tylko do pomiaru wysokości i czy jego wskazania są poprawne?
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:
Deter pisze: 20 wrz 2021, 16:06 Chłopaki - to nie szachy. Tam analiza partii to nie tylko podstawa ale wręcz konieczność, bez której rozwój nie istnieje. Czy naprawdę trzeba te wszystkie dane tak skrupulatnie obracać w głowie? Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 8T .
Napisał ten, który kupuje zegarek i kupuje bez zbędnych pytań :hahaha: :hahaha: :hahaha:
To nie szachy :bum:
To co innego Obrazek
MDziubek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Barometr generalnie to mierzy ciśnienie, czy dobrze nie wiem, porównywalnie z garminami i suunto (te mieli znajomi i porównywaliśmy pomiary)
Wysokość jest kalibrowana podczas aktywności GPS lub mozna ręcznie wpisać.

Czy te wznosy/spadki pokazuje dobrze to nie jest łatwo odpowiedzieć, podam przykład, ostatni bieg 31 km pokazał 308 m podbiegów, z ciekawości użyłem korygowania wysokości na stravie i ta wartość
została skorygowana do 295 m. Czyli można powiedzieć że niewiele, pytanie która jest prawidłowa?

Czy barometr jest wykorzystany podczas aktywności to wie tylko producent, ja na takie info nie trafiłem.

Do poczytania:
https://support.coros.com/hc/en-us/arti ... -accurate-
https://support.coros.com/hc/en-us/arti ... -Explained
---------------------
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taki wysokościomierz może być świetnym narzędziem treningowym.
Wówczas idziesz na trening zrobić "pińcet wertikala" i dystans staje się drugorzędny.

PS
Znów mam zagwozdkę elektroniczną.
Czy bateria w zegarku ma pewną liczbę cykli, która skraca żywotność?
Podam przykład.
Vertix 1 będzie rzadziej ładowany niż Apex Pro bo ma lepszą baterię - czy po 3 latach ich żywotność spadnie tak samo?
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MDziubek pisze: 22 wrz 2021, 11:54 Barometr generalnie to mierzy ciśnienie, czy dobrze nie wiem, porównywalnie z garminami i suunto (te mieli znajomi i porównywaliśmy pomiary)
Wysokość jest kalibrowana podczas aktywności GPS lub mozna ręcznie wpisać.

Czy te wznosy/spadki pokazuje dobrze to nie jest łatwo odpowiedzieć, podam przykład, ostatni bieg 31 km pokazał 308 m podbiegów, z ciekawości użyłem korygowania wysokości na stravie i ta wartość
została skorygowana do 295 m. Czyli można powiedzieć że niewiele, pytanie która jest prawidłowa?

Czy barometr jest wykorzystany podczas aktywności to wie tylko producent, ja na takie info nie trafiłem.

Do poczytania:
https://support.coros.com/hc/en-us/arti ... -accurate-
https://support.coros.com/hc/en-us/arti ... -Explained
A korzystasz z opcji treningu siłowego? Wiem, że z liczeniem powtórzeń może być różnie, ale ogólnie dobry jest ten tryb?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deter pisze: Znów mam zagwozdkę elektroniczną.
...
Ty chcesz kupić ten zegarek, piszesz jakąś pracę naukową, czy po prostu chcesz nas zamęczyć?
:bum:

Wysłane z mojego Pixel 5 .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kupię kupię, zbieram fundusze.
Pytam bo to ważne kwestie.
MDziubek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

marcin9709 pisze: 22 wrz 2021, 19:31 A korzystasz z opcji treningu siłowego? Wiem, że z liczeniem powtórzeń może być różnie, ale ogólnie dobry jest ten tryb?
Tak, korzystam, podoba mi się bo definiuje sobie ćwiczenia i zegarek wyświetla co mam robić, odmierza czas. Wygodne i dzięki temu mój trening jest usestymatyzowany. Powtórzenia liczy czasem lepiej czasem gorzej, albo wcale. Ale to dla mnie nie ma znaczenia.
Deter pisze: 22 wrz 2021, 18:43 Czy bateria w zegarku ma pewną liczbę cykli, która skraca żywotność?
Takich pytań się nie spodziewałem... Pewnie jak każdy akumulator z czasem traci swoje właściwości. Ja po prawie roku używania nie zauważyłem różnicy, jak będzie za 2 lata to się dowiem...
---------------------
Pozdrawiam
Michał
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MDziubek pisze:
Tak, korzystam, podoba mi się bo definiuje sobie ćwiczenia i zegarek wyświetla co mam robić, odmierza czas. Wygodne i dzięki temu mój trening jest usestymatyzowany. Powtórzenia liczy czasem lepiej czasem gorzej, albo wcale. Ale to dla mnie nie ma znaczenia.
To jest kolejny argument "za", bo akurat z treningami uzupełniającymi jest u mnie ciężko. A tak podejrzewam, że z góry można sobie zaplanować kilka tygodni i wpleść w nie treningi siłowe.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Te cykle baterii to moja rozkmina czy kupić nowego Apexa Pro czy używanego albo nieużywanego Vertixa 1 z OLX w cenie Apexa Pro.
Za 2k można spokojnie dostać Vertixa prawie nowego.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z akumulatorami w zegarkach jest o tyle mniejszy problem niz np. w samrphone-ach,
ze te drugie niektorzy laduja i 2x dziennie, bo intensywnie ich uzywaja, a zegarek laduje sie ile, 1x tydzien, czasem moze 2x?
Krotko mowiac akumulator w telefonie po roku moze miec juz kilkaset cykli ladowania, a zegarek ledwo nieco ponad 50.
Z tego tez wzgledu akumulator w moim Fenix 3, ktory uzywany byl intensywnie przez kilka lat wciaz bardzo dobrze sie trzyma.
Za to akumulator w LG G6, ktorego dlugo uzywalem (za dlugo) pod koniec, to juz bylo moze 50% jego pierwotnej pojemnosci.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