Polar Vantage V - najlepszy obecnie Polar? ;-)

GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:32
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Zapomniałem dopisać, miałem długie ochraniacze nadgarstkowe i V był założony bardzo wysoko.
Muszę kupić i tak nowe ochraniacze, to tym razem kupię krótsze.
Puls trzeba tu pominąć.
.
Z tego co mi kiedyś mówiła pani ze SportKonsulting to zegarek i tak trzeba wyżej mocować by puls był dokładny. Może nie aż tak jak przy ochraniaczach nadgarstków ale powinien dobrze wskazywać puls.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz w pierwszym moim poście w tym wątku linka i obrazek jak nosić Vantage.
Ja go miałem zdecydowanie za wysoko.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Masz w pierwszym moim poście w tym wątku linka i obrazek jak nosić Vantage.
Ja go miałem zdecydowanie za wysoko.
Aaa. Ok to wszystko tłumaczy. Keiw a może byś nagrał recenzje V i wrzucił na YouTube? Chętnie zobaczyłbym jak zegarek wygląda w „ruchu” na polskim menu.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:akurat gpsa to nie sprawdzałbym na stadionie, duża niedokładność w tym przypadku była zawsze u różnych producenrow więc jak raz nie jest to raczej miarodajny test, chociaż zawsze coś tam mowi o zegarku.
Jako użytkownik V800 jestem jednak przyzwyczajony do lepszej jakości. Jak ktoś ma Garmina to widocznie patrzy łaskawszym okiem ;-):-):-):-):-)

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś bojowy test na Biegu Niepodległości 10 km.
Zawsze biegam na kontroli pulsu i powiem, że gdybym miał kierować się wskazaniami pulsu z nadgarstka z Vantage V, to szybko bym się zajechał :oczko:

Test:
- Vantage V pomiar pulsu z nadgarstka
- V800 sparowany z pasem H10
Musiałem fajnie wyglądać z dwoma zegarkami :bum:

Nałożone wykresy pulsu:
Obrazek

Jak ktoś chce sobie prześledzić to wrzuciłem zarejestrowane treningi na:
http://www.mygpsfiles.com/app/#aszIBBsT

Nie wiem czemu aż tak V się rozjechał z tym pomiarem pulsu. Zegarek miałem naprawdę mocno zaciągnięty.
Stary Polar A360 lepiej sobie radził.

Jak zegarek ustawimy w trybie przedtreningowym to szuka sparowanych czujników i sygnału GPS.
Na V800 widać w % wyszukiwanie GPS a tu mamy tak:
Obrazek
Jak znajdzie wibruje, pika i zmienia kolor na zielony:
Obrazek
Nocą kolor ciężko rozróżnić a % w ogóle nie ma.

Dodam jeszcze, że sobie na dziś ustawiłem cel treningowy z określonym tempem startowym - wirtualny partner.
Po sparowaniu i tak tego nie miałem dostępnego w zegarku.
Edit:
Cholerka, sprawdziłem i "V" nie obsługuje jeszcze tempa startowego.
Interwały można planować.

Mam nadzieję, że z dużą aktualizacją w grudniu wprowadzą sporo zmian - czytaj: przywrócą to co jest dobre i sprawdzone w V800.

Dziś też rekreacyjnie pływałem. Odległość zmierzył dokładnie i tym razem dobrze rozpoznał styl pływacki:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, 12:06 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"

GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Keiw, porównywałeś pomiar mocy między V a Strydem? Waty pokazuje te same czy każdy ma inny sposób wyliczania?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Inne. Polar ma jakieś wyższe.
Edit:
Strefy mocy można edytować, tak jak strefy tempa czy tętna.
Muszę je ustawić jak w Stryd.
Jeszcze się tym nie bawiłem.

Mój Blog "Luźne wpisy"

GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Inne. Polar ma jakieś wyższe.
Edit:
Strefy mocy można edytować, tak jak strefy tempa czy tętna.
Muszę je ustawić jak w Stryd.
Jeszcze się tym nie bawiłem.

A jakieś wykresy PolarFlow Ci generuje przy pomiarze mocy?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście, zawsze generował.

Mój Blog "Luźne wpisy"

moisz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki Keiw, za testy i dokładne opisy. Jesteś pracowity jak pszczółka. :)

Moje główne zmartwienie to czytelność. Z kulfonów przeszli na wątłą czcionkę i podświetlenie świeczką. Mierne podświetlenie pewnie ma służyć dłuższej żywotności baterii, ale nie tędy droga. Mam nadzieję, że to poprawią.

Tętno z pływania to druga sprawa. Wnerwia mnie, gdy czytam, że pomiar z nadgarstka jest wystarczająco dobry by wyliczać kalorie. Nie bedę pisać gdzie mam ich kalorie. Wszystko Pro, load, recovery, ale hr z pływania już nie musi być pro, tylko wystarczające. Wiem, że pływanie to margines i dla większości bardziej rekreacja, ale może Polar wykaże trochę konsekwencji? Albo wszystko pro, albo "wystarczające", więc niech spuszczą też z ceną do poziomu "wystarczające".
Wiem, że Sport Konsulting się tu dezaktywował, ale pewnie śledzą wątki o polarowym sprzęcie. Zatem niech łaskawie przekażą do fińskiego igloo, żeby zrobili możliwość zapisu danych w nadajniku dla aktywności uruchamianej z zegarka. Tak jak teraz jest w telefonie, bo przy obecnym stanie bedę mieć dwie aktywności dla jednego treningu. Bezsens totalny.

