Polar Vantage V - najlepszy obecnie Polar? ;-)

moisz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z gniazdka to chyba jak ktoś ma bieżnię w domu, bo na siłowni trochę długi kabel byłby potrzebny. Albo kręci na trenażerze; brać kolarska już masowa siedzi na "Zwifcie" :hej: Z powerbanka to też chyba trochę gimnastyki ładować w czasie biegu? Na rowerze to jednak większa wygoda, muszę jeszcze przetestować w czasie pływania. :hahaha: W ogóle nie pamiętam tego postu, a taaaakie foty. Zwiększę dawkę orzechów i bacopy w diecie. :hejhej:

Jeśli diody dobrze "wpasują" się w żyły, to myślę, że wtedy ohr jest poprawny, nawet przy 2-3 diodach. Ja często nawet palcem mam problem złapać tętno z nadgarstka. ogólnie mam niskie, spoczynkowe często <40, w środku dnia nagminnie <50, ciśnienie niskie i chyba tutaj jest "pies pogrzebany" ze złymi wskazaniami w moim przypadku.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli w trakcie treningu zegarek wytrzyma te 40h, to mało będzie okazji, by była potrzeba doładowania.
Zapewne zawsze się ktoś znajdzie, kto będzie miał jakąś aktywność ponad 40h :oczko:

Problemem może okazać się brak klipsa. Nie wiem czy w ruchu to się sprawdzi. Można pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem, np. można zapiąć zegarek na powerbanku dociskając ładowarkę.
Obrazek
Obrazek

Można też zapiąć z ładowarką na ręce, tylko trzeba mieć jakieś etui na powerbank, które założyły na ramię.

Ja też jestem niskociśnieniowcem i mam niski puls. Na pewno nasze cechy osobnicze mają na to wpływ. U każdego może być inaczej, np. będą takie osoby, które musiałyby golić włoski, dla poprawnych wskazań.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
hooki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

potestowałem Vantage M i po tym co piszecie o V mam kilka uwag:

- rano specjalnie zrobiłem aktywność bez GPS, trening siłowy a popołudniu bieganie, zaczął liczyć od samego początku dystans;

- ślad GPS elegancki, patrząc po widoku map i śladach z moich poprzednich biegów z innym sprzętem - specjalnie pobiegłem trasę leśno-uliczną którą wiele razy biegałem by nałożyć mapy na siebie;

- tętno z ręki jak na pierwszy trening wydaje się "takie sobie", na początku (20-30min) trzymało się dość równo, potem mimo utrzymywania intensywności sporo spadło, by po jakichś 10-15min słabszej dyspozycji znów trzymać kolejne 20-30min równo - tutaj zobaczę jak to będzie wyglądało dalej;

wygląda na to, że temat liczenia dystansu od początku jest do rozwiązania softwarowo skoro w M działa, a kwestia śladu trasy może mieć związek z obudową metal w V vs plastik w M.

po jakimś czasie napiszę więcej + info o baterii. jak byście mieli pytania o M piszcie śmiało postaram się pomóc.

e. co do śladu GPS - pogoda była średnia, mocno pochmurno, lekki deszcz - teren leśny 70% i ulica 30%. czy pogoda mogła mieć wpływ na odczyt tętna wątpię - zegarek był pod kurtką, nie padało na rękę bezpośrednio.
djhonda
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:15

Nieprzeczytany post

Dzis mial miejsce kolejny test biegowy. Tym razem w innej scenerii niz "okolo domowej", bo jestem z rodzina na dlugi weekend w Montrealu, takze ze wzgledu na wyzsza zabudowe byly trudniejsze warunki dla zegarkow niz moje zwykle przedmiesciowe bieganie. Dzisiejsza konfiguracja:
1. Lewy nadgarstek Polar Vantage V
2. Prawy nadgarstek Garmin 935
3. W reku Iphone z aplikacja Nike Run

