Komentarz do artykułu Łapanka dopingowiczów przed IO trwa

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie zgadzam się, że te dwa przypadki świadczą o tym, że osoby raz złapane na dopingu nie powinny być dopuszczane do dalszej rywalizacji po dbyciu kary. po pierwsze, często jest tak, że kara jest słuszna, do zabronione substancje były obecne, ale znalazły się w organizmie na skutek zanidbania, niedopatrzenia czy prostej głupoty zawodnika bądź trenera, nie zawsze jest to wynik świadomego działania.

po drugie, wnioskować z dwóch przypadków to jak stwierdzić, że resocjalizacja ogólnie nie ma sensu, bo dwóch złodziei wypuszczonych po odbyciu kary ukradło ponownie... tymczasem setki zresocjalizowanych przestępców prowadzi uczciwe życie, po prostu się o tym nie myśli i nie mówi.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Wpadki dotyczą także juniorów, bo np. nie wiedzieli że na kaszel nie można brać syropu...
Generalnie, jak się jest sportowcem to pole leczenia się jest mocno ograniczone, a nie każdy ma dostęp do wszystkich informacji - teraz działa program edukacji młodych, ale jeszcze kilka lat temu zawodnicy nie mieli pojęcia o tym, że za Ibuprom mogą dostać dykwalifikację.
Doping Kowalczyk też wynikał z niewiedzy... a jakoś wszyscy o tym zapomnieli.
Powinno się rozgraniczyć - wiadomo, że inaczej powinień być traktowany ktoś, kto wziął EPO i sprawa jest jasna...

Niemniej - niezależnie od substancji, druga wpadka powinna oznaczać dożywotnią dyskwalifikację.
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
RobsonP
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Powiem szczerze, że jestem mocno zawiedziony dyskwalifikacją Selsouli. Po raz pierwszy zobaczyłem ją kilka tygodni temu na jakimś mityngu Diamentowej Ligi w biegu na 3000m. Wprawdzie widziałem już tylko końcówkę wyścigu, bo reklamy były ważniejsze, ale to co zobaczyłem zachwyciło mnie - piękny, długi, rytmowy krok biegowy, coś niespotykanego! Nawet Haile chyba tak pięknie nie biegał. Później jej kolejny bieg na 1500 m i koncertowa wygrana z czasem 3,56,.. min. Już wiedziałem, że z niecierpliwością będę czekał na jej start na IO. Nawet niesamowite Kenijki i Etiopki musiały zostać w tyle ( styl biegowy niektórych jest też daleki od ideału). Fakt, wygląd Selsouli był niesamowity - wychudzona na maksa; teraz już wiadomo - diuretyki zrobiły swoje. Ale myślę, że tylko jeśli chodzi o ciężar ciała. Wydawać by się mogło, ze raczej działa przeciw sobie stosując diuretyki. Wiadomo: odwodnienie, utrata elektrolitów. Kiedyś jeden z kulturystów zbyt dużo przyjął diuretyków i zszedł. Ale cóż - doping to doping, chociaż wierzę, że to nie same diuretyki są przyczyną tak pięknego biegania. Na pewno swoje musiał wybiegać. Na prawdę szkoda, że nie będzie jej na Igrzyskach. Niewielu jest już takich stylowców jak Selsouli.

RobsonP
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