Komentarz do artykułu Edward Stawiarz - ostatni długodystans

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ładny wywiad dający pojęcie o tym jak kiedyś się uprawiało sport.

Proponuję spróbować zrobić wywiad z Lechem Boguszewiczem (2 lata starszy od Edwarda Stawiarza, lepsza życiówka na 5000m)- bardzo fajny pan inżynier mieszkający w Gdańsku.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

:)

I też trener Taduesz Kępka.

Ale przy okazji - chciałem powiedzieć, że bardzo mi miło, że Łukasz Panfil zaczął z nami współpracę.
Kiedy w 2007 roku zastanawiałem się kto mógłby dla bieganie.pl pisać fajne teksty o LA - na mojej krótkiej liście był tylko jeden człowiek. Właśnie Łukasz.
Ale wtedy był świeżo co po jakichś złych relacjach z Warszawiakami i na sam dźwięk Warszawa włos mu się jeżył na głowie.
Jego teksty na maratonachpolskich były dla mnie i są zawsze świetną wycieczką po polskiej i nie tylko lekkiej atletyce.
Bardzo się zatem cieszę, że po dwóch latach Łukasz w końcu jest, bo zawsze mi się wydawało, że tu jest jego właściwe miejsce. :)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, 22:26 przez Adam Klein, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze::)

I też trener Taduesz Kępka.
Z tym Kępką to coś nie tak.
Wszyscy na Wybrzeżu wiedzą, że trenerem Boguszewicza był pan Henryk Tokarski. Kępka mógł być trenerem kadrowym, ale o ile wiem, Boguszewicz na kadrę jeździł sporadycznie ze względu na studia dzienne, które odbywał bez indywidualnego toku na Politechnice Gdańskiej.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Łza się w oku kręci czytając takie artykuły. Dzięki :)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

U mnie jeszcze dochodziła zmiana techniki biegu, którą zmieniałem 3-krotnie.
Podobnie jak ma się to z artykułem o Kępce - tu ukłon do Fredzia, zapytam ponownie z uporem maniaka o ewentualne szczegóły...
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

noooo mega, wreszcie coś wartościowego, oczu nie mogłem oderwac od tekstu, widzieliście ile było kibiców na stadionie podczas MP ?

fajne również te wypowiedzi o tym jak Pan Stawiarz widzi obecnych zawodników

no z Jackiem Kasprzykiem to ja biegałem, to znaczy widziałem go tylko na starcie i podczas dekoracji :bleble:

brawo ŁUKASZ, super rozmowa, masz talent, zadbaj tylko o umowę :bleble:
Tomek
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tomek Michałowski pisze:noooo mega, wreszcie coś wartościowego, oczu nie mogłem oderwac od tekstu, widzieliście ile było kibiców na stadionie podczas MP ?
no ale nie było tv, netu i innych pierdół, korków, pośpiechu ....
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

yacool pisze:
Podobnie jak ma się to z artykułem o Kępce - tu ukłon do Fredzia, zapytam ponownie z uporem maniaka o ewentualne szczegóły...
No więc w kwestii szczegółów.
To nie jest takie proste.
Łukasz próbował sie dopytać o uszczegółowienie różnych spraw ale wiecie - długa rozmowa, i nie da się tak łatwo do wszystkiego kiedy rozmówca po prostu płynie od razu w kierunku mnóstwa rożnych tematów i nie wypada przerywać i po kilku próbach już głupio zaczynać o tym samym.

Tak samo - można się było próbować dowiedzieć - no dobrze - był trening z fantazją, do upadłego, trzy razy dziennie - ale czy później swoich zawodników też Pan w ten sposób trenował ? No - i wygląda na to, że już inaczej.
Ale wspomnienia lat, kiedy sie było młodym powodują, że wg mnie wiele spraw sie wybiela, gloryfikuje, nawet jeśli były one raczej błędem.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2009, 23:16 przez Adam Klein, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no ale Adamie wyniki mówią same za siebie , biegali jak rzeżnicy i wyniki były, to fakt
Tomek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ja wiem że oni pewnie więcej tyrali.
Ale wydaje mi się, że jak Pan Stawiarz sam trenował zawodników to już im takiej "tyrki" nie dawał.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to trzeba zapytac Jacka Kasprzyka

w ogóle to macie już temat na rozmowy
fajnie by było aby Łukasz porozmawiał np. z Leszkiem Bebło, Sławkiem Górnym, Piotrem Pobłockim, Wiesławem Perszke, Waldim Glinką

z kobiet chętnie bym posłuchał Wandy Panfil, Renaty Kokowskiej, Kamili Gradus

no to do dzieła
Tomek
mkaczm
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ed "pisał" dosyć ciężkie treningi, wiem od ludzi, że nie dawali rady ich biegać, (może niektórzy dawali radę jak Jacek). W ogóle to fajny człowiek, może trochę zbyt nerwowy jak na trenera, ale kto nie jest nerwowy. Szkoda, że nie biegał w 30 lat później, ciekawe co by było.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Miedzy Bogiem a prawda to "Stawowy" mial raczej opinie rzeznika , wykanczajacego talenty .

Typowa kuracja bolu kolana polegala na biegu po betonie przez 30km.
Gdyby byla to tylko selekcja naturalna to bym nie oponowal .Ale slyszalem o czolowym maratonczyku ( 2:12) , ktory nabawil sie w Wawelu powaznej anemii , zanim go "docucono" w klubie macierzystym.

Za to brakuje mi epizodu ze spikerka . Pamietam do dzisiaj jak na mistrzostwach Polski w Malym Maratonie przedstawial przebiegajacych zawodnikow swoim medialnym glosem .
Mnie przedstawil z imienia i nazwiska ,wymieniajac przynaleznosc klubowa , dodajac jeszcze "witamy!".
Taki gosc to klasa spiker , szczegolnie ze byl bardzo elokwentny a nie tylko gadatliwy. Warto by uslyszec jego komentarze w Eurosport.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nadal robi spikerkę.
Ale mi z jego ostatnich wystąpień szczególnie podobało się jego przemówienie na zjeździe wyborczym PZLA - był wg mnie najlepiej przemawiającym delegatem.
ODPOWIEDZ