Wszystkie trzy urzadzenia wlaczone w tym samym czasie, Polar ladnie mierzyl od poczatku. Nie mialem pasa H10, takze porownywalem oprocz dystansu i potem map, tez tetno i wznios trasy. Trasa przebiegala w 50%.miedzy wysokimi budynkami, sporo zakretow, nawrot, jeden mostek, druga czesc trasy, wzdloz rzeki, po w miare plaskim terenie bez zabudowan. Wyniki:

1. Vantage V: Dystans: 10.08km, wzniesienia: 20m, srednie tetno 148.
2. 935: Dystans: 10:23km, wzniesienia 51m, srednie tetno 172
3. Iphone: Dystans: 10.44, wzniesienia 45m

Zadna z 3 narysowanych map nie byla piekna, ta z iphona bardzo wygladzona, z Gamina najlepsza, z Polara z bardzo poucinanymi zakretami zwlaszcza w zabudowanej czesci trasy. Patrzac na nie i wiedzac jak bieglem wydaje mi sie ze Garmin byl najdokladniejszy.
Tetno na Polarze bardzo do dupy, przez pierwsze 20 minut pokazywal okolice 120bpm, kolejne 25 minut okolice 140bpm i dopiero w koncowce wskoczyl na realne 170bpm. Garmin zlapal przyzwoity pomiar po ok 5 minutach. Na koncu mojej trasy byl ok 400m podbieg, gdzie troche przyspieszylem, max HR z Garmina na szczycie 185bpm, z Polara 164bpm... Temparatura byla ujemna, ok -5C, bieglem w bluzie, oba zegarki ukrylem pod rekawami, oba byla tak samo "ciasno" zapiete na nadgarstkach, czyli warunki mialy identyczne. Kolejna kwestia w ktorej Polar polegl do wzniesienia, podal 20m dla tej trasy, na pewno bylo wiecej, iphone domyslam sie bierze pomiar z map ale byl on zblizony do garminowego i wydaje mi sie ze bylo ok 40-50m wzniesien na tej trasie.

Aha, w czwartek w nocy naladowalem zegarek do 100%, w piatek zero cwiczen, dzis tylko ten bieg i pokazuje 52% baterii...

Polar za to jest najladniejszy :)

A tak na serio, to mysle ze Vantage V ma duzy potencjal l i za jakis czas (moze rok?) bedzie super sprzetem. Na razie jednak swoj egzemplarz odsylam i zostaje z Garminem.

Pzdr.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@hooki - załóż osobny wątek dla Vantage M. :taktak:

Jak schowam V-V pod bluzę, to naprawdę jest nieźle.
Kolejne porównanie z dziś:
Obrazek

V800 miałem sparowanego z H10 i Strydem. V-V rysuje gorzej trasę ale pomylił się na tym dystansie około 100 m a trasa nie była prosta.
V800:
Obrazek
V-V:
Obrazek

@djhonda - masz 935, więc nie dziwię się, że podjąłeś taką decyzję.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, 12:32 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Vault Dweller
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:30

Nieprzeczytany post

Powiem wam że od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu 935 ale ten Polar Vantage V nawet wizualnie bardziej mi się podoba i jak wreszcie zdecyduję się na zmianę zegarka i finanse na to pozwolą to będę musiał się poważnie zastanowić :bum: To że jeszcze niedopracowany to bym jakoś przebolał.
Sprawdzał już ktoś z was czy / jak szybko optyczne HR tego Polara polegnie na zimnie ? Mój stary FR 225 jak tylko wyskoczy się na trasę przy kombinacji temperatura + wiatr na tyle niekorzystnej, że w dłoniach czuje się jakiś większy dyskomfort cieplny, prędzej czy później zawsze się zamota, tym szybciej im zimniej w łapy i bardziej dynamiczny trening.
40+ na karku
Strava
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak jest zimno, to zegarek nakładasz na bluzę i najlepiej mieć wtedy pas. Na zimnie to każdy zegarek z pomiarem nadgarstkowym raczej polegnie.

