Polar Vantage V - najlepszy obecnie Polar? ;-)

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

djhonda - nie dziwię się, że oddajesz zegarek. Najważniejsze to mieć produkt dostosowany do swoich potrzeb.

U mnie w sumie jest bez większej różnicy na której ręce założę V-V. Pomiar w czasie treningu jest podobny - może minimalnie lepiej jest na prawej ręce.
Dobrze jednak sprawdza się zakrywanie bluzą ręki z zegarkiem.
Mam pasy H10 i H7, więc tym bardziej tu nie ma dla mnie problemu. Chodziło mi o to, by pomiar pulsu z nadgarstka był w miarę wiarygodny na BS, longach.

Tu przykładowo nałożony puls z V-V i V800+H10 z wczorajszego biegu długiego:
Obrazek

Rysowanie ścieżki wygląda gorzej niż w V800, ale z finalnym pomiarem dystansu dramatu nie ma.
na tym dystansie V-V pomylił się o ~150 m względem tego co pokazał V800+Stryd. Fakt, że na zakrętach za bardzo "nie wyrabia". Jednak są też miejsca gdzie i V800 "nie wyrabiał".
Dodam, że V800 też nie jest plastikowy - aluminium. :oczko:

Jak ktoś chce sobie porównać ścieżki i inne parametry, to nałożone treningi są tu:
http://www.mygpsfiles.com/app/#peXwvDzM

Co do baterii. Tu jest różnie.
@scar - z tym pomiarem co sekundę i inną informacją w instrukcji, to może i słusznie masz pretensje.
Tu bardziej chodzi mi o to, że produkt powinien być opisany zgodnie z funkcjami, które realizuje.
Mnie osobiście nie przeszkadza pomiar co sekundę. Dziś to nie problem ładować zegarek co 5 dni ale wolałbym, by to było uczciwie opisane.
Plusem jest to, że bateria w V-V jest wymienialna. W sieci wyczytałem, że koszt wymiany to około 160 zł.
Taniej niż w przypadku V800 (tu niby wymiana całej elektroniki wchodziła w rachubę), ale uwzględniając koszt baterii, uszczelek i robocizny, to i tak nie jest to mało.

Na baterię mogą mieć też wpływ, oprócz ciągłego pomiaru pulsu:
- podświetlenie tarczy, nad którym nie można zapanować - np. ruchy ręką w trakcie snu, brakuje tu możliwości włączenia/wyłączenia podświetlenia przez użytkownika wg jego kryteriów;
- synchronizacja BT z telefonem: wymuszona ale i ta "push" - tu zaobserwowałem, że jak wyłączymy BT w telefonie, lub zabronimy działania w tle dla Flow, to V-V działa dłużej.
Dla jasności, taka synchronizacja bez kontroli użytkownika, to żadna nowość w Vantage. Polar A360 zachowuje się tu zupełnie tak samo.
- błędy w oprogramowaniu - już raz tak miałem, że dotyk się zwiesił i w ciągu doby bateria zleciała ze 100 do 30%. Powinniśmy też mieć możliwość wyboru, czy chcemy mieć możliwość włączenia i wyłączenia dotyku.

Tak jak pisałem wcześniej z moich obserwacji wynika, że średnio ubywa 15% baterii na dobę - przy całodobowym pomiarze aktywności.
Jednak są dni lepsze i gorsze i tu nie do końca sam wiem od czego to zależy. Czasami zegarek wytrzyma 5-6 dni a czasami 3. Zwalam to na wczesne oprogramowanie i związane z nim, to o czym wyżej napisałem.
Dla mnie istotne jest ile V-V wytrzyma w czasie treningu.
djhonda pisze:Bateria jest dramatycznie slaba i tez uprzedzam, ze nie ma znaczenia na ktorej rece sie nosi albo ile cm od lokcia. Jest slaba i tyle.
Uważam, że bateria nie jest słaba, ale słabe jest na razie oprogramowanie, które wpływa na baterię.
Polar zapowiedział, że grudniowe poprawki dużo tu zmienią. Zobaczymy.
djhonda pisze: Ale, ale, zegarek jest ladny i ma potencjal, byc moze za jakis czas do niego wroce jak sie Polar upora z ta wczesna wersja beta.
To znaczy, że wątek będziesz nadal śledził? :bum:

P.S.
Staram się przedstawiać wszystko uczciwie bez trzymania jakiejkolwiek strony. Każdy z nas ma swoje potrzeby i może inaczej podchodzić do różnych zagadnień.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, 12:38 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
scar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

moisz pisze: Najlepiej by było jakby dodali możliwość blokady ekranu nie tylko w czasie aktywności.
Ile wytrzymuje Ci zegarek, napisz może dokładniej: ile treningu, z gps czy bez, ciągły pomiar pulsu (tak-nie). Łatwiej będzie ocenić czy dane są z kosmosu.
Blokada ekranu jest planowana być może już w najbliższej aktualizacji.
Niech będzie, że trzyma "pięć dni" ale:
-dwa treningi z H10 bez gps po mniej niż godzinę.
-ciągły pomiar pulsu tylko podczas snu- do 8 godzin-trzy noce, czwartej padł.

