Ale czemu się dziwisz skoro kupiłeś garminowski niewypał ze średniej półki. Chcesz jakości to ładuj kasę w serię 9.paweu92 pisze: ↑06 wrz 2021, 07:13
Serio? Ja właśnie się przesiadłem z Vantage M na Garmina 745. I gdyby nie muzyka + płatności to wróciłbym do Polara właśnie przez GPS :D
- Łapanie GPS w polarze u mnie to było kilka sekund, w Garminie to niekiedy czekam jak ten debil minute lub dwie xD
- Chwilowe tempo też wydaje mi się lepsze w polarze, na tyle ile chwilowe dobrze może pokazywać. Ale w Garminie to podaje jakąś średnią z 30s i zaokrągla do 5s. A miałem takie sytuacje, że miałem średnie odcinka 3:35/km, chwilowe z garmina pokazywało 3:50/km, a po chwili średnie odcinka spadało do 3:34-3:33/km xD
Wymiana Polara M400 - co wybrać?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Zaprawiony W Bojach
Ze średniej półki? 2000zł, za tyle mam 2x polar :D
Z tego co wiem to GPS Chipset jest taki sam w 745 i 945 :D
Poza tym ja nie narzekam na dokładność tylko rodzaj pokazywania tego chwilowego, bo wtedy średnia mi nic nie daje, bo nie wiem czy jak przyśpieszyłem to rzeczywiście przyśpieszyłem czy mi się tylko wydaje, a w rzeczywistości już mam gruz w nogach xD
A co do łapania sygnału przy włączeniu to każdy znajomy z garminem na to narzeka, czy to ma 945 czy feniksy :P
Z tego co wiem to GPS Chipset jest taki sam w 745 i 945 :D
Poza tym ja nie narzekam na dokładność tylko rodzaj pokazywania tego chwilowego, bo wtedy średnia mi nic nie daje, bo nie wiem czy jak przyśpieszyłem to rzeczywiście przyśpieszyłem czy mi się tylko wydaje, a w rzeczywistości już mam gruz w nogach xD
A co do łapania sygnału przy włączeniu to każdy znajomy z garminem na to narzeka, czy to ma 945 czy feniksy :P
-
- Zaprawiony W Bojach
Cóż za porównanie. Na zasadzie czemu średnio Hondy są droższe od Toyoty skoro i to i to jeździ. Po prostu tak jest. Jedna firma jest tańsza druga droższa. Co do gps mi tam łapie zanim zdążę zamknąć drzwi od domu.
GPS a tempo chwilowe to temat rzeka i nie ma sensu nad tym się rozwodzić. Jak ktoś chce dokładności w tym zakresie to stryd.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Szkoda, że polityka Garmina polega na tym, że tańsze zegarki mają dużo mniejsze baterie. Chętnie bym usunął muzykę, mapy, pulsoksymetr, multum sportów z zegarka, gdyby obniżyło to jego cenę o 500-1000 zł. Ale chyba utknąłem w serii 9xx, bo duża bateria i płatności w zegarku to jest dla mnie must have. I płatności w zegarku nie używam na treningach, a w codziennym życiu.
-
- Zaprawiony W Bojach
To co piszesz jest nieopłacalne biznesowo. Opłacałoby się gdyby podnieść ceny zegarków i móc sobie dobierać usługi. Ale wtedy koniec końców dostałbyś okrojony zegarek za tę samą ceną co dziś za wszystkokkkrzysiek pisze: ↑06 wrz 2021, 10:43 Szkoda, że polityka Garmina polega na tym, że tańsze zegarki mają dużo mniejsze baterie. Chętnie bym usunął muzykę, mapy, pulsoksymetr, multum sportów z zegarka, gdyby obniżyło to jego cenę o 500-1000 zł. Ale chyba utknąłem w serii 9xx, bo duża bateria i płatności w zegarku to jest dla mnie must have. I płatności w zegarku nie używam na treningach, a w codziennym życiu.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:37
Ta dokładność w Garminach do 5 sekund to jest tylko przy GPSie czy przy Strydzie też?
5km: 17:59
10km: 37:37
HM: 01:28:40
-
- Zaprawiony W Bojach
Dawno już nic nie zmieniałem. Ja robię to poprzez Configurable Pace https://apps.garmin.com/en-US/apps/8671 ... 73a6e2a731marcin9709 pisze: ↑06 wrz 2021, 11:44 Ta dokładność w Garminach do 5 sekund to jest tylko przy GPSie czy przy Strydzie też?