Masz w tym wątku mój test jak biegłem Bieg Niepodległości w Poznaniu na krótki rękaw i widać kiedy nastąpił rozjazd -> https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 68#p960068

Tu jeszcze jeden test, gdzie V-V był odkryty i wystawiony na zimno -> https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 81#p960281
Już kolejne testy robiłem ze schowaniem V-V pod bluzą i wtedy wypada dobrze.
Mój Blog "Luźne wpisy"

djhonda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze: Już kolejne testy robiłem ze schowaniem V-V pod bluzą i wtedy wypada dobrze.

Wypada dobrze u Ciebie w testach, u mnie beznadziejnie szczerze mówiąc. Tez był schowany pod bluzą i wypadł gorzej niż 935, którego oHR nie jest mocna strona.
moisz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

U wielu osób pomiar ohr jest co najwyżej przeciętny, a w czasie aktywności marny. Zegarki miałeś każdy na innej ręce, więc tak naprawdę w przypadku pomiaru nadgarstkowego to żadne wiarygodne porównanie. Np. na moim prawym nadgarstku każdy zegarek polegnie, palcem jest problem cokolwiek wyczuć. Mówię tu o wierzchniej stronie, tam gdzie przylega zegarek. Jak złapię 10-15 ud./min. to cud i zegarki mierzą adekwatnie. Na lewym jest znacznie lepiej, choć przy niskim ciśnieniu puls tam jest agonalny. :hej:

Przy pomiarach porównawczych śladu też powinny byc na tym samym przedramieniu, oddalone od siebie przynajmniej 1 cm. Dodam jeszcze, że to ciągłe wołanie "w plastikowej obudowie rysuje ślad lepiej" jest bez sensu. V800 nie jest plastikowy, a zapis z gps ma świetny.

To tak tytułem poprawności metodologicznej, która u nas z oczywistych względów jest daleka od doskonałości. :oczko:

Oczywistym jest, że 935 jest ogólnie i w szczególe w tej chwili parę półek wyżej od V-V. Jest to F5 w plastikowej skórze, wyszedł po swoim "dawcy" chwile później (nie pamiętam dokładnie, ale parę tygodni co najmniej). FW też już jest pewnie z numerkiem bliższym 20 niż 1. Generalnie od kilku lat Garmin pakuje w rózne obudowy to samo z włączonymi lub nie rozmaitymi funkcjami i sprzedaje jako różne modele. Duży może więcej, co wcale nie usprawiedliwia nieudolności Polara.
Ewidentnie nie odrobili lekcji z falstartu sprzed kilku lat i jest jak jest, czyli nie za dobrze, choc chyba trochę lepiej niż było z V800. Zobaczymy co będą w stanie dodać i poprawić w grudniowej aktualizacji.
scar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zarejestrowałem się bo macie świetny wątek o Polar Vantage. Śledzi go Sport Konsultingi pewnie przekazuje uwagi do Centrali.
Moje uwagi pokrywają się z tym co już napisaliście. Czas pracy baterii jest z kosmosu, Polar próbuje to wyjaśnić na FB,
że po kilku ładowaniach bateria się ustabilizuje. Baterie stabilizowały się 20 lat temu, nie te czasy.
Kupiłem sprzęt przekonany właśnie czasem pracy baterii opisanym w instrukcji.
Całodobowym sposobem pomiaru tętna opisanym w instrukcji. Reakcją czujnika pomiaru na ruch i stabilizacją podczas snu-
pomiar uaktywniany co kilka minut. To jest już sprawdzone i działa bardzo dobrze w m430, nie spodziewałem się,
żeby za taką kasę spierniczyć wypróbowane rozwiązania.
Rozumiem, że kolorowy wyświetlacz... ale on nie wpływa na pobór baterii w nocy!
Instrukcja opisuje zegarek jako niemal połączenie v800 ze względu na funkcje (+ich rozbudowanie) i m430 w kwestii pomiaru tętna.
Jeśli teraz będzie zmiana instrukcji, traktuję to jako oszustwo- coś nie wyszło- udajemy po fakcie, że było inaczej.
Sory, czara goryczy. Kilka rzeczy do radykalnej poprawy przez programistów. Bo na teraz wyszło drogo jak w tanim markecie.
moisz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@scar Nie ma znaczenia co jest sprawdzone i jak działa w m430, bo seria Vantage to nowy sprzęt i pewnie nowe oprogramowanie. Tak jak w Suunto sprawdzone rozwiązania z serii Ambit nie miały przełożenia na serię Spartan.

