Pomiar tętna z paska HR oraz z nadgarstka.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ostatnio jechałem rowerem MTB na górzystej trasie 40km z licznikiem edge 830 sparowanym z pasem Polara H10 i Fenixem 6X PRO (pomiar z nadgarstka). Średnie tętno na trasie z Pasa HR wyniosło 137, z pomiaru nadgarstka było 128. Dzień później Garmin wypuscił jakiś update (m.innymi pomiaru tętna) - moze sie trochę poprawiło. Jeśli nie ma jakich interwałów, ostrych podbiegów to różnica nie jest duża, inaczej może się trochę rozjechać.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Pomiar optyczny jest troszkę wolniejszy, tzn działa z kilku sekundowym opóźnieniem w stosunku do pomiaru elektrodami, ale dokładność jest bardzo zbliżona.
Problem optycznego pomiaru zegarkiem jest ten, że potrafi się na spoconej ręce przesunąć, a wtedy optyczny pomiar potrzebuje około 30 sekund na znalezienie prawidłowego tętna. Innym problemem jest obkurczanie naczyń w wyniku zimna.
Pasek z elektrodami nic nie szuka, po przesunięciu odczytuje natychmiast uderzenia serca.
Problem optycznego pomiaru zegarkiem jest ten, że potrafi się na spoconej ręce przesunąć, a wtedy optyczny pomiar potrzebuje około 30 sekund na znalezienie prawidłowego tętna. Innym problemem jest obkurczanie naczyń w wyniku zimna.
Pasek z elektrodami nic nie szuka, po przesunięciu odczytuje natychmiast uderzenia serca.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://bieganie.org/
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: brak
Ogólnie to od dawna już się mówi, że pomiar optyczny nadaje się (i to też tak plus-minus) np. na spokojne biegi czy np. ciągły w 2 zakresie. Interwały, rytmy, podbiegi - gubi się jak diabli. Nierzadko to widać na testach - nie tylko sprzętów Garmina. U dcrainmaker'a zawsze jest kilka wykresów dot. pomiaru optycznego.
- Quaki
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich! Forum przeglądam sporadycznie od paru lat, ostatnio założyłem konto i to mój pierwszy post
Oprócz wolniejszej reakcji przy interwałach, u mnie problem był też ze wspinaniem się z kijkami - tętno z nadgarstka (działające normalnie w miarę bezproblemowo), było w stanie spadać do 100-110, gdy realna wartość to około 150-160.

Oprócz wolniejszej reakcji przy interwałach, u mnie problem był też ze wspinaniem się z kijkami - tętno z nadgarstka (działające normalnie w miarę bezproblemowo), było w stanie spadać do 100-110, gdy realna wartość to około 150-160.