Zegarek dla osoby słabo widzącej

kuba0931
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

szukam prezentu świątecznego dla Taty. Tata ma ponad 60 lat, biega 2-3 razy w tygodniu. Przy bieganiu towarzyszy mu telefon z endomondo. Szukam zegarka który ma duży wyświetlacz, ewentualnie możliwość powiększenia wielkości czcionek na ekranie. W tym wieku bez okularków dostrzeżenie wszystkiego na ekranie staje się lekko problematyczne - tym bardziej w biegu. Celuje w zegarek, który ma możliwość pomiaru pulsu i łączy się z telefonem z androidem. Póki co Tata używał endomondo, ale jak wszyscy wiemy, czeka go migracja, więc nie musi być to urządzenie z android wear.

Czy jest ktoś z Was w stanie polecieć zegarek który spełnia warunek dużego wyświetlacza z dużymi czcionkami? Bez tego ani rusz.

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)
PKO
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pierwsze (ale kluczowe) pytanie - budżet?

Jeżeli tata dotychczas biegał z Endomondo (i mu wystarczyło) to zakładam że nie jest z grupy wymagającej pierdyliona funkcjonalności - pewnie nawet Instinct by był wystarczający, choć ostrzegam że pewnie będziesz mu musiał pomóc z ustawianiem, bo dla laika interfejs tego zegarka nie jest wybitnie przyjazny :)

W kwestii wzroku, Garminy mają w pełni customizowalne to co chcesz wyświetlać na ekranie, więc nie ma problemu żeby na ekranie wyświetlał się np. tylko dystans, tylko tętno - wtedy cyferki obejmują prawie cały ekran i są mocno widoczne.

Alternatywy? Coros Pace 2 (ale nie wiem jak w Corosach wygląda customizacja tarcz), Garmin Forerunner 245, może Vivoactive 4.

Chyba że chcesz coś tańszego, rozejrzałbym się za Polarami M400/M430 (ale nie wiem jak w polarach wygląda customizacja tarczy w trakcie aktywności) albo Forerunner 735XT (trochę plastik fantastik, ale solidny sprzęt).
RMC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:49
Życiówka w maratonie: 04:09:02

Nieprzeczytany post

Budżet jest ważny, bo ciężko coś polecać a później okaże się za drogie.

Ale jak o kasie nie dyskutujemy chwilowo to ja zaproponowałbym z kolei smartwatcha - Samsung Galaxy Watch 46 mm :)
Świetny, czytelny ekran ma i cyfry dość spore podczas treningu. Da się jeszcze konfigurować co ma na ekranie wyświetlać (jak pamiętam), to może i przy mniejszej ilości danych cyferki będą jeszcze większe (w standardzie są 3 pola na ekranie).

Ja mam sporą wadę wzroku (wiadomo okulary noszę przy bieganiu) i nie narzekałem na widoczność.

Jest za to fajny bajer, który tacie może przypaść do gustu - zegarek w standardzie wygasza ekran ale co kilometr gada w stylu endomondo :) Wprawdzie po angielsku ale podaje dystans, czas aktywności, średnie tempo, puls. No wszystko co trzeba w sumie :) Słychać to całkiem dobrze. Nie trzeba więc wcale na niego zerkać a wiadomo jak nam idzie.
Komentarze do bloga biegowego: [url]http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38345[/url]
Strona WWW: [url]http://www.pstryk-pstryk.com[/url]
Blog Biegowy: [url]https://rmc-biega.pl[/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