Prośba o radę w wyborze zegarka biegowego

Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Slawcio pisze: 16 paź 2025, 01:51
keiw pisze: 15 paź 2025, 19:05 Dlatego lepiej ustawić sobie zakres tempa np 4:15-4:25 zakładając, że chcemy biec 4:20.
Taaaa, i na każdym zakręcie mamy wyjście poza zakres.
keiw pisze: 15 paź 2025, 22:19 Mam interwał biec tempem np. 4.30 i mam zawsze pole ze średnim tempem okrążenia.
Zakres do pilnowania ustawiam 4:25-4:35 i działa to bardzo dobrze.
Można dać też 4:20-4:40 i nie widzę w tym problemu.
Podejrzewam że ty opisujesz swoje odczucia z użytkowania stryda, a to dużo zmienia.
Ale nawet dla stryda zakres 10 sekund to mało.
@Slawcio Ja odkąd mam garmina 255 to wszystkie zawody biegam z ustawionymi widełkami tempa tak jak Jarek pisze. Oczywiście biegane na tempie średnim a nie chwilowym. Super sprawa
PKO
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

A wystarczy co jakiś czas spojrzeć na to średnie.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:41:17
Kontakt:

Amadeusz pisze: 16 paź 2025, 09:34 tym bardziej że żeby zegarek krzyczał trzeba być kilka sekund poza zakresem, a GPS nawet jak zgłupieje to zwykle zdąży się skorygować zanim zegarek zakrzyczy.
I to jest to czego kiedyś jak się tym bawiłem nie było. Kiedyś jak wychodziłeś poza zakres zegarek to pikał od razu.
Nie wiem jak jest teraz, ale z pewnością tempo chwilowe jest bardziej uśrednione niż było kiedyś.
Siedlak1975 pisze: 16 paź 2025, 12:03 @Slawcio Ja odkąd mam garmina 255 to wszystkie zawody biegam z ustawionymi widełkami tempa tak jak Jarek pisze. Oczywiście biegane na tempie średnim a nie chwilowym. Super sprawa
Ja generalnie to mocno zwracam uwagę na pierwszych 100-200 metrach, żeby przypadkiem za szybko nie polecieć.
Łatwo o to gdy wkoło jest dużo mistrzów pierwszego kilometra.

A co do zegarka to ja ci polecę markę Polar.
W zegarkach tej firmy jest coś takiego jak blokowanie strefy. (tętna, tempa, czy mocy)
Obrazek
Oczywiście możemy je ustawić jak chcemy. Możemy mieć też różne na rożnych profilach sportowych.
Jeżeli na zegarku w danym momencie jest wyświetlanie np. tempo i przytrzymamy środkowy przycisk to zablokujemy daną strefę.
Będziemy informowani o każdym wyjściu poza daną strefę. Ponowne naciśnięcie przycisku odblokuje strefę.
Fajne bo możemy to robić kiedy chcemy w trakcie treningu, nic nie musimy robić w domu.
Podobnie dowolne interwały możemy sobie zdefiniować w trakcie treningu, bez konieczności przerywania biegu.

Przegląd od AI
================================
Blokowanie strefy w zegarkach Polar (tzw. {ZoneLock}) to funkcja pozwalająca zamknąć bieżącą strefę tętna, prędkości lub mocy, aby pozostać w niej podczas treningu. Aby ją aktywować, zazwyczaj należy przytrzymać przycisk OK lub START w odpowiednim widoku ekranu (np. wykres tętna, prędkości). Po zablokowaniu strefy, zegarek powiadomi wibracją, jeśli dane wyjdą poza jej zakres.
Jak zablokować strefę

Strefa tętna: W widoku pełnoekranowego wykresu tętna, przytrzymaj przycisk OK.

Strefa prędkości/tempa: W widoku pełnoekranowego wykresu prędkości/tempa, przytrzymaj przycisk OK.
Strefa mocy: W widoku pełnoekranowego wykresu mocy, przytrzymaj przycisk OK.

Jak odblokować strefę

Aby odblokować strefę, ponownie przytrzymaj przycisk OK.

Dodatkowe informacje

Konfiguracja:
Funkcja ZoneLock wymaga dodania odpowiedniego ekranu (np. Wykres prędkości/tempa) do profilu sportowego w ustawieniach w serwisie Flow.

Powiadomienia:
Zegarek powiadamia wibracjami, jeśli podczas treningu wyjdziesz poza zablokowaną strefę.
===================================
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Na FR255 jest akurat promocja na Amazon i można go kupić za 910zl:
https://www.amazon.pl/Garmin-Forerunner ... B0B553HT2B

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
rafi22
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54,5min
Życiówka w maratonie: brak

Mimo, że biegam z Huawei GT 5 pro, chciałem właśnie dokupić Garmin 255, ale wersję music (potrzebuje spotify, bo tego mi brakuje w Huawei). Szkoda, że to promka na zwykłą wersję. Chciałem też mieć 255 ze względu na Garmin couch, trenera który mi przypilnuje treningów (bo czytałem, że są polecane)
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

rafi22 pisze: 20 paź 2025, 10:50 Mimo, że biegam z Huawei GT 5 pro, chciałem właśnie dokupić Garmin 255, ale wersję music (potrzebuje spotify, bo tego mi brakuje w Huawei). Szkoda, że to promka na zwykłą wersję. Chciałem też mieć 255 ze względu na Garmin couch, trenera który mi przypilnuje treningów (bo czytałem, że są polecane)
Na eazymut masz wersję music za 1149zł z 3 letnią gwarancją. Możesz go kupić również w ratach 0%(76,60 zł) Nic tylko brać
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