Ogólnie na razie wydaje się (na bazie Twoich recenzji i innych źródeł internetowych), że jednak z wyższego poziomu wystartowali niż z V800, ale brak trochę istotnych funkcji, które są w starszych zegarkach, pełno niedoróbek i irytujących drobiazgów. Widać, że skupili się na swojej obsesji związanej z pomiarem tętna. Nacudowali z ohr, ale na razie nie wygląda, żeby dokonali przełomu i w niczym nie przewyższają konkurencji. Będzie za to więcej możliwości, żeby się coś zepsuło, jak zawsze, gdy się za dużo pokomplikuje.

Mają teraz jednak już spory zastęp testerów, więc wkrótce pewnie będzie jakas solidna aktualizacja.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

GOGIEL_PL pisze: A jakieś wykresy PolarFlow Ci generuje przy pomiarze mocy?
Jak masz Stryda, to V800 zawsze rysował wykresy mocy. Tak samo jest z Vantage V, ale mam inne zakresy:
*na wykresie tempo biegu kolor niebieski i moc kolor pomarańczowy - są to dwa różne biegi.
Pomiar mocy pochodzący z "V":
Obrazek
Pomiar mocy pochodzący ze Stryda:
Obrazek

Pomiar mocy "V" widać, że jest mocno powiązany z tempem - dlatego też dałem wykres tempa biegu.
Obecnie nie podejmuję się oceny tego. Ogólnie pomiar mocy w biegu wzbudza kontrowersje, ja nie biegam "na moc".

Trafiłem na jakiś błąd w sofcie. Muszę to zgłosić.
Jak miałem sparowanego "V" ze Strydem a dziś wyszedłem na spacer i dla testu odpaliłem trening, to zegarek pokazywał tempo, GPS wrysował mapę ale nie pokazuje dystansu. Pomaga restart zegarka i ponowne uruchomienie treningu.

moisz - w kolejnej aktualizacji Polar zapowiedział już zmiany związane z oświetleniem, mamy mieć możliwość wyboru.
Tętno podczas pływania dla mnie akurat jest mało istotne, ale dla osób, którzy to trenują zawodowo, zapewne ma znaczenie.
Zegarek powinien zczytywać puls po zakończeniu biegu z pasa H10 tak jak to robi aplikacja Polar Beat.

Muszę jeszcze zrobić test porównawczy z pomiarem pulsu z Polar A360. Zastanawiam się czy wczoraj trochę za mocno nie dociągnąłem paska od "V" i dlatego zgłupiał.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Hektor0064
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:51:16

Nieprzeczytany post

Keiw, teraz pewnie już załapałeś że nadajnik na klatce piersiowej to jak na razie jedyny sposób na rzeczywisty pomiar tętna, a ten bajer na nadgarstku jest przydatny w całodobowym pomiarze aktywności.
Pomiar mocy z nadgarstka i running indeks jest tak samo wiarygodny jak pomiar tętna czyli mało.
Kiepski wynik GPS na stadionie jest dla mnie zaskoczeniem, masz możliwość ustawienia dokładności GPSa, jakieś glonasy, galilea czy coś?
Rozczarowujący jest brak procentowego zużycia baterii i łapania sygnału z satelit, te ikonki to lipa.
Polar ma co poprawiać, bo to co jest teraz nie zachęca do zakupu.

GOGIEL_PL, podniosłem delikatnie blaszki, niestety nie pomogło, będę reklamował. Dzięki.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie musiałem nic "zalapywac" ponieważ wiedziałem to od początku. Testy robię, by inne osoby miały punkt odniesienia.
Dla mnie ważna jest bateria na biegi ultra.
Jedyne co myślałem, to że Polar jednak lepiej dopracuje ten pomiar pulsu z nadgarstka.
Czujniki zbliżeniowe mają wykluczyć błędy i zapewne wykluczają jak nam zegarek podskoczy ale nic poza tym.
Będę nadal robił jakieś testy i obserwację i się tym dzielił.
Każdy wnioski sobie sam wyciągnie.
Edit:
Obecnie nic nie zmienisz związanego z GPS, nawet czasu odczytu.

Mój Blog "Luźne wpisy"

moisz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Keiw, miałam napisać i zapomniałam, żebys właśnie spróbował na mniej dociągniętym pasku. Na m430 przy mocniej dociągniętym pasku tętno z nadgarstka też pokazywało z większymi błędami. W instrukcji tylko do pływania każą mocniej dociągnąć, ale tutaj to oczywiste.

Hektor, na tętno jest różne "zapotrzebowanie", dla wielu jest to tylko dodatkowy wskaźnik, dla wielu zupełnie nieistotne. Dużo osób, mimo niedokładności, preferuje pomiar z nadgarstka, bo nie lubia pasków, nie chce im sie bawić z nimi, itp. Odwrotu już od pomiaru nadgarstkowego nie ma.

Jak dla mnie, lepsze podświetlenie, dodanie zapisu hr do nadajnika dla aktywności uruchamianej z zegarka, kalibracja wysokości z szybkiego menu i byłoby w miare ok. Oprócz ceny oczywiście. :D

Edit:
Jeszcze pytanie, ten planer sezonu, który wprowadzili we Flow synchronizuje się jakoś z zegarkiem? Nie jest to mi do niczego potrzebne, pytam z ciekawości.
Hektor0064
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:51:16

Nieprzeczytany post

Moisz, to nie jest kwestia mojego zapotrzebowania, ostatnio z musu biegam bez pasa hr i jakoś daję radę.
Na pomiarze tętna Polar opiera całą STRATEGIĘ treningu. Za tą STRATEGIĘ bierze od nas kasę, tworzy SPECJALNIE dla nas programy treningowe oparte na tętnie przygotowujące do 5, 10, maratonu, test ortostatyczny, runinng indeks, stan regeneracji, a w nowym Vantage jeszcze więcej.
Dlaczego nie mamy oczekiwać że to będzie działać dobrze?
ODPOWIEDZ