A w ustawieniach zegarka przestawiam aby tempo brał ze stryda a nie z gpsa.
- przemekEm
- Zaprawiony W Bojach
Ja miałem wcześniej Garmina 235, teraz mam Polara Grit-X, może to średnie porównanie, bo to różnica generacji, ale tętno z nadgarstka w przypadku Polara jest poza interwałami, albo jakimiś skrajnymi przypadkami (np. ostatnio za mocno zapiąłem i krew nie dopływała) rewelacyjne. Nie potrzebuję pasa do treningów. U mnie się pas na klatce źle trzyma i miałem więcej głupich odczytów niż pożytku przy stosowaniu pasa, ale miałem dosyć prosty model, może jakiś lepszy by się sprawdził. Jak przeglądałem recenzje, to właśnie ten element jest głównym plusem nowych Polarów, z tym że recenzenci podkreślają, że to przede wszystkim w nowej generacji - GritX czy V2, podobno w M2 też jest dobrze, ale coś tam już innego jest zastosowane. W 235 bywało różnie, czasami sensownie, czasami całkowicie do dupy, w recenzjach też widziałem że Garminy nawet te wyższe modele mają problemy.
GPS w Polarze jest rewelacyjny, są oczywiście miejsca, które zawsze zniekształcają sygnał, ale to można na palcach policzyć i w Garminie też miałem odchylenia w tych samych miejscach, a poza takimi dziurami, to GPS myli się na dłuższych niż 1km odcinkach naprawdę niewiele, nawet w lesie. Ma być pętla 5km, jest 4.96-5km, w Garminie miałem 4.86-5.05, a czasami w ogóle zgubił ślad i prowadził trasę 200-300m dalej.
Tylko możliwe, że Garminy też już poszły do przodu, zresztą poza lasem z GPS Garmina też byłem zadowolony, o ile zegarek nie łapał trybu wariata. 235 mi się co jakiś czas regularnie zawieszał i konieczne było przywracanie ustawień fabrycznych, a jak wchodził w tryb szalony, to nic nie działało jak trzeba. Polar działa stabilnie, jedyna awaria to pomiar wysokości, ale mi to akurat nie jest potrzebne, więc nawet nie próbowałem cokolwiek w tym temacie robić.
To co na pewno jest lepsze w Polarze, to że autolapy można przeplatać ręcznymi lapami, w Garminie ręczny lap kończył bieżący automatyczny. To jest ogromna zaleta, czasami przypadkowo naciskając podświetlenie sobie spartoliłem automatycznie ustawiany trening. Chwilowe działa lepiej w Polarze, w Gricie jest naprawdę dokładne, nie wiem czy nie korzysta z akcelerometru zamiast GPS, natomiast średnie odcinka w Garminie lepiej działało.
U mnie decydującą sprawą była stabilność, raczej przez świrowanie 235 do Garmina nie wrócę. Z Polara jestem jak na razie w 100% zadowolony, nic się nie zawiesza, mam pewność, że nie będzie głupich wartości i nic się nie popsuje podczas treningu. Z Garmina brakuje mi tylko łatwości planowania trenigów w Connect - we Flow fajniej się treningi ogląda i analizuje, ale planowanie moim zdaniem Connect ma lepsze. Dorwałem Grita w promocji, gdyby nie to pewnie bym kupił V2, ale teraz jak się pojawiło M2, to też myślę, że by był wystarczający, nie wiem jak z tempem chwilowym w tym modelu, ale jak korzystasz ze Stryda, to jest to pewnie nieistotne. W każdym razie Garmina zdecydowanie nie polecam, pomimo że są one na pewno najbardziej napakowane bajerami i jeżeli chcesz muzykę w zegarku, to są w tym temacie najbardziej do przodu.
GPS w Polarze jest rewelacyjny, są oczywiście miejsca, które zawsze zniekształcają sygnał, ale to można na palcach policzyć i w Garminie też miałem odchylenia w tych samych miejscach, a poza takimi dziurami, to GPS myli się na dłuższych niż 1km odcinkach naprawdę niewiele, nawet w lesie. Ma być pętla 5km, jest 4.96-5km, w Garminie miałem 4.86-5.05, a czasami w ogóle zgubił ślad i prowadził trasę 200-300m dalej.
