Garmin HRM-PRO - limonka

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze nie mam informacji od Garmin dotyczącej reklamacji pasa.
Podrzucam jednak ten wątek:
https://forums.garmin.com/sports-fitnes ... ent-1279=4

I obecnie ostatni tam wpis:
I believe the smell comes from the adhesive used to hold the strap together.
My previous HRM-SWIM strap came loose about a month ago and the adhesive holding together the front and the back had a very strong petroleum/chemical/burnt smell. This smell slowly started appearing when the strap layers started to come loose and was full-blown when the adhesive was fully exposed.

If you are starting to smell the adhesive after ~3 months of use it means you're putting enough wear and tear during this time for the layers to start ever so slightly unsticking and revealing the adhesive.

I am currently using a HRM-PRO plus for less than 1 month and it has no signs of having this smell, but I will try to be as gentle as possible with the strap as not to unstick the layers.

Just a note, my SO has used a HRM-RUN strap for the past few years and the smell isnt't there - but she is known to take extremely well care of the strap and it looks intact
Tłumacz:
Wydaje mi się, że zapach pochodzi od kleju użytego do spajania paska.
Mój poprzedni pasek HRM-SWIM poluzował się około miesiąc temu, a klej łączący przód i tył miał bardzo silny zapach ropy naftowej/chemikaliów/spalenizny. Zapach ten powoli zaczął się pojawiać, gdy warstwy paska zaczęły się odklejać, a gdy klej został całkowicie odsłonięty, nasilił się.

Jeśli po ~3 miesiącach użytkowania zaczniesz czuć zapach kleju, oznacza to, że w tym czasie poddajesz się wystarczającemu zużyciu, aby warstwy zaczęły nieznacznie odklejać się i odsłaniać klej.

Obecnie używam HRM-PRO plus od niecałego miesiąca i nie ma na nim żadnych śladów tego zapachu, ale będę starała się obchodzić z paskiem możliwie delikatnie, żeby nie odkleić warstw.

Tylko uwaga: moja SO używała paska HRM-RUN przez ostatnie kilka lat i nie czuć tam żadnego zapachu – ale wiadomo, że bardzo dobrze dba o pasek i wygląda na nienaruszony.
Dodam, że mój pas, zanim zauważyłem odklejenie się elektrod, zaczął podobnie jeb..ć :wrr:
Myję go pod prysznicem po każdej aktywności, więc trop, o którym wyżej mowa, może być słuszny.

Szczerze, to pasy Garmina są kiepskiej jakości.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

@keiw dzięki za polecenie H9 i jego zamienników :hejhej: Nie śmierdzą i działają. Nawet jak któryś padnie to bez żalu do kosza i następny wezmę za około 45zł.
Szkoda, że Garmin nie robi już HRM RUN (ten z czerwoną obwódką) To był udany model
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jak pisałem, Garmin dziś przysłał mi zupełnie nowy pas:
Obrazek
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli wystarczy raz kupić (w normalnym sklepie) i będą wymieniać ad infinitum?

Jeśli dożyję zepsucia się swojego, to kupię. :-)
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wygląda na to że do rodziny pasków dołączy niebawem HRM-FIT (prawdopodobnie z Garmin Lily 2 który tez wyciekł).

Chodziły plotki że będzie to coś co bardziej odpowiada kobitkom, bo niektóre sportowe staniki ponoć nie lubią się z konwencjonalnymi pasami, przez co sporo osób liczyło na to że będzie to czujnik optyczny.

Niestety: pudło.

https://the5krunner.com/2024/01/04/firs ... it-leaked/

Nie dość że jest to coś co wymaga sportowego stanika, to bolączki garminowych pasów (niewymienne elektrody) nadal te same. Jako ktoś kto czekał na optyczny wariant Garmina jestem trochę zawiedziony.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nic nie są warte wcześniejsze przecieki

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
Pablope
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Roch pisze:OK, już wszystko jasne. Czujnik zdechł.

Przynajmniej doszedłem do tego co się wydarzyło.
Pokrywa czujnika przykręca jest na cztery śrubki, z tym, że jedną wkręcamy w taką wystającą tulejkę.
Ta właśnie tulejka się rozsypała, dosłownie. Przez to brakowało szczelności, a sama pokrywa się odkształciła, :zmieszany:

Na ten moment każdą baterię, jaką włożę rozpoznaje jako rozładowaną. Szkoda, że to się wydarzyło po gwarancji.
Muszę się zastanowić czy kupić nowy pas czy zrezygnować z pomiaru piersiowego.
Wymieniłeś go czy latasz dalej na nim po każdorazowej zmianie baterii? Albo wymyśliłeś sam jak go przerobić. Bo mój właśnie się tak zachowuje.
Roch
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:34
Życiówka w maratonie: 3:41:40

Nieprzeczytany post

Kupiłem nowy pas, HRM-PRO-PLUS.
Tutaj jest zmieniony system wymiany baterii, więc mam nadzieję, że będzie mi dłużej służył.

Dalej mam ten uszkodzony, ale nie zastanawiałem się w jaki sposób go naprawić.
Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł.1 Kor 10,12

blog: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=61154
komentarze: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=61155
ODPOWIEDZ