Na tym Forum jesteście lepiej oblatani z takim sprzętem niż gdziekolwiek indziej.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Doświadczenie z V800 zrobiło swoje.
Tam to dopiero były jaja - teraz to się można śmiać z tego :bum:

Przykładowo:
- od zapowiedzi do sprzedaży upłynęło sporo czasu, który był ciągle odwlekany;
- platforma Flow raczkowała - było sporo mniej funkcji i ciągle jakieś błędy: coś naprawili coś zepsuli;
- nie było aplikacji na Android, więc po każdym treningu trzeba było zegarek podłączyć do kompa;
- zapis ścieżki przez V800 nie był idealny;
- czasami zaczynałem treningi w np. Bombaju, by po chwili być już w Polsce;
- zegarek potrafił się co chwilę zawieszać w tym w czasie treningu i traciło się wszystkie dane treningu;
- nie mierzył nic na basenie - a to był sprzęt dla triatlonistów; :oczko:
- puchła bateria i zegarek się rozszczelniał;
- nie mogłem ręcznie skalibrować footpoda;
- nie można było planować interwałów.
I sporo więcej, ale to już do poczytania w wątku V800 :oczko:

Jak widać startujemy z Vantage z wyższej półki, ale ktoś tu wniosków nie wyciągnął. :nienie:
Mój Blog "Luźne wpisy"

scar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Doświadczenie z V800 zrobiło swoje.
@keiw, dzięki za solidne opisy i kawałek historii.
Z Polarami żyłem od połowy lat 90', później oderwałem się od wyczynu.
Od kilku lat uważam v800 za najlepszy zegarek- tak, łączy mnie z Polarem więź emocjonalna :bleble: .
Myślę, że V-V idzie w dobrą stronę, potwierdzili wymienność baterii i wykonanie usługi w serwisie na Gertrudy.
djhonda
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:15

Nieprzeczytany post

keiw pisze:
djhonda pisze: Ale, ale, zegarek jest ladny i ma potencjal, byc moze za jakis czas do niego wroce jak sie Polar upora z ta wczesna wersja beta.
To znaczy, że wątek będziesz nadal śledził? :bum:
Oczywiscie, ze bede sledzil! Uwazam, ze podchodzisz do tematu subiektywnie i robisz dobra robote. Bede zagladal i trzymal kciuki za Polara.
hooki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

szymar pisze:Dzięki. Nie wpadłem na to, że przez telefon i polar flow można wyłączyć gps. Nie jest to może opcja najwygodniejsze ale jest do zrobienia. Może polar wprowadzi to kiedyś czy jakiejś aktualizacji.
ustaw sobie osobne profile biegania we Flow z GPS i bez (np. bieganie jako z GPS a bieg po bieżni jako bez GPS).
peryB4
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:34

Nieprzeczytany post

Powiem Wam że miałem już Garmina Fenixa 5 plus zamówionego za 2,5 tys ale anulowałem,tak mi sie podoba że biorę mimo wad jednak VV, szkoda mi tylko tej płatności zegarkiem no i troch e tych map :( W aktywnymzegarku dali mi rabacik i czekam na dostępną wersje orang z nadajnikiem za 2199. Szkoda że Polar mnie olał i nie dał u siebie żadnej zniżki. Mam nadzieje że będą aktualizacje szybko i będzie to niezawodny sikor jak V800 :)
Awatar użytkownika
Sport_Konsulting
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

