Mam prośbę o pomoc w dobraniu odpowiedniego smartwatcha (tak to się chyba nazywa). Trochę się naczytałem, ale niewiele dowiedziałem w interesujących mnie kwestiach.
Ze względu na unikanie obciążeń kolan biegam rzadko, przede wszystkim chodzę z kijkami (dość szybko

Funkcje, które mi są potrzebne to:
- nie mam smartfona (jestem starej daty

- cena do (lub niewiele powyżej) 1000 złotych; mogę kupić używany, więc może być jakiś starszy model ;
- oczywiście GPS;
- ekran może być dotykowy (nie musi), ale wolałbym w połączeniu z przyciskami (lub same przyciski);
- wielkość i waga nie jest zbyt istotna (chociaż pewnie lżejszy były lepszy);
I teraz to co najistotniejsze:
- po naciśnięciu startu, chciałbym po jakimś czasie sprawdzić ile już przeszedłem kilometrów (żeby rozplanować siły i trasę na powrót) i żeby te dane pojawiały się nie na podstawie kroków, itp., ale wyliczone z GPS;
- mogę zapisać trasę, którą wytyczyłem (wraz ze "zrobionymi" kilometrami), aby ją np. powtórzyć, ale, przede wszystkim, żeby ją zgrać na laptopa, nanieść w laptopie na jakąś mapę (jeżeli zegarek nie zapisuje jej od razu z mapą) w stosunku do punktów orientacyjnych poza trasą, np. eksploruję obszar leśny między trzema wybranymi punktami (typu: miejscowości, parkingi leśne, jeziora, itp.) i chciałbym zobaczyć, którędy szedłem;
- w dowolnym momencie (jeśli zabłądzę) mogę wrócić do miejsca startu (funkcja TrackBack);
- mogę na zegarku wyznaczyć punkt startowy, pośredni i końcowy. Tu widzę trudność, bo nie zawsze są to wyraźne punkty na mapie, np. start - parking przy lesie, punkt pośredni - leśna polana i powrót do punktu wyjścia (ale inną trasą) - parking przy lesie;
- chciałbym, aby po wyznaczeniu takiej trasy (np. parking - leśna polana), zegarek potrafił mnie pokierować, jeśli zbyt daleko odejdę od trasy (strzałka w odpowiednim kierunku, a jeszcze lepiej mapka ze strzałką z punktami topograficznymi poza moją trasą, np. widzę, że jak skręcę w prawo to dojdę do miejscowości X);
Czyli, podsumowując, najważniejszy jest dla mnie licznik (dla kontroli postępów) i bieżące (w trakcie marszu) monitorowanie kilometrów. A także, nawigacja podczas chodzenia w terenie "dzikim", a potem prowadzenie na laptopie takiego dziennika wytyczanych tras własnych.
Przeczytałem wiele recenzji Garmina i zegarków innych firm, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytania.
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.