Malinowski

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Super! ;)
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
New Balance but biegowy
damian_91
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szanowna Bracio Biegowa,

Proszę o pomoc w nagłośnieniu i wsparciu akcji - podpisywania się pod petycją w sprawie odbudowy zniszczonego domu rodzinnego, w którym mieszkał Bronisław Malinowski, legenda polskiego sportu. Dom, a właściwie ruina znajduje się w Rulewie (gm. Warlubie, woj. Kujawsko-Pomorskie) - miejscowości z lat dziecięcych Bronka.

Właścicielem domu, jak i okolicznych terenów po dawnym PGR Rulewo jest firma Eko-Tank Sp. z o.o. z Osia. Niestety w dalszym ciągu ten obszar, jak i pozostałości po rodzinnym domie olimpijczyka ulegają degradacji i niszczeniu.

Niestety lokalne władze z Warlubia ani Poseł na Sejm Eugeniusz Kłopotek oraz urzędnicy ze Świecia nie są zainteresowane jakąkolwiek pomocą w tej sprawie.

Treść petycji możecie znaleźć na stronie:

http://www.petycje.pl