Garmin Fenix 6

Qra
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ArtiFTD pisze:Miesiąc biegania z zegarkiem garmina za 3k + 10% na "czujnik dynamiki biegu"

Wnioski:
- zegarek fantastyczny jako gadżet, pokazuje kroki, piętra, tętno, pogodę i kalendarz. Do tego 100% parowania z komórką, zrzucanie aktywności w tle, pobieranie treningów z TAO itd itp. Wspaniale, kolorowo, prawie jak Samsungowe geary...
- jako zegarek sportowy jest kupą gówna. Tętno z nadgarstka podczas biegania pokazuje tak zawyżone, że nie nadaje się to do niczego (zamiast 120 pokazywał 165 gdy raz zapomniałem zabrać paska, bo wiem, że bez paska żaden zegarek dobrze nie pokaże), ale prawdziwy dramat to tempo biegu...

Przebiegnięcie przy budynku (bloku) powoduje pokazanie tempa z 5:15 nawet na 9:10, a standardem jest 6:30-7:00. Można powiedzieć, że tak ma być i lepiej nie będzie. Ok, zakupiłem więc kolejny gadżet garmina, pierdolnik pokazujący milion parametrów mojego kroku, ale w temacie tempa niewiele się zmieniło (dobiegnięcie do ściany drzew wzdłuż ulicy i tempo z 5:25 zmienia się a 6:00 - 6:30 i trzyma tak przez 200m (do końca ściany drzew), potem pokazuje 5:00 przez chwilę i wraca do 5:15... Wbiegnięcie (po asfaltowej drodze) do lasu, a tempo zjeżdża do 6;30 i tak trzyma w zasadzie do najbliższych przecinek bądź polan...

Chciałbym zwrócić uwagę, że Sunto z pierdolnikiem Adidasa na nogę stabilizowało tempo po około 3-4 sekundach, co zazwyczaj wystarcza przy interwałach 15 - 20 sekundowych, garminowi z pierdolnikiem (przypinanym do tyłka (?!)) zajmuje to 6-8 sekund, a to już sporo, bo człek się rozpędza, rozeznaje w tempie i spogląda jakie jest, mi to zajmuje właśnie 3-4 sekundy, przy garminowych badziewiach muszę czekać jeszcze chwilę na wynik...)
No i nie ma mowy o interwałach w zabudowaniach czy lesie...

Podczas biegu muszę ciągle obserwować tempo biegu i analizować gdzie jestem, co może zasłaniać sygnał GPS i jeśli zasłania albo peace nie zmieniło się od kilkunastu sekund, choć wdrapuję się na kładkę estakady, to dane są do dupy i pozostaje czuć tempo nogami... A nie jest to rzadko...
Czyli zaufanie do garmina jako zegarka sportowego szacuję na poziomie 10% i rośnie w szczerym polu... ale ja się nie wybieram biegać po pustyni.
Jako zegarek sportowy Ambit 3 bije go na głowę (choć ma swoje wady).
Można by jeszcze ponarzekać na niedopracowania (bądź dziwne założenia) oprogramowania ale szkoda czasu.

To tak po miesiącu biegania, zanim się przyzwyczaję i przestanę zwracać na to uwagę albo go w cholerę sprzedam...
Przecież ten pierdolnik przypięty do tyłka nie służy i nigdy nie służył do podawana tempa chwilowego tylko do lotu itp itd. (to samo robi pasek HR garmina wiec zrobić deall życia)
Masz addidasa to sobie go dodaj i po problemie jak aż tak napalony jesteś na tempo chwilowe. (chociaż adddidas to tak mega średnio pokazuje, mam porównanie ze Strydem i różnica jest kolosalna)

Proponuję
a. aktualizacje jeżeli ich nie masz
b. Przed rozpoczęciem biegu odczekać aż GPS złapie fixa na 100% i tempo będzie wynosić 0.00 (fix ok zazwyczaj pojawia się 5 do nawet 10 sec za wcześnie)
c. Fabryczje
d. Gwarancja i wymiana na nowy.

https://trigar.pl/garmin-run-dynamics-pod
Zastanawiam się kto ci tego poda wcisną jak pasek jest w tej samej cenie i podaje to samo no ale ole
New Balance but biegowy
ArtiFTD
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:48

Nieprzeczytany post

Qra pisze:
Przecież ten pierdolnik przypięty do tyłka nie służy i nigdy nie służył do podawana tempa chwilowego tylko do lotu itp itd. (to samo robi pasek HR garmina wiec zrobić deall życia)
Masz addidasa to sobie go dodaj i po problemie jak aż tak napalony jesteś na tempo chwilowe. (chociaż adddidas to tak mega średnio pokazuje, mam porównanie ze Strydem i różnica jest kolosalna)

Proponuję
a. aktualizacje jeżeli ich nie masz
b. Przed rozpoczęciem biegu odczekać aż GPS złapie fixa na 100% i tempo będzie wynosić 0.00 (fix ok zazwyczaj pojawia się 5 do nawet 10 sec za wcześnie)
c. Fabryczje
d. Gwarancja i wymiana na nowy.