Na czas pracy baterii może miec bardziej wpływ dotykowy ekran niż to, że jest kolorowy. W Garminach najwięcej róznych problemów było zwykle z zegarkami czy licznikami z ekranem dotykowym. Najlepiej by było jakby dodali możliwość blokady ekranu nie tylko w czasie aktywności (wtedy jak rozumiem działa to z automatu).

Ile wytrzymuje Ci zegarek, napisz może dokładniej: ile treningu, z gps czy bez, ciągły pomiar pulsu (tak-nie). Łatwiej będzie ocenić czy dane są z kosmosu. Keiw wspominał o schodzeniu ok. 15%/dzień. To by się pokrywało z deklarowanymi 5 dniami (ciągły pomiar tętna+ trening). 20 dni jak rozumiem deklarują dla samej aktywności dziennej bez ciągłego pomiaru tętna.
djhonda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

moisz pisze:U wielu osób pomiar ohr jest co najwyżej przeciętny, a w czasie aktywności marny. Zegarki miałeś każdy na innej ręce, więc tak naprawdę w przypadku pomiaru nadgarstkowego to żadne wiarygodne porównanie. Np. na moim prawym nadgarstku każdy zegarek polegnie, palcem jest problem cokolwiek wyczuć. Mówię tu o wierzchniej stronie, tam gdzie przylega zegarek. Jak złapię 10-15 ud./min. to cud i zegarki mierzą adekwatnie. Na lewym jest znacznie lepiej, choć przy niskim ciśnieniu puls tam jest agonalny. :hej:
Sluchaj, ja widze po Twoich postach, ze jestes w jakis sposob emocjonalnie zwiazany z Polarem (tak jak kolega cichy70 z Garminem, takze jest rownowaga w przyrodzie i na forum) ale musisz zdjac rozowe okulary. Zegarki mialem kazdy na innej rece, bo inaczej sie nie da, producent zaleca zeby zapinac zegarek w konkretnym miejscu nadgarstka i 2 na raz sie tam nie zmieszcza. To ciekawe ze masz inny pomar na prawej i lewej rece, ja mam taki sam, a nawet jakbym nie mial, to Polar byl zapiety na lewym nadgarstku, czyli tam gdzie zawsze nosze zegarek i nigdy z pulsem nie mam problemu. Garmin byl zapiety na prawej rece, na ktorej nigdy nie nosze zegarka i poradzil sobie znacznie lepiej. Zapiete byly tak samo ciasno i oba przykryte bluza. Po prostu Polar wypadl bardzo slabo i tyle. Nie zwalaj tego (i wszystkiego innego) na bledy w metodologii czy anatomii czlowieka.
moisz pisze: Przy pomiarach porównawczych śladu też powinny byc na tym samym przedramieniu, oddalone od siebie przynajmniej 1 cm.
Znowu ewidentne braki Polara zrzucasz na karb "metodologii" badania. Tak, wiem, ze dystans moze sie minimalnie roznic w zaleznosci od reki na ktorej masz zegarek ale ja analizuje i porownuje slady. I to nie po jednym biegu tylko po 3 czy 4, nie pamietam juz, Polar obcina zakrety jak glupi. Takie sa fakty. Nie ma tu zadnego znaczenia czy jest na lewej rece, prawej rece, na udzie czy na szyi.
moisz pisze: Dodam jeszcze, że to ciągłe wołanie "w plastikowej obudowie rysuje ślad lepiej" jest bez sensu. V800 nie jest plastikowy, a zapis z gps ma świetny.

