Przełajowe Mistrzostwa Polski - Olszyna 2009

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

18 lutego na stronie Polskiego Związku LA napisano:
Mistrzostwa Polski seniorów w biegach na przełaj (14 marca 2009 r., Olszyna)

Po raz pierwszy od kilku lat zarówno seniorzy jak i seniorki będą rywalizować na dwóch dystansach (odpowiednio: 10 km i 4 km oraz 7 km i 3 km).

Do klasyfikacji drużynowej zalicza się 4 najlepsze lokaty z obu biegów wg następującej punktacji: 1m. - 1 pkt, 2m. - 2 pkt, ..., itd. (drużynę klubową stanowi 4 najlepszych zawodników na mecie). Przy jednakowej ilości punktów o kolejności zespołów decyduje wyższe miejsce ostatniego punktującego zawodnika w zespole, a gdy to nie daje rozstrzygnięcia, to kolejno wyższe miejsce na dystansie dłuższym, a następnie krótszym.

Pełny regulamin
MP XC
W związku z powyższą zmianą w regulaminie mistrzostw docierają do nas głosy niezadowolenia ze strony przede wszystkim małych klubów, które przygotowywały się do przełajowych mistrzostw kraju. Niezadowolenie to wynika ze zwiększonej ilości osób punktujących z 3 do 4 zawodników. Jak sygnalizują zainteresowane zespoły zmiana regulaminu uderza właśnie w małe kluby, gdyż trudno jest takim zebrać dostatecznie silną drużynę czteroosobową.

Przypomnijmy, że dotychczas do klasyfikacji drużynowej zaliczano najlepsze wyniki trzech zawodników na jednym, dłuższym dystansie (od 2002 rozgrywany jest tylko jeden dystans).

Uwagę zwrócono także na to, że do klasyfikacji drużynowej seniorów zalicza się 4 najlepsze lokaty z obu biegów. Zainteresowani sygnalizują, że równy podział punktów, które mogą zdobywać zawodnicy na obu dystansach jest niesprawiedliwy. Przewiduje się bowiem, że na krótszym dystansie (4 km) poziom sportowy oraz frekwencja będą znacząco niższe od dystansu dłuższego (10 km), a co za tym idzie łatwiej będzie można zdobyć punkty na dystansie krótszym.

Mając na uwadze te wiadomości docierające do nas z terenu ciekawi jesteśmy skąd taka nagła zmiana w regulaminie. Dlaczego postanowiono zwiększyć ilość punktujących osób? Podejrzewamy, że decyzja ta negatywne wpłynie na frekwencję w biegach seniorów. Dla zobrazowania sytuacji podam ilość zespołów, które sklasyfikowano w ostatnich mistrzostwach kraju w biegach przełajowych:

2008 - 5 drużyn kobiecych i 12 męskich
2007 - 2 i 6
2006 - 4 i 5
2005 - 3 i 4
2004 - 4 i 3

Pomimo wzrostu frekwencji w ubiegłym roku zmiana regulaminu może spowodować, że liczba zespołów zmniejszy się do tej z lat poprzednich.

Warto by dodać, dlaczego małe kluby są poruszone tą zmianą. Otóż oczywiście chodzi o pieniądze. Słabsi zawodnicy nie mający większych szans na sukces indywidualny liczą często na miejsce na podium w klasyfikacji drużynowej, za które można oczekiwać gratyfikacji od klubowych sponsorów.

Od siebie chciałbym dodatkowo zaznaczyć, że decyzja o wprowadzeniu dodatkowych dystansów jest bardzo dobra, kontrowersje budzą jedynie zasady tworzenia klasyfikacji drużynowych w biegach seniorów.

Jakie zdanie na ten temat mają inni? Wkrótce mamy nadzieję dowiedzieć się u źródła (czyt. PZLA) dlaczego postanowiono wprowadzić te zmiany w regulaminie.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W nawiązaniu do tematu biegów przełajowych dwie wiadomości:

1. W Żaganiu w 35. Crossie Żagańskim na dystansie 5 km zwyciężył Henryk Szost. W biegu kobiet na 3 km triumfowała Katarzyna Kowalska.

