Garmin Fenix 5/5s/5x

Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blazko pisze:
droopy pisze:Ktoś wie jak dodać punkty urzytkownika? Jeździłem trochę po zaplanowanej trasie i teraz wiem, że warto poza trasą dodać punkty, które chcę zobaczyć, a nie ma ich bezpośrednio na trasie przejazdu.
O to Ci chodzi?
Settings -> System -> Hot Keys -> wybierasz klawisz -> Save Location
Chyba chodzi o co innego, i ja też mam z tym ból dupy.

Mianowicie przeglądasz sobie mapę w garmin.connect (w aplikacji na tel, lub na www) i zaznaczasz tam trasę oraz dodajesz ciekawe POI na trasie lub poza nią które szybko możesz przesłać do zegarka i nawigować. Takiego rozwiązania nie ma. Możesz użyć BaseCamp do planowania trasy ale to nie jest wygodne i wymaga PC.

Mnie tego brakuje. Np jestem gdzieś w lesie i mógłbym na smartfonie zaznaczyć gdzie chcę dobiec, i wysłać to do Fenixa. Byłoby szybko i sprawnie, a tak muszę przeszukiwać mapę w zegarku, co jest nieco wolniejsze.
PKO
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:08
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blazko pisze:
droopy pisze:Ktoś wie jak dodać punkty urzytkownika? Jeździłem trochę po zaplanowanej trasie i teraz wiem, że warto poza trasą dodać punkty, które chcę zobaczyć, a nie ma ich bezpośrednio na trasie przejazdu.
O to Ci chodzi?
No tak, ale to zapisuje tylko lokację, w której jestem, a ja chciałem wpisać z palca namiary na odległe miejsca (np. jestem w domu i chcę dodać punkty w innym mieście). Można jakoś?
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

A jak wygląda u was tempo chwilowe? Bo w f5 jest dla mnie jakieś nieporozumienie . W porównaniu do 310xt to w zasadzie f5 takiego tempa nie pokazuje.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:A jak wygląda u was tempo chwilowe? Bo w f5 jest dla mnie jakieś nieporozumienie . W porównaniu do 310xt to w zasadzie f5 takiego tempa nie pokazuje.
Jak biegłem równym tempem po biezni, to idealnie mi pokazywało tempo na zegarku danego odcinka. GPS + glonass.
A z samym GPS to troche odchyły sie pojawiaja.
Całkowite tempo bedzie wolniejsze bo rozgrzewka, skipy, przebieżki, wymachy etc.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

droopy pisze:
blazko pisze:
O to Ci chodzi?
No tak, ale to zapisuje tylko lokację, w której jestem, a ja chciałem wpisać z palca namiary na odległe miejsca (np. jestem w domu i chcę dodać punkty w innym mieście). Można jakoś?
Wlasnie, takie cos na niedziele chcialem zrobic.
Ale zrobilem juz 1.2km trasy jak mam isc w GC Xd

Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Takie rzeczy zrobicie na razie tylko w desktopowej aplikacji Garmina: Base Camp

Na razie nie ma opcji aby zrobić to w biegu z telefonu. A szkoda, bo już choćby aplikacja Connect IQ:Dynamic Watch umożliwia coś takiego. Ja jednak czekam na rozwiązania producenta.

Co do odwiecznej dyskusji o tempie chwilowym, to wybór technologii GPS do jej pomiaru to jakieś nieporozumienie. Niepewność pomiaru jest zbyt duża, niezależnie od urządzenia, przy prędkościach osiąganych przez biegacza. Z tego powodu Prędkości chwilowe są średnią w dłuższych odstępach czasowych i Garmin stosuje to już od kilku lat.
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poranny Biegacz pisze:Takie rzeczy zrobicie na razie tylko w desktopowej aplikacji Garmina: Base Camp

Na razie nie ma opcji aby zrobić to w biegu z telefonu. A szkoda, bo już choćby aplikacja Connect IQ:Dynamic Watch umożliwia coś takiego. Ja jednak czekam na rozwiązania producenta.

