Garmin Fenix 8 (i pokrewne: Enduro, 7 Pro etc).
- 123_biegniesz_Ty
- Dyskutant

Dziura w oddechu tak wyglada
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Amadeusz
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Kiedyś sam tworzyłem o tym temat, niektórzy chyba mają po prostu jakoś wybitnie korozyjny pot (albo cholera wie co), ja kiedyś w ciągu 2 lat zajechałem 3 pasy do Polara H10, po czym uznałem że może to pastylka jest walnięta, więc kupiłem H9, i ten też zaczął świrować po kilku miesiącach :D A objawiało się to właśnie tak że miałem nagle dziwne spadki HRu do jakichś absurdalnych wartości (85bpm na podbiegu 6%) albo kompletnym zrywaniem połączenia.
Teraz mam H9 na pasku made in china, ubieram tylko na sesje na bieżni, bo wiem jak to się skończy w innym wypadku. A do innych aktywności mam Verity Sense, który dzielnie się trzyma już z 3 lata, a lekkiego życia nie ma - oczywiście jest trochę mniej dokładny, ale przy biegu równym że jest to absolutnie niezauważalne.
Oczywiście to nie odpowiada na pytanie czy "to beta", ale świrowanie paska po kilku miesiącach nie byłoby dla mnie zdziwieniem.
Teraz mam H9 na pasku made in china, ubieram tylko na sesje na bieżni, bo wiem jak to się skończy w innym wypadku. A do innych aktywności mam Verity Sense, który dzielnie się trzyma już z 3 lata, a lekkiego życia nie ma - oczywiście jest trochę mniej dokładny, ale przy biegu równym że jest to absolutnie niezauważalne.
Oczywiście to nie odpowiada na pytanie czy "to beta", ale świrowanie paska po kilku miesiącach nie byłoby dla mnie zdziwieniem.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach

używałem tego nowego HR od dnia premiery i miałem dziury non stop.
pozbyłem się garmina w okolicach września przesiadłem z powrotem na AWultra 3 i naprawdę nie mam teraz żadnych problemów.
a robiłem takie przesiadki trzykrotnie.
z Ultra 1 na Epixa potem z U2 na Epic dwa i w końcu z F8 na Ultra 3.
i nie mam już żadnych problemów.
teraz H10 i zapominam o jakikolwiek brakach.
garmin robi coraz większe wtopy w swoich produktach.
pozbyłem się garmina w okolicach września przesiadłem z powrotem na AWultra 3 i naprawdę nie mam teraz żadnych problemów.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- 123_biegniesz_Ty
- Dyskutant

cichy70 pisze: ↑01 lut 2026, 14:23 używałem tego nowego HR od dnia premiery i miałem dziury non stop.
Faktycznie przy h10 to nie bedzie problemu, bo to nie garminowski "shit" . Napewno wielu ludzi biega na polarze i f8 i nie mają takiego problemu. Paski garmina od 10 lat chyba paska nie zmienili tylko zapięcie. Szkoda ze do pestki garmina nie da sie podłączyć paska polara.
Od 10 lat w paskach nic sie nie zmieniło tylko garmin cały czas doklada dane zbędne dodatkowe, co zaburzaja podstawowe opcje.
A jest przy okazji jaki sposób aby na zapisie bylo widac kiedy z hr paska kiedy z ręki, nie podczas biegu tylko po zakończeniu biegu ?
-
Amadeusz
- Zaprawiony W Bojach