Zastanawiam się kto ci tego poda wcisną jak pasek jest w tej samej cenie i podaje to samo no ale ole
No cóż, rozpędziłem się i kupiłem co widać. Kiedyś było inaczej, pracowałem w biurze na etacie, mogłem klikać i czytać cały dzień. Dziś, prowadząc swoją firmę sprawy wyglądają inaczej, często przeliczę na godziny czas jaki spędzę na sprawdzaniu informacji i jeśli np. wyjdzie mi trzy godziny, to jestem w plecy jakieś cztery - pięć stów, które mogłem zarobić... Czyli wolę wydać więcej kasy (patrz górna półka Garmina) i nie spędzać czasu na badaniu, co jest lepsze od innego, tylko dlatego, że chcę zaoszczędzić... Po prostu szkoda na to czasu (z piętnaście lat temu wybierałem odkurzacz dwa tygodnie czytając fora, wybór był dobry, ale dziś czasowo by mnie nie było na to stać).
A skąd pomyłka? Biegałem z Adidasem, byłem zadowolony. Wyjęte po dwóch latach dwie sztuki z szafy - żadna nie działała. Porównując to do wpisów z suunto, że paski na cyce przestają działać po 2-3 latach, jak również i wpisy że paski garmina też, wywnioskowałem, że takie czasy, po prostu jednorazówki na określony czas. Kupiłem nowy footpod adidasa, znaczy pewnie stary leżak magazynowy, bo nie zadziałał. Odesłałem, kupiłem drugi w innym sklepie - to samo. (Tak przy okazji, w tym samym czasie kupiłem trzy paski suunto na cyce i żaden nie działał dłużej niż pięć dni, co też może oznaczać, że to leżaki magazynowe, moje dwa stare nie działają). Jako, że na hasło "footpod" google pokazało mi garminowski pierdolnik, po prostu kupiłem. Trochę się zdziwiłem, że nie na nogę, ale "technika idzie do przodu"... Potem się doczytałem, że to nie do tego...

Czy odpowiedź jest satysfakcjonująca? A swoją drogą, jak to jest, że garmin już nie produkuje poda na buta?...

Co do podpowiedzi:
1. Zaktualizowałem, ale mam teraz dwie zmienne, a na jedną nie zwróciłem uwagi: pogoda. Przy pełnym słońcu tempo jest precyzyjne, a przez ostatni miesiąc było pochmurno, biegam i czekam. Do lasu na test też nie wbiegnę, bo nie mam biegówek :-) Może to oznaczać, że w moim egzemplarzu odbiega od normy jakość odbiornika sygnału GPS, co przecież może się zdarzyć. Wiadomo, chmury i drzewa zmniejszają natężenie pola fal radiowych w danym miejscu, więc jak się te dwa czynniki nałożą, to mam abjzel.
2. Sorry, ale zakładam, że po godzinie mam już "100% fixa". Jeśli tak by nie miało być, to raczej słabo... A problem z tempem nie jest na starcie ale w trakcie. Poza tym zanim nacisnę "START" idę z zegarkiem uzbrojonym w tryb biegowy jakieś 300 metrów. To sporo czasu, by móc uznać, że pozycja jest prawidłowa.
3. Fabryczje
???
4. Gwarancja i wymiana na nowy.
Otworzyłem wątek, jestem w kontakcie z Garmin. Ale lubię być precyzyjny, i jeśli będę reklamował, to chcę wskazać konkrety. A skoro zmienił się soft, muszę sprawdzić co teraz przy niesprzyjających warunkach. Oczywiście, mogę wysłać go i teraz wskazując biegi z trafionym (spadającym) tempem, ale jak pobiegnę na dwa zegarkami, to będzie lepiej widać.

Dzięki za odpowiedź i podpowiedzi.