Kobiety
1 498 Kowalska Katarzyna 85 LKS VECTRA-DGS Włocławek
2 499 Ciołek Agnieszka 85 AZS AWF Wrocław
3 500 Fulbiszewska Agnieszka 80 AZS AWF Wrocław
4 493 Benedyk Alicja 90 SL GKS Olsza Olszyna
5 491 Miernik Agnieszka 87 WLKS Wrocław
6 501 Ficner Anna 85 AZS AWF Wrocław

Mężczyźni
1 497 Szost Henryk 82 WKS Grunwald Poznań
2 480 Szymkowiak Tomasz 83 LKS Orkan Września
3 908 Olejarz Artur 88 WKS Śląsk Wrocław
4 909 Kłeczek Radosław 85 WKS Śląsk Wrocław
5 500 Skoczyński Łukasz 86 WKS Śląsk Wrocław
6 496 Draczyński Adam 76 WKS Grunwald Poznań

Więcej informacji: http://umzagan.nazwa.pl/um/news/show/843

2. W ogólnopolskim biegu przełajowym w Skórczu zdecydowane zwycięstwo odniósł Marcin Chabowski. Drugie miejsce dla Łukasza Kujawskiego, trzecie dla Piotra Drwala.
Awatar użytkownika
Brenek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hej:)

Nawiązując do zamieszonego tematu, trzeba stwierdzić że Piotr ma rację. Wiele małych klubów przygotowywało 3 zawodników do MP Seniorów w przełajach (np. UKS EKONOMIK - MARATOŃCZYK LĘBORK). Jest to mały i młody klub i po porostu w swoich szeregach ciężko jest o 4 Seniorów. Nie mam pojęcia czemu ktoś zmienił ilość osób punktujących w drużynie (może komuś to na korzyść, by w łatwy sposób wyeliminować część drużyn??? I to nie po sportowemu???) Należałoby się tu głęboko zastanowić. Mam cichą nadzieję że ktoś zmieni ten regulamin na właściwy. Na ten który obowiązywał przez wiele lat. Z danych podanych przez Piotra widać jednoznacznie że gdy obowiązywała reguła 3 punktujących zawodników z danego klubu, liczba drużyn rok rocznie rosła. Jak będzie teraz??? To okaże się wtedy kiedy odbędzie się ta impreza. Chodź jest cicha nadzieja że PZLA wróci do starej punktacji. POZDRAWIAM BRESZKA MICHAŁ
Breszka Michał - biegi średnie i długie
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ja jestem jak najbardziej ZA tą zmianą. Na całym świecie w tego typu biegach punktują co najmniej 4 osoby, tak jest też np. w akademickich MP w przełajach. Jeśli klub nie ma 4 seniorów, to niech prowadzi taką politykę, żeby ich mieć, ja tu nie widzę problemu.

Powiem więcej - według mnie jest to zmiana w bardzo dobrym kierunku. Należy dążyć do tego i zachęcać do tego, żeby biegi uprawiało więcej osób i żeby klubom po prostu opłacało się mieć więcej zawodników również starszych. W tej chwili jest tak, że te małe kluby, o których mówicie, prowadzą politykę zarzynania juniorów za punkty, które są płatne (i to bardzo dobrze), a nie interesuje ich, co się dzieje z tymi zawodnikami później. Dlatego nie mają żadnych seniorów. Mam nadzieję, że to pierwsza ze zmian, które coś z tym zrobią. Powinno się jeszcze wprowadzić taką punktację, aby klubom opłacało się wystawiać zawodników starszych i mocniejszych w lidze i MP seniorów, np. nagrody pieniężne ze środków pozyskanych od sponsorów.
Awatar użytkownika
Gawron
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Macie racje chlopaki, taka zmiana regulaminu moze pokrzywdzic mniejsze klubyi przyczynic sie zmniejszenie ilosci druzyn, taki przepis mozna by wprowadzic ale z wiekszym wprzedzeniem by byl czas na przygotowani/znalezienie 4 zawodnika w mniejszych klubach.
Run 4 Fun

Biegam w Joma Carrera VI /
Puma Complete Infinitus
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Zastanawia mnie jeszcze, skąd pomysł, że bieg na 10km ma być niby na wyższym poziomie niż bieg na 4km? Po pierwsze, to poziom polskiego 10km jest tylko minimalnie wyższy niż poziom najlepszych na świecie kobiet. Znacznie lepsze wyniki nasi zawodnicy uzyskują na 3000m i 3000m z przeszkodami. Skąd więc teza, że na 10km będzie wyższy poziom? Przecież jest zupełnie odwrotnie, a na medal na 10km miałoby szans pewnie z kilka Etiopek, zaś na dystansie krótszym niekoniecznie.

Poza tym - jeśli dla kogoś poziom 10km jest za wysoki, to kto mu broni wystartować na 4km? Wysuwasz Remus jakieś absurdalne argumenty.
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem bardzo dobrze ze dodano krotszy dystans. Szczerze powiedziawszy na 10 km to szanse na medal przelajowych mistrzostw polski mieli tylko dlugasi, a tak na 4 km dolacza sie jeszcze sredniacy do walki. Moge nawet powiedziec ze ciekawszy bieg bedzie na 4 km niz na 10 km. Na 10 km wyklaruje sie czolowa 6 i tak beda biegli do konca oczywiscie zawsze moze sie cos stac, ale na 4 km mysle ze za krotki dystans zeby grupa sie na tyle rozciagla aby nie bylo walki na koncowce. Bedzie ostra walka na finiszu. Krotszy dystans daje takze mozliwosc zdobycia medalu mlodym zawodnikom wkraczajacym dopiero w wiek seniora. Dwa dystanse to takze zachecenie wiekszej liczby uczestnikow nie kazdemu jednak lezy az 10km w przelajach.
Damiano
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:47;39

