Podrzucam jednak ten wątek:
https://forums.garmin.com/sports-fitnes ... ent-1279=4
I obecnie ostatni tam wpis:
Tłumacz:I believe the smell comes from the adhesive used to hold the strap together.
My previous HRM-SWIM strap came loose about a month ago and the adhesive holding together the front and the back had a very strong petroleum/chemical/burnt smell. This smell slowly started appearing when the strap layers started to come loose and was full-blown when the adhesive was fully exposed.
If you are starting to smell the adhesive after ~3 months of use it means you're putting enough wear and tear during this time for the layers to start ever so slightly unsticking and revealing the adhesive.
I am currently using a HRM-PRO plus for less than 1 month and it has no signs of having this smell, but I will try to be as gentle as possible with the strap as not to unstick the layers.
Just a note, my SO has used a HRM-RUN strap for the past few years and the smell isnt't there - but she is known to take extremely well care of the strap and it looks intact
Dodam, że mój pas, zanim zauważyłem odklejenie się elektrod, zaczął podobnie jeb..ćWydaje mi się, że zapach pochodzi od kleju użytego do spajania paska.
Mój poprzedni pasek HRM-SWIM poluzował się około miesiąc temu, a klej łączący przód i tył miał bardzo silny zapach ropy naftowej/chemikaliów/spalenizny. Zapach ten powoli zaczął się pojawiać, gdy warstwy paska zaczęły się odklejać, a gdy klej został całkowicie odsłonięty, nasilił się.
Jeśli po ~3 miesiącach użytkowania zaczniesz czuć zapach kleju, oznacza to, że w tym czasie poddajesz się wystarczającemu zużyciu, aby warstwy zaczęły nieznacznie odklejać się i odsłaniać klej.
Obecnie używam HRM-PRO plus od niecałego miesiąca i nie ma na nim żadnych śladów tego zapachu, ale będę starała się obchodzić z paskiem możliwie delikatnie, żeby nie odkleić warstw.
Tylko uwaga: moja SO używała paska HRM-RUN przez ostatnie kilka lat i nie czuć tam żadnego zapachu – ale wiadomo, że bardzo dobrze dba o pasek i wygląda na nienaruszony.

Myję go pod prysznicem po każdej aktywności, więc trop, o którym wyżej mowa, może być słuszny.
Szczerze, to pasy Garmina są kiepskiej jakości.