PS.
Sprzedam pierdolnik z małym przebiegiem, za pół ceny :-)
ArtiFTD
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:48

Nieprzeczytany post

Qra pisze: Przecież ten pierdolnik przypięty do tyłka nie służy i nigdy nie służył do podawana tempa chwilowego tylko do lotu itp itd. (to samo robi pasek HR garmina wiec zrobić deall życia)
[...]
Jednam mam wrażenie, że (mimo braku czasu) mam większą wiedzę na ten temat. Piszesz, że "to samo robi pasek HR garmina", co nie jest prawdą. Garmin ma w swojej ofercie pięć pasków:
- HRM-Dual [010-12883-00]
- HRM Pro [010-12955-00]
- HRM TRI [010-10997-09]
- HRM SWIM [010-12342-00]
- HRM-RUN 4 [010-10997-12]

Nie każdy dubluje funkcje pierdolnika do tyłka. Powiedziałbym nawet, że nie ma tego mój Dual, więc jednak ten pierdolnik uzupełnia dane o biegu.
A to, że tego zupełnie nie potrzebuję i chodziło mi o co innego, to już inny temat.
Pasiu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37,22

Nieprzeczytany post

Tak z ciekawości...
Ile czekaliście na zwrot/wymianę zegarka z serwisu?
Dzisiaj minęło 10 dni roboczych od dostarczenia im zegarka i cisza (sami podają te 10 dni jako maksymalny termin).
Dzwoniłem na infolinię i podobno zlecenie jest otwarte (cokolwiek to oznacza) i mam dzwonić w poniedziałek.
Trochę lipa, najdelikatniej to ujmując :ech:
"Kto w młodości głupim nie był, ten na starość nie zmądrzeje"
GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:32

Nieprzeczytany post

Pasiu pisze:Tak z ciekawości...
Dzisiaj minęło 10 dni roboczych od dostarczenia im zegarka i cisza (sami podają te 10 dni jako maksymalny termin).
Dzwoniłem na infolinię i podobno zlecenie jest otwarte (cokolwiek to oznacza) i mam dzwonić w poniedziałek.

Zwróć uwagę, że w „obecnych czasach” jest duży problem z częściami itp. więc może być problem z brakiem części.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie to trwało okolo 7 dni od wysłania do serwisu i otrzymania nowego zegarka.

Wysłane z mojego Pixel 5 .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

U mnie 1h. Zadzwoniłem. Wpisali w system. Pojechałem do sklepu. Zegarek wzięli. Dali nowy. Do widzenia :)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czemu nie wliczasz drogi powrotnej? :bum:

Wysłane z mojego Pixel 5 .
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

:hahaha:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest do pobrania 15.20 RC:
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... -candidate

U mnie te ostatnie beta i ostatnia RC działają dobrze. Zmian dużych tu nie widzę, ale na zużycie baterii nie narzekam.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

GOGIEL_PL pisze:

Zwróć uwagę, że w „obecnych czasach” jest duży problem z częściami itp. więc może być problem z brakiem części.
Jakimi częściami? Garmin nie naprawia zegarków. Wymienia najczęściej na refuby.
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:32

Nieprzeczytany post

niuniek24w pisze:
GOGIEL_PL pisze:

Jakimi częściami? Garmin nie naprawia zegarków. Wymienia najczęściej na refuby.
To może nie ma :bum:
Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

W takim przypadku dają nowy, ewentualnie model wyżej. Znajomy odesłał F5 a odesłali szafir. Coś zawsze mają na półce. Trzeba ich bombardować telefonami aby szybko poszło.
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

https://www.youtube.com/watch?v=0VY5cRHMCV0

Jest już znany wygląd Garmina Enduro o którym ptaszki ćwierkają od paru tygodni - myślałem że bardziej poniesie ich fantazja, a mamy kopię zwykłego Fenixa.

Trochę nie rozumiem tego produktu, wywalono mapy i muzykę kosztem 80h baterii na GPS, całość okraszona typowo Garminową ceną (prawdopodobnie 900$).

Może się zdziwię ale nie wróżę sukcesu, tym bardziej że Fenixa 6 Pro (który wystarcza na 160km ultra :) ) można wyhaczyć za 50% ceny. Cóż, przynajmniej nie będzie korcił.
Jan123

Nieprzeczytany post

To bardziej analogowy fenix 6 i1/2.
Chyba ten model kierowany on jest do super hiper ultrasów co nie potrzebują pay/wifi/map. Choć przy ultra mapy potrzebne, chyba, że się w kółko biega
ODPOWIEDZ