Nieprzeczytany post

Również zgadzam sie z tym żeby więcej zawodników punktowało w tego typu zawodach, myśle ze w biegu na 10km może być więcej uczestników a wiąże sie to z ambicją i pokonania biegu w dobrym towarzystwie jak na polskie warunki :bum: być może sie myle, to tylko taka moja wizja :oczko: A swoją drogą, Nagor który bieg zaszczycisz swoją obecności? :hej:
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Na 4km, a też startujesz? Z mojej strony na razie ciężko sie spodziewać dobrego wyniku, mimo że pobiegnę w "słabszym" biegu. 10km to męczarnia nie na obecny stan formy.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Decyzja kontrowersyjna, ale jak najbardziej prawidlowa - moim zdaniem. Biegi muszą się rozwijać, stagnacja tylko pogarsza sprawę.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Damiano
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:47;39

Nieprzeczytany post

Zgadza sie, ja także 4km :hej: faktycznie 10km to moze byc meczarnia, z tego co wiem to trasa w Olszynie nie nalezy do porzyjemnych i latwych więc to dodatkowe utrudnienie. A tak odbiegjąc od tematu licze na Henryka Szosta że zdobedzie tytuł na 10km . :oczko:
Awatar użytkownika
Brenek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Moi mili.

Macie zupełną rację jeśli chodzi o włączenie dystansu krótkiego do MP Seniorów (4km). Było to potrzebne i oby tak było co roku. Z tym że Remus (Piotrek) i ja (Breszka Michał) napisaliśmy żeby należy zmienić w regulaminie punkt pt. że w klasyfikacji drużynowej musi brać udział 3 zawodników a nie jak to ktoś zmienił tuż przed MP że do klasyfikacji liczeni są 4 zawodnicy danego klubu. I o ten punkt się tylko rozchodzi. O nic więcej. Może ktoś wcześniej regulamin czytał i właśnie było że 3 zawodników jest liczona do klasyfikacji drużynowej.
Reasumując nie wiem czy małe kluby są w stanie tak szybko dokoptować czwartego zawodnika. Taka zmiana powinna być podane znacznie wcześniej. Moim zdaniem ta zmiana wyeliminuje część drużyn i to w cale nie w sportowy sposób. !!!

Pozdrawiam Breszka Michał
Breszka Michał - biegi średnie i długie
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No cóż - według mnie właśnie ta zmiana jest pozytywna, bo promuje te kluby, które oprócz zarzynania juniorów robią coś jeszcze. Nie mogę się wypowiedzieć o tym, czy zmiana była odpowiednio wcześnie czy nie, bo ja cały czas spodziewałem się, że będzie właśnie 4 punktowało. Dla mnie było zaskoczeniem, że wcześniej punktowało tylko trzech, bo takiego czegoś nie ma chyba na świecie.

A propos - Michał, startujesz? Na jakim dystansie?
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz rację Marcinie co do tego, że taka zmiana może zachęcić długofalowo do zatrzymywania seniorów w klubach, jednak dlaczego wprowadza się ją na miesiąc przed imprezą docelową? Oczywiście nie są to mistrzostwa świata, ale tak czy inaczej sygnał o planowaniu zmian powinien pojawić się wcześniej, a tak doszło do sytuacji, że w Internecie krążą dwa regulaminy dotyczące mistrzostw kraju w przełajach (m.in. na stronie Pomorskiego Związku LA wciąż jest ten starty regulamin).
Wojtek87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z perspektywy kogoś kto nie startuje w Polskiej Lidze, MP, myślę, że organizacja związku i wszystkich mistrzostw jest trochę śmieszna.

Po pierwsze to wszędzie indziej cross country liczy się tak samo jak i bieżnia, a w Polsce dużo ludzi to olewa. Co prawda jest coraz lepiej.
Drużyny. Popatrzcie tylko na ligę, a macie odpowiedz. Kogo obchodzą zawody ligowe?? W UK punktuje 6 osób i zawsze się znajdą.
Niech kluby się trochę bardziej postarają za to dostają pieniądze.

Ostatnia sprawa czyli dystans. Moim zdaniem 10km jest zdecydowanie lepsze. Jest jeden racjonalny powód. Wszędzie na świecie się biega 8, 10, 12km tylko w Polsce jakieś wymyślne dystanse dla juniorek młodszych.

Dziwmy się później, że nic nie znaczymy w ME czy MŚ w crossie.
ODPOWIEDZ