Wiesz mamy 2026 i Garmin to jedyny pasek (przynajmniej z tych mainstreamowych) w którym ktoś wpadł żeby dodać ładowanie z kabla i taką oczywistą oczywistość jak guzik do włączania/wyłączania urządzenia (+ dioda statusu). Więc to też nie tak że konkurencja jakoś goni z nowymi pomysłami, bo tak samo stoją w miejscu. I jak już wspominałem, zajechałem 3 polary H10 (tzn 3 oryginalne pasy) przez 2 lata więc jak się spodziewasz niesamowego longevity to możesz się zdziwić przy odrobinie pecha.123_biegniesz_Ty pisze: ↑01 lut 2026, 14:38 Faktycznie przy h10 to nie bedzie problemu, bo to nie garminowski "shit" . Napewno wielu ludzi biega na polarze i f8 i nie mają takiego problemu. Paski garmina od 10 lat chyba paska nie zmienili tylko zapięcie. Szkoda ze do pestki garmina nie da sie podłączyć paska polara.
Od 10 lat w paskach nic sie nie zmieniło tylko garmin cały czas doklada dane zbędne dodatkowe, co zaburzaja podstawowe opcje.
A jest przy okazji jaki sposób aby na zapisie bylo widac kiedy z hr paska kiedy z ręki, nie podczas biegu tylko po zakończeniu biegu ?
Aby sprawdzić retroaktywnie czy biegałeś z pasem na klatę czy nie, najlepiej zerknąć czy masz wykres "częstotliwość oddychania", pojawia się on tylko dla takiego pasa (dla Verity Sense nie występuje). AFAIK większej granularności nie ma.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach

tak bateria w tym cudownym ładowaniu trzyma parę godzin.
nie bronie H10 bo sam wymieniłem kilka razy,
ale te ładowanie garmina i wytrzymałość to relatywnie 10 x gorzej niż najtańszy AW w porównywaniu z Garminem.
więc ta cudowna innowacja to raczej słaba jest

nie bronie H10 bo sam wymieniłem kilka razy,
ale te ładowanie garmina i wytrzymałość to relatywnie 10 x gorzej niż najtańszy AW w porównywaniu z Garminem.
więc ta cudowna innowacja to raczej słaba jest

-
Amadeusz
- Zaprawiony W Bojach

Jesteś pewien że to nie tak że np. zapomniałeś ten pasek wyłączyć i po 3 dniach jak go znowu wziąłeś to bateria była już zajechana (bo on "działał" 3 dni), więc Ci się wydawało że trzyma kilka godzin?
Nie będę się wykłócał bo tego paska nawet nie miałem w ręku, ale pamiętam że czytałem że ludzie to ładują raz na 2 tygodnie (czyli tak jak ja Verity Sense i Enduro 3):
https://the5krunner.com/2025/06/11/garm ... nitor-hrm/
https://www.reddit.com/r/Garmin/comment ... questions/
Nie będę się wykłócał bo tego paska nawet nie miałem w ręku, ale pamiętam że czytałem że ludzie to ładują raz na 2 tygodnie (czyli tak jak ja Verity Sense i Enduro 3):
- 123_biegniesz_Ty
- Dyskutant

WOW masz racje , aż musiałem zweryfikować.
Czyli microled nie jest taki zły
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach

tak jestem pewien owszem z czasem użytkowania, jakby bateria się lekko poprawiła,Amadeusz pisze: ↑01 lut 2026, 21:52 Jesteś pewien że to nie tak że np. zapomniałeś ten pasek wyłączyć i po 3 dniach jak go znowu wziąłeś to bateria była już zajechana (bo on "działał" 3 dni), więc Ci się wydawało że trzyma kilka godzin?
i generalnie nie miałem z tym problemu, niemniej musiałem ładować co tydzień około 1h?
żeby było OK.
mało to wygodne, ciągle pamiętanie o stanie naładowania.
no i jak to jest, że malutka bateria potrafi trzymać już nie mówię rok, ale nie tam pół roku,
a ta cudowna innowacja to max 2 tygodnie.
więc nie jet to tak do końca zajebista sprawa jakby się wydawało, bo upierdliwe te ładowanie jest na maksa.
szczególnie, że powszechnie wiadomym faktem jest, że po kilkudziesięciu razach kabel albo gniazdo wtykowe zaczyna szwankować i coraz gorzej to wszystko łączy.
ogólnie nie polecam, tego typu ładowania w garminie.