Komentarz do artykułu Pierwsze sensacyjne dyskwalifikacje za sprawą Paszportu Biologicznego

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rzeczywiście, niesamowite. Anna Incerti potrzebowała dwóch lat, by zamienić brąz ME na srebro, a teraz - złoto. Yulamanova będzie pewnie musiała zwrócić też nagrody finansowe z maratonów, więc jest to dla niej dramat sportowy i finansowy. Wierzę, że paszport biologiczny jest bardzo wiarygodną bazą pomiaru. Ciekawe, czy za parę lat ktoś nie udowodni, że pewne zmiany parametrów organizmu po stosowaniu naturalnych, dozwolonych metod są jednak możliwe i niektórych zawodników trzeba będzie zrehabilitować...
michalgeol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fakt, też jestem tego ciekaw, czy za kilka lat nie pojawią się rehabilitacje zawodników.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Roberto Celinho pisze:Wierzę, że paszport biologiczny jest bardzo wiarygodną bazą pomiaru.
No właśnie, też wierzę, jeszcze dzisiaj jakąś rozmowę z Darkiem Błachnio w tym temacie mam nadzieję umieścimy. Ale jeśli wszystko jest ok to jest to naprawdę ogromny krok w przód.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

A jednak już była jakaś dyskwalifikacja na podstawie Paszportu Biologicznego, w kwietniu tego roku zdyskwalifikowano portugalskiego maratończyka: Héldera Ornelasa (życiówka 2:09:59)
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Paszport Biologiczny będzie miał sens, kiedy zawodnicy będą szczegółowo badani już od najmłodszych lat zawodniczych.

Ciekawe kiedy będzie miało to miejsce w Polsce, bo na razie kontrole są sporadyczne i dotykają praktycznie tylko kadry najwyższego szczebla, w momencie kiedy zawodnicy mają reprezentować kraj na imprezach mistrzowskich.
Tymczasem badania okresowe to fikcja.

Adam - czy podane zostało jakie parametry zostały zmienionie?
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Co do tego konkretnego przypadku nic więcej nie wiem, trochę więcej wiem po rozmowach na temat samego paszportu i jego działania w Polsce, postaram się to jakoś spisać.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DOM pisze:Paszport Biologiczny będzie miał sens, kiedy zawodnicy będą szczegółowo badani już od najmłodszych lat zawodniczych.

Ciekawe kiedy będzie miało to miejsce w Polsce, bo na razie kontrole są sporadyczne i dotykają praktycznie tylko kadry najwyższego szczebla, w momencie kiedy zawodnicy mają reprezentować kraj na imprezach mistrzowskich.
Tymczasem badania okresowe to fikcja.

Adam - czy podane zostało jakie parametry zostały zmienionie?
polscy kolarze zawodowi startujacy w pro turze sa już dawno zbadani i monitorowani poprzez paszport biologiczny.

Nie macie się czym tak podniecać.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No właśnie, że mamy się czym podniecać na maksa, bo dopiero w tym roku pojawiły się pierwsze dyskwalifikacja biegaczy właśnie w oparciu o te metodę.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Mam nadzieję, że się nikt nie pogniewa, że usunąłem cztery ostatnie posty, te kwestie sugeruję poruszać w komentarzach do blogów. :)
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Mam nadzieję, że się nikt nie pogniewa, że usunąłem cztery ostatnie posty, te kwestie sugeruję poruszać w komentarzach do blogów. :)
;) widzisz, Sylwek, my nie mamy przepustki na używanie słowa 'rower' w każdym poście na biegowym forum... :sss: :hahaha:
zartuje oczywiscie.
Roberto Celinho pisze:Ciekawe, czy za parę lat ktoś nie udowodni, że pewne zmiany parametrów organizmu po stosowaniu naturalnych, dozwolonych metod są jednak możliwe i niektórych zawodników trzeba będzie zrehabilitować...
też właśnie pomyślałam o tym od razu, jak zapoznałam się z tematem.. czy ta metoda nie jest trochę zbyt ryzykowna? jeszcze trochę za mało pewna..?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:
Adam Klein pisze:Mam nadzieję, że się nikt nie pogniewa, że usunąłem cztery ostatnie posty, te kwestie sugeruję poruszać w komentarzach do blogów. :)
;) widzisz, Sylwek, my nie mamy przepustki na używanie słowa 'rower' w każdym poście na biegowym forum... :sss: :hahaha:
zartuje oczywiscie.
Roberto Celinho pisze:Ciekawe, czy za parę lat ktoś nie udowodni, że pewne zmiany parametrów organizmu po stosowaniu naturalnych, dozwolonych metod są jednak możliwe i niektórych zawodników trzeba będzie zrehabilitować...
też właśnie pomyślałam o tym od razu, jak zapoznałam się z tematem.. czy ta metoda nie jest trochę zbyt ryzykowna? jeszcze trochę za mało pewna..?
by nabrac wiedzy w tym zakresie i co za tym idfzie wyrobiś sobie swoje zdanie poczytaj troche portale kolarskie

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Ciekawi mnie jedna sprawa....tak sobie myślę że chyba szkoda ze zostało to ujawnione. Czy zawodnicy którzy byli wcześniej badani "do paszportu" wiedzieli o tym? Chodzi mi o to że nie wiedząc o tym nie mogli się przed tym bronić....teraz znając zasadę działania całego systemu "paszportu biologicznego" będą powstawać pewnie systemy jego oszukiwania.....ciekaw jestem czy się da, i na ile się jest to wykonalne :bleble:

czy w ta stronę pójdzie teraz doping? Bo nie wierzę ze koksiarze dadzą sobie spokój i nagle wszyscy będą czyści

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze:Ciekawi mnie jedna sprawa....tak sobie myślę że chyba szkoda ze zostało to ujawnione. Czy zawodnicy którzy byli wcześniej badani "do paszportu" wiedzieli o tym? Chodzi mi o to że nie wiedząc o tym nie mogli się przed tym bronić....teraz znając zasadę działania całego systemu "paszportu biologicznego" będą powstawać pewnie systemy jego oszukiwania.....ciekaw jestem czy się da, i na ile się jest to wykonalne :bleble:

czy w ta stronę pójdzie teraz doping? Bo nie wierzę ze koksiarze dadzą sobie spokój i nagle wszyscy będą czyści
człowieku pomyśl jak można kogoś badac bez jego zgody i wykorzystywac czymś material biologicnzych bez jego zgody

to co napisałeś wynika z niewiedzy i braku twej świadomości

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Nie chodzi mi o samo badanie......tylko o wykorzystanie wyniku tego badania w paszporcie...czyli jak dobrze zrozumialem systemie który porównuje kolejne wyniki badań.....

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