Nawigacja według Garmina

Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy mógłby być ktoś tak miły i mi napisać, jak wygląda prowadzenie po wgranym tracku z Garminem.
Obserwuje ostatnio u znajomych i albo oni nie potrafią obsługiwać swoje zegarki albo działa to słabo.

Napiszę jak to jest w Polarze.
Na około 30 metrów przed zakrętem mam wibrację (nie wiem jak dźwięk bo mam permanentnie wyłączony) i wyświetlaną ikonkę ze skrętem. Bez znaczenia jaki mam wyświetlany w tym momencie ekran. W momencie skrętu mam powtórkę z rozrywki czyli wibrację i wyświetlaną strzałkę.

Obrazek

Jak przegapiłem i pobiegłem źle, to po jakiś 50 metrach mam wibrację i wyświetlane powiadomienia na całym ekranie "Nieprawidłowy kierunek"
Dzieje się to niestety raz, więcej nie przypomina, że biegnę źle.
W tym momencie na ekranie nawigacji wyświetla strzałkę z kierunkiem do powrotu na tracka i jaki jest do tego miejsca dystans.

Jak to wygląda z Garminami?
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej. Nie wiem jak to wygląda w nowszych modelach ale w 945 jak wgrasz ślad to jest podobnie tzn: przed zakrętem masz strzałkę na ekranie i wibracje (niezależnie od wybranego akurat ekranu). Dzwięk też jest. Jeśli się pomylisz to dostaniesz kominikat "zejście z trasy " plus wibro i dźwięk i na ekranie pokaże się strzałka kierująca na ślad. Jak wskoczysz na ślad to dostaniesz znowu wibracje+info że jesteś na szlaku. Być może nowsze modele mają inaczej więc nie wiem czy to info ci się przyda.

P.s. z tego co pamiętam to info że zszedles z trasy dostajesz tylko raz co jest dla mnie ok, bo bywa że robię to celowo. 945 nie pokazuje też jakiejś drogi alternatywnej do celu, jest tylko ślad i mapa ze szlakami. Oczywiście jak będziesz na ten szlak wracał i ponownie schodził to procedura informacyjna się powtarza.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2025, 20:24 przez janekowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oki, dzięki
chyba FR955 mieli znajomi, @weuek ty z tego co pamiętam taki masz. Tak samo?
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak, jak kolega wyżej napisał. Z tym, że czasem strzałka potrafi być "z dupy", czyli w innym kierunku niż powinna.

Obrazek
(albo to ja tego nie rozumiem?)

Ale nawigacja jest solidna, tylko trzeba się do niej mieć kiedy przyzwyczaić. A wiadomo, że znakomita większość nabywców zegarków z nawigacją nie używa jej (prawie) nigdy. Albo myślą, że zapisywanie śladu to jest nawigacja.

Po zejściu z trasy pokazuje jak daleko jestem od trasy:
Obrazek

Wiele razy zdarzało mi się, że jakaś ścieżka/most były zamknięte i zawsze sobie poradziłem z przymusowym "objazdem" bez wyjmowania telefonu. To głównie dzięki temu, że drogi, szlaki, ulice, jeziora, stawy są nazwane, a nawet domy mają numery na mapie w zegarku.

Obrazek

Dodatkowym plusem jest to, że można korzystać z innych map (nie od Garmina). Niektóre potrafią być tak szczegółowe, że w widoku mapy nieźle przymulają zegarek (w Londynie tego doświadczyłem zeszłego lata).

A irytujące jest to, że znienacka, w kolejnej wersji softu potrafią spieprzyć bardzo istotna cechę i masz jaja podczas dnia w nieznanym terenie. Dlatego, gdy tylko wiem, że wszystko mi potrzebne prawidłowo działa, to zegarka już nigdy nie aktualizuję.

Trasy zazwyczaj zaczynam w mapy.cz, a potem modyfikuję w GC i sprawdzam w google'u czy nie ma głupot typu stacja kolejowa zlikwidowana 50 lat temu (tak sobie raz traskę zaplanowałem z jednego źródła).

Czasem można odkryć takie ciekawostki dzięki mapom:

Obrazek
(drzewa są rzeczywiście posadzone na planie flagi Szwajcarii)

A w Polarze to są mapy topograficzne? Bo taką "nawigację" po kresce to można o kant dupy rozbić...
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 01 sty 2025, 20:32 A w Polarze to są mapy topograficzne? Bo taką "nawigację" po kresce to można o kant dupy rozbić...
Ok, dzięki.
Działa jak działać powinno. Czyli ludzie nie potrafią używać zegarków.

W moim 4 letnim Polarze jest po kresce, w najnowszych jest już mapa.

Z moim wzrokiem to ja wolę mieć tylko kreskę, a jak wychodzi zonk jak wczoraj to wyciągam z kieszeni telefon z offlinowymi mapami (OsmAnd+)
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co kto lubi. Ja telefonem tylko zdjęcia robię podczas biegów.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy to nowy soft zegarka czy nowe mapy, ale jest zmiana na plus i na minus.
Obrazek
Na plus ten łuk ze skalą (na feniksie 6 była po prostu podziałka na dole ekranu), a na minus ta bladoróżowa strzałka w szarym kółku. Co to za pomysł? Przecież to gorzej widać niż gołą czerwoną i więcej mapy zakrywa.
Obrazek
(dla przypomnienia)
ODPOWIEDZ