Co do odwiecznej dyskusji o tempie chwilowym, to wybór technologii GPS do jej pomiaru to jakieś nieporozumienie. Niepewność pomiaru jest zbyt duża, niezależnie od urządzenia, przy prędkościach osiąganych przez biegacza. Z tego powodu Prędkości chwilowe są średnią w dłuższych odstępach czasowych i Garmin stosuje to już od kilku lat.
NIe zgadzam się. Biegam do kilku lat z poprzednimi modelami garmina i wiem, że są wahania przy przyspieszeniach, nawrotach, itp. ale się po kilku sekundach stabilizuje i dalsze odchylenia są akceptowalne. Tak więc biegnąc sobie po 5:00-5:15 nie oczekuję, że będzie to co do sekundy, czy nawet dziecięciu sekund dokładne. Nawet czasem będzie jakieś chwilowe zawahanie w góre lub w dół. Tak to mniej więcej działało dotychczas. Teraz biegnąc z f5 po 5:00-5:15 zegarek przez dwie minuty pokazuje mi 6:30-6:40, nagle na klika sekund pokazuje 4:50, a potem znowu 6:30. Chore. Nie mówcie mi proszę, że tak działają wszystkie zegarki z GPS, bo tak nie jest.
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

droopy pisze:
blazko pisze:
O to Ci chodzi?
To może to?

strona 17 podręcznika użytkownika:

Obrazek
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:
Poranny Biegacz pisze:Takie rzeczy zrobicie na razie tylko w desktopowej aplikacji Garmina: Base Camp

NIe zgadzam się. Biegam do kilku lat z poprzednimi modelami garmina i wiem, że są wahania przy przyspieszeniach, nawrotach, itp. ale się po kilku sekundach stabilizuje i dalsze odchylenia są akceptowalne. Tak więc biegnąc sobie po 5:00-5:15 nie oczekuję, że będzie to co do sekundy, czy nawet dziecięciu sekund dokładne. Nawet czasem będzie jakieś chwilowe zawahanie w góre lub w dół. Tak to mniej więcej działało dotychczas. Teraz biegnąc z f5 po 5:00-5:15 zegarek przez dwie minuty pokazuje mi 6:30-6:40, nagle na klika sekund pokazuje 4:50, a potem znowu 6:30. Chore. Nie mówcie mi proszę, że tak działają wszystkie zegarki z GPS, bo tak nie jest.
Dziwne, sprobuj pobiegac w innej czesci Polski czy w innym miescie, czy w lesie, na polu, w innym parku oddalonym o 50km od ciebie.

Ja wolalbym ustawic to w zegarku niz w telefonie. (Telefonu nie posiadam, a w tablecie nie ma innego internetu niz wifi oraz jest ograniczona pamiec wewnętrzna jak i karta pamieci).

blazko pisze:
To może to?

Obrazek

Ja wolalbym wpisac adres niz celować i szukac punktu/ulicy dokąd mam podążać.

Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poranny Biegacz pisze: Co do odwiecznej dyskusji o tempie chwilowym, to wybór technologii GPS do jej pomiaru to jakieś nieporozumienie. Niepewność pomiaru jest zbyt duża, niezależnie od urządzenia, przy prędkościach osiąganych przez biegacza. Z tego powodu Prędkości chwilowe są średnią w dłuższych odstępach czasowych i Garmin stosuje to już od kilku lat.

Pełna zgoda...

Oto porównanie tego co się dzieje z tempem chwilowym gdy pochodzi ono z GPS a tym co się dzieje gdy pochodzi z footpoda (w tym wypadku Stryd2.0).

Obrazek
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To w takim razie polecam kupić jakiś porządny zegarek typu 305 lub 310.
Awatar użytkownika
droopy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blazko pisze:
To może to?

Obrazek
5X jak mniemam? Ja mam 5, X był za duży, nie mam takiego celownika :D
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:To w takim razie polecam kupić jakiś porządny zegarek typu 305 lub 310.
Bez sensu. Tak to każdy potrafi :)
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Po wgraniu tracka powiesił się skubany (f5).
Co zrobić żeby odwiesić? Wcisnąłem dłużej light, wyłączył się, włączył ale jest tylko ikonka trójkąta.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zukow2 pisze:Po wgraniu tracka powiesił się skubany (f5).
Co zrobić żeby odwiesić? Wcisnąłem dłużej light, wyłączył się, włączył ale jest tylko ikonka trójkąta.
Albo sprobuj ponownie zrobic to samo jeszcze raz. A jak nie to to poniżej.
A hard reset próbowałeś?
Dluzej przytrzymać przycisku lap'u.

Mi sie zawiesiło po wgraniu interwału i narazie tego nie robie.
Nie wiem czemu sie zawiesiło.
I soft reset mi pomogl.

I do włączenia musisz uzyc tego samego przycisku, tylko trzymac okolo 3s.

Bo go nie wlaczyles. Jest tylko trójkąt. Wlacz go. Powinno pomoc.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