To tak tytułem poprawności metodologicznej, która u nas z oczywistych względów jest daleka od doskonałości. :oczko:
Kolejny raz strzelasz sobie troche sam w kolano. Po pierwsze to mi sie wydaje ze V800 jest plastikowy (ale moge sie mylic, widzialem tylko u znajomego), natomiast to nie ma zadnego znaczenia, bo V800 ma inny modul GPS, modul, ktory nie jest nisko pradowy i nie jest dzieki temu az tak wrazliwy na rodzaj materialu z ktorego wykonana jest koperta zegarka. Modul GPS Sony, w ktory wyposazony jest Vantage V i M jest wrazliwy na material w ktorym jest zamkniety i moze miec to wplyw na dokladnosc wskazan zegarka (czy to dystans czy sam slad). Ten sam modul ma Suunto 9 i wspomniany przeze mnie wczesniej Coros Apex. Oba w ostatnich testach th5krunner'a wypadaja super ale Suunto jest plastikowy a Coros tytanowy (tez lepiej niz stal w tym wzgledzie). Jak najbardziej moze miec to wplyw na dokladnosc GPSa w Vantage w przyszlosci.

I na koniec tylko informacyjnie dla potomnych, wlasnie pakuje zegarek do wysylki, jest niedziela wieczor, czyli rowno 3 dni po ostatnim ladowaniu, zegarek pokazuje 13% baterii. W ciagu tych 3 dni raz bieglem z GPS (ciut ponizej godziny) i to tyle. Zadnych wiecej cwiczen. Wlaczony ciagly pomiar oHR. Zanim ponownie cos napiszesz o metodologii, dodam tylko, ze zgodnie z zaleceniami Polara zrobilem reset do ustawien fabrycznych juz jakis czas temu. Nic nie pomoglo. Bateria jest dramatycznie slaba i tez uprzedzam, ze nie ma znaczenia na ktorej rece sie nosi albo ile cm od lokcia. Jest slaba i tyle.

Ale, ale, zegarek jest ladny i ma potencjal, byc moze za jakis czas do niego wroce jak sie Polar upora z ta wczesna wersja beta.

Pzdr
szymar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

Cześć
Zapytam tutaj bo nadal nie ma oddzielnego wątku dla wersji M.
Czy istnieje opcja zmian w profilach sportowych z poziomu zegarka? już wyjaśniam o co mi chodzi. W polarze m400 po wejściu w tryb treningu można było włączyć/wyłączyć GPS co było przydatne w bieganiu np na stadionie albo bieżni na siłowni.
Chodzi mi o możliwość włączenia/wyłączenia GPS i włączenia/wyłączenia pomiaru tętna w trakcie treningu.

Pozdrawiam
Bartek
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szymar - wydzielonego wątku dla V-M nie ma, to go po prostu załóż :taktak:

Obecnie nie ma takich możliwości z poziomu zegarka. GPS możesz włączyć/wyłączyć, w danej dyscyplinie, poprzez www lub we Flow w telefonie. Po tym oczywiście musi być synchronizacja z zegarkiem.

Pomiaru pulsu z nadgarstka nie wyłączysz, ale możesz to obejść zakładając zegarek na bluzę. Czujniku wykryją brak kontaktu ze ciałem i wyłączą diody.
Można też coś podłożyć pod spód zegarka celem izolacji i z głowy :oczko:
Mój Blog "Luźne wpisy"

szymar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

Dzięki. Nie wpadłem na to, że przez telefon i polar flow można wyłączyć gps. Nie jest to może opcja najwygodniejsze ale jest do zrobienia. Może polar wprowadzi to kiedyś czy jakiejś aktualizacji.
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
ODPOWIEDZ