scar pisze:Zarejestrowałem się bo macie świetny wątek o Polar Vantage. Śledzi go Sport Konsultingi pewnie przekazuje uwagi do Centrali.
Moje uwagi pokrywają się z tym co już napisaliście. Czas pracy baterii jest z kosmosu, Polar próbuje to wyjaśnić na FB,
że po kilku ładowaniach bateria się ustabilizuje. Baterie stabilizowały się 20 lat temu, nie te czasy.
Kupiłem sprzęt przekonany właśnie czasem pracy baterii opisanym w instrukcji.
Całodobowym sposobem pomiaru tętna opisanym w instrukcji. Reakcją czujnika pomiaru na ruch i stabilizacją podczas snu-
pomiar uaktywniany co kilka minut. To jest już sprawdzone i działa bardzo dobrze w m430, nie spodziewałem się,
żeby za taką kasę spierniczyć wypróbowane rozwiązania.
Rozumiem, że kolorowy wyświetlacz... ale on nie wpływa na pobór baterii w nocy!
Instrukcja opisuje zegarek jako niemal połączenie v800 ze względu na funkcje (+ich rozbudowanie) i m430 w kwestii pomiaru tętna.
Jeśli teraz będzie zmiana instrukcji, traktuję to jako oszustwo- coś nie wyszło- udajemy po fakcie, że było inaczej.
Sory, czara goryczy. Kilka rzeczy do radykalnej poprawy przez programistów. Bo na teraz wyszło drogo jak w tanim markecie.
Jeśli chodzi o akumulator to sprawdzaliśmy samodzielnie i we wszystkich zegarkach Polar przez pierwsze trzy cykle ładowania czas pracy jest krótszy niż później. Czas pracy urządzenia zależny jest od wielu czynników jak np. częstotliwość synchronizacji danych.
Pomiar tętna jest wykonywany cały czas, jednak zapis jest co kilka minut (z wyłączeniem pewnych sytuacji). W instrukcji nie jest to wystarczająco dobrze wyjaśnione, gdyż to pierwszy model z takim rozwiązaniem. Instrukcja ma zostać doprecyzowana tak, aby oddawała faktyczny sposób działania funkcji “Całodobowy pomiar tętna”.
Po raz kolejny chcemy podziękować za pojawiające się w tym wątku uwagi. Zapewniamy, że cały czas trwają prace mające na celu usprawnienie działania funkcji zegarków Vantage :)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do wskazań pulsu, to zegarek potrafi się zgubić i zarejestrować zły puls przy ściąganiu.
Wczoraj ściągałem celem naładowania i V-V zarejestrował wtedy nagły spadek i pokazuje, że w tym momencie doby, miałem najniższy puls 45, co na pewno nie jest prawdą.
To nie pierwsza taka sytuacja.

Kolejny raz nie miałem też analizy snu "sleep plus".
Flow nie przeanalizowało w ogóle danych po synchronizacji. Zwykłe podsumowanie, takie jakie miałem przy V800 mam.
Na wykresie widać "nocne dziury" :bum:
Obrazek

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

NorbiP
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Brak rejestracji snu wystąpił także u mnie.
Było to akurat wtedy, gdy poszedłem spać po 24 (w nowym dniu). Nie wiem, czy to ma jakiś związek.
Uwagi do SK:
Istnieje potrzeba możliwości edycji lapów i całego treningu w Polar Flow.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

A czy jest coś co tam działa? Bo może bym sprzedał swojego 5x plusa i kupił polara, skoro taki ładny? Ale może poczekać do aktualizacji? Wyrobią się na Wielkanoc? ;)
Ech...musiałem, tyle tu ciekawych informacji, a na wątku 5x nic...mały ruch, nuda :)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na V800 też od dawna nuda :bum:

Dziś zrobiłem trening tak trochę zgodnie z prośbą @cichy70 :taktak:

22 min rozgrzewki a później 6x interwały 3 min tempem 4:00 na przerwach 2 min w truchcie.

Pomiary jak zwykle:
- V-V - wszystkie dane z zegarka, schowany pod bluzą na lewej ręce
- V800 + H10 + Stryd

Nałożony puls:
Względem dystansu:
Obrazek
@Edit:
Względem czasu:
Obrazek
Są błędy, ale dramatu nie ma.

Podsumowanie z:
V-V:
Obrazek

V800:
Obrazek

Całkowita różnica w pomiarze dystansu była 100 m. Running Index jest ten sam. Kadencja dokładniejsza z footpod. Jak się ciągle wyciera nos ręką z zegarkiem, to chyba ma to jakiś wpływ na pomiar kadencji :hejhej:

I prosta zagadka: przypisz wykresy i rysowanie ścieżki na stadionie do właściwego zegarka. Nagroda: satysfakcja :spoczko:

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, 12:40 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

V800 ten ładniejszy, z jednej lini ?
Dzięki za porównanie, fakt, jak na tętnił z ręki naprawdę nie ma dramatu.
Chyba wygrzebię gdzieś starego Garmina i porównam tak samo.
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:27
Życiówka w maratonie: 3:53:44

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Na V800 też od dawna nuda :bum:

Dziś zrobiłem trening tak trochę zgodnie z prośbą @cichy70 :taktak:

22 min rozgrzewki a później 6x interwały 3 min tempem 4:00 na przerwach 2 min w truchcie.

Pomiary jak zwykle:
- V-V - wszystkie dane z zegarka, schowany pod bluzą na lewej ręce
- V800 + H10 + Stryd

Nałożony puls:
Obrazek
Są błędy, ale dramatu nie ma.
Jarek, w oby dwóch zegarkach oś x jest na podstawie dystansu, bo w V-V wygląda bardziej jakby w czasie?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlaczego miałoby być "w czasie"?
Traki wrzucasz na http://www.mygpsfiles.com/app/ - i ta strona porównuje je wg tych samych kryteriów.
Oczywiście może być małe przesunięcie 1-2 s, bo nie włączyłem w tej samej sekundzie zegarków.
Mój Blog "Luźne wpisy"

ODPOWIEDZ