Tylko możliwe, że Garminy też już poszły do przodu, zresztą poza lasem z GPS Garmina też byłem zadowolony, o ile zegarek nie łapał trybu wariata. 235 mi się co jakiś czas regularnie zawieszał i konieczne było przywracanie ustawień fabrycznych, a jak wchodził w tryb szalony, to nic nie działało jak trzeba. Polar działa stabilnie, jedyna awaria to pomiar wysokości, ale mi to akurat nie jest potrzebne, więc nawet nie próbowałem cokolwiek w tym temacie robić.
To co na pewno jest lepsze w Polarze, to że autolapy można przeplatać ręcznymi lapami, w Garminie ręczny lap kończył bieżący automatyczny. To jest ogromna zaleta, czasami przypadkowo naciskając podświetlenie sobie spartoliłem automatycznie ustawiany trening. Chwilowe działa lepiej w Polarze, w Gricie jest naprawdę dokładne, nie wiem czy nie korzysta z akcelerometru zamiast GPS, natomiast średnie odcinka w Garminie lepiej działało.
U mnie decydującą sprawą była stabilność, raczej przez świrowanie 235 do Garmina nie wrócę. Z Polara jestem jak na razie w 100% zadowolony, nic się nie zawiesza, mam pewność, że nie będzie głupich wartości i nic się nie popsuje podczas treningu. Z Garmina brakuje mi tylko łatwości planowania trenigów w Connect - we Flow fajniej się treningi ogląda i analizuje, ale planowanie moim zdaniem Connect ma lepsze. Dorwałem Grita w promocji, gdyby nie to pewnie bym kupił V2, ale teraz jak się pojawiło M2, to też myślę, że by był wystarczający, nie wiem jak z tempem chwilowym w tym modelu, ale jak korzystasz ze Stryda, to jest to pewnie nieistotne. W każdym razie Garmina zdecydowanie nie polecam, pomimo że są one na pewno najbardziej napakowane bajerami i jeżeli chcesz muzykę w zegarku, to są w tym temacie najbardziej do przodu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Z moich obserwacji i testów tempo z Garmina 945(z GPS-a) było fajniejsze niż z Vantage. Z Suunto też. Garmin mocno ingerował w dane z GPS-a, np. widziałem pięknie narysowany ślad, a tempo było z kosmosu i odwrotnie. Z pewnością ma świetnych programistów, serwuje dane jakich oczekujemy, a czy są prawdziwe? Kto to sprawdzi.
Ale to i tak bez znaczenia, żaden zegarek nie wyświetla w mojej ocenie tempa chwilowego na akceptowalnym poziomie.
Ludzie wolą kupić drogi zegarek, zamiast za tą samą kupić tańszy + stryd.
Ktoś pisał że tempo ze Stryda wyświetlane jest tak samo. Nie, to zależy od zegarka/modelu. A sprowadza się do tego jak oprogramowanie zegarka interpretuje dane jakie otrzymuje od Stryda. Stryd nie wysyła do zegarka tempa jakim biegniemy, wysyła dystans jaki przebyliśmy w ciągu sekundy. To zegarki przeliczają to na tempo, a to zależy jakie stosują uśrednianie. Widać to wyraźnie przy starych modelach np. FR310 m430 które radzą sobie wyraźnie gorzej ze strydem niż nowsze modele.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://www.strava.com/athletes/161056178
-
- Zaprawiony W Bojach
Czyli cała seria Vantage może mieć bardziej wygładzone tempo niż M400 i wykres nie wygląda tak jak na zdjęciu w pierwszym poście?Slawcio pisze:Z moich obserwacji i testów tempo z Garmina 945(z GPS-a) było fajniejsze niż z Vantage. Z Suunto też. Garmin mocno ingerował w dane z GPS-a, np. widziałem pięknie narysowany ślad, a tempo było z kosmosu i odwrotnie. Z pewnością ma świetnych programistów, serwuje dane jakich oczekujemy, a czy są prawdziwe? Kto to sprawdzi.
Ale to i tak bez znaczenia, żaden zegarek nie wyświetla w mojej ocenie tempa chwilowego na akceptowalnym poziomie.
Ludzie wolą kupić drogi zegarek, zamiast za tą samą kupić tańszy + stryd.
Ktoś pisał że tempo ze Stryda wyświetlane jest tak samo. Nie, to zależy od zegarka/modelu. A sprowadza się do tego jak oprogramowanie zegarka interpretuje dane jakie otrzymuje od Stryda. Stryd nie wysyła do zegarka tempa jakim biegniemy, wysyła dystans jaki przebyliśmy w ciągu sekundy. To zegarki przeliczają to na tempo, a to zależy jakie stosują uśrednianie. Widać to wyraźnie przy starych modelach np. FR310 m430 które radzą sobie wyraźnie gorzej ze strydem niż nowsze modele.
-
- Zaprawiony W Bojach
To wiadomo, że mega dokładne to nie będzie, ale takie chwilowe z polara mi się przydawało przy ciężkich treningach tempowych. Jak ostatnie powtórzenie rzeźbie i przyśpieszam, to w polarze chociaż wiedziałem czy rzeczywiście przyśpieszyłem czy mi się wydaje, bo tempo chwilowe to pokazywało :D
A w garminie pokazuje średnią z jakiegoś tam czasu i !@#$% wiadomo :D
-
- Zaprawiony W Bojach
Koledze chodziło o wgładzenie ścieżki z GPS. Tempo jest pewnie podobnie poszarpanemarcin9709 pisze: ↑06 wrz 2021, 17:31 Czyli cała seria Vantage może mieć bardziej wygładzone tempo niż M400 i wykres nie wygląda tak jak na zdjęciu w pierwszym poście?
-
- Zaprawiony W Bojach
Znaczy mi chodziło dokładniej o to zdanie. Minusem w M400, jeśli chodzi o współpracę ze strydem, jest strasznie rwane tempo. Z mocy nie korzystam więc tego nie biorę pod uwagę. Dlatego chętnie zobaczyłbym jak wygląda wykres w Vantage + Stryd.Slawcio pisze: Widać to wyraźnie przy starych modelach np. FR310 m430 które radzą sobie wyraźnie gorzej ze strydem niż nowsze modele.
EDIT: Natrafiłem na wątek Slawcio z porównaniem zegarków więc liczę, że M2 nie jest w tej kwestii gorsze od M

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Nie miałem m400, więc trudno mi się odnieść. Też mam poszarpane. Należy też rozróżnić, że tempo wyświetlane w czasie biegu nie koniecznie jest tożsame z tym co widzimy na wykresie w serwisie. Tutaj serwis może po swojemu narysować wykres. Co prawda nie jestem tego pewny, zwłaszcza jeżeli chodzi o Polara. Nie zagłębiałem się co zegarek wysyła do nich. Ale w Garminie i Suunto nie ma czegoś takiego jak tempo. Polar ma ten parametr w swoich plikach CSV.marcin9709 pisze: ↑06 wrz 2021, 17:31 Czyli cała seria Vantage może mieć bardziej wygładzone tempo niż M400 i wykres nie wygląda tak jak na zdjęciu w pierwszym poście?
Ale jedno jest pewne, moje odczucia z m430 + stryd nie były pozytywne. Natomiast z Vantage już tak. W V800 miałem średnie, ale późniejsza analiza video pokazała że nie jest tak źle, jak mi się wcześniej wydawało.
Powiedziałbym tak. Przy BS w okolicy 5:30, można zaobserwować +-15 sekund w Vantage, przy m430 bywały +-30 sekund. Co nie znaczy że tak skacze non stop. Przy Vantage to raczej +-5 sekund.
No i generalnie działa to tak, że wraz ze wzrostem prędkości amplituda skoków się zmniejsza.

Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
-
- Zaprawiony W Bojach
W Twoim teście zegarków były filmiki ze wskazań Vantage M ze stryda, które nie są już dostępne. Masz może je gdzieś jeszcze?Slawcio pisze: ↑06 wrz 2021, 18:36 Nie miałem m400, więc trudno mi się odnieść. Też mam poszarpane. Należy też rozróżnić, że tempo wyświetlane w czasie biegu nie koniecznie jest tożsame z tym co widzimy na wykresie w serwisie. Tutaj serwis może po swojemu narysować wykres. Co prawda nie jestem tego pewny, zwłaszcza jeżeli chodzi o Polara. Nie zagłębiałem się co zegarek wysyła do nich. Ale w Garminie i Suunto nie ma czegoś takiego jak tempo. Polar ma ten parametr w swoich plikach CSV.
Jaką funkcję mają barometry w zegarkach do biegania? Do czego można wykorzystać te dane?
Dopóki się czegoś nie zna to się nie wie, że tego potrzebuje, dlatego pytam