Cześć.
W tym roku postanowiłem w końcu zainwestować w elektronikę. I tak na listę zakupów trafił rowerowy czujnik kadencji, pas hr I zegarek sportowy.
Czujnik kadencji już wybrałem i będzie to Garmin 2 generacji.
Zegarek mam zamiar kupić w okolicach 3 kwartału i jeśli oczekiwania się nie rozminą z rzeczywistością będzie to Forerunner 745 (chyba że go jednak nie wyprodukują, wtedy 735/935).
Natomiast w temacie wyboru pasa na klatkę mam problem i chciałbym Was zapytać o radę.
Który z tych dwóch polecacie? Bo cenowo są podobne. Warto iść w jeden ekosystem (Garmin) czy spokojnie dla jednego produktu można zrobić odstępstwo (Polar).
Do czasu zakupu zegarka planuję używać telefonu. Konkretnie Samsunga S8, który obsługuje zarówno Bluetooth jak i ANT+.
Chciałbym móc jakoś wyeksportować dane z pasa i czujnika kadencji do Stravy. Wiem, że aplikacja Samsung Health współpracuje z produktami Garmina oraz z pasem Polar H7. Nie wiem czy wykryje pas Polar H10 i nie wiem czy w pliku gpx który wyeksportuję z Samsung Health będą zapisane dane z czujników.
Dzięki z góry za pomoc.
Polar H10 czy Garmin HRM Run 4?
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
miałem HRM4 Garmina sprzedałem i kupiłem H10. zdecydowanie lepszy wygodniejszy zero zakłóceń ma bluetooth ale nie ma tych danych typu kadencja itd mi na tym nie zależało.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Samsung Health bez żadnego problemu widzi H10.
W mojej opinii to najlepszy pas.
Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: brak
Keiw - rozwiń, dlaczego tak uważasz. Biegałeś i z Garminem i z Polarem jako zegarkami, ale czy używałeś pasa Garmina także?keiw pisze:Samsung Health bez żadnego problemu widzi H10.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Biegałem z Garminem 735 i HRM4 jakiś czas temu - zastępczo na wyjeździe.
Dla mnie ten zegarek to plastikowa zabawka i strasznie nie przypadł mi wtedy do gustu. Dla jasności, dobrze robił co miał robić ale nie nosiłbym go na co dzień, bo mi się nie podobał. Ale pytanie tego nie dotyczy
Zawsze biegałem w pasach Polara i jak założyłem HRM4 to miałem po prostu gorsze odczucia, być może to kwestia przyzwyczajenia się.
Dla mnie niezaprzeczalnie największą zaletą H10 jest łatwa pielęgnacja i wytrzymałość. Odpinasz kostkę, płuczesz pod wodą a sam pasek piorę w woreczku do prania razem z ubraniami biegowymi. Mam oryginał i kilka chińskich zamienników. Zamiennik mam już 2 lata i używam go praktycznie każdego dnia i ciągle działa. Oryginał wykorzystuję do testów ortostatycznych, pomiar HRV oraz na zawody, jest jednak wygodniejszy i podobno jeszcze bardziej dokładny bo ma 4 elektrody pro a zwykłe paski mają 2.
Dodatkowo H10 działa równocześnie na ANT+ i nawet 2x BT. Ma też wbudowaną pamięć i może rejestrować puls bez zegarka przy użyciu Polar Beat - nie korzystam z tego, ale taka opcja jest.
Pasy Polara mają też certyfikaty medyczne i są bardzo dokładne.
Pas Polara działa też bez problemu z większością urządzeń bo również obsługuje, jak wspomniałem wyżej, transmisję BT Smart.
Co już Robert napisał, z pasa Polara nie będziesz mieć w Garminie dodatkowych danych, są one wymienione np. tu:
https://running.trigar.pl/czujnik-tetna-garmin/
Może to być dla kogoś ważne.
Dla mnie ten zegarek to plastikowa zabawka i strasznie nie przypadł mi wtedy do gustu. Dla jasności, dobrze robił co miał robić ale nie nosiłbym go na co dzień, bo mi się nie podobał. Ale pytanie tego nie dotyczy

Zawsze biegałem w pasach Polara i jak założyłem HRM4 to miałem po prostu gorsze odczucia, być może to kwestia przyzwyczajenia się.
Dla mnie niezaprzeczalnie największą zaletą H10 jest łatwa pielęgnacja i wytrzymałość. Odpinasz kostkę, płuczesz pod wodą a sam pasek piorę w woreczku do prania razem z ubraniami biegowymi. Mam oryginał i kilka chińskich zamienników. Zamiennik mam już 2 lata i używam go praktycznie każdego dnia i ciągle działa. Oryginał wykorzystuję do testów ortostatycznych, pomiar HRV oraz na zawody, jest jednak wygodniejszy i podobno jeszcze bardziej dokładny bo ma 4 elektrody pro a zwykłe paski mają 2.
Dodatkowo H10 działa równocześnie na ANT+ i nawet 2x BT. Ma też wbudowaną pamięć i może rejestrować puls bez zegarka przy użyciu Polar Beat - nie korzystam z tego, ale taka opcja jest.
Pasy Polara mają też certyfikaty medyczne i są bardzo dokładne.
Pas Polara działa też bez problemu z większością urządzeń bo również obsługuje, jak wspomniałem wyżej, transmisję BT Smart.
Co już Robert napisał, z pasa Polara nie będziesz mieć w Garminie dodatkowych danych, są one wymienione np. tu:
https://running.trigar.pl/czujnik-tetna-garmin/
Może to być dla kogoś ważne.
Mój Blog "Luźne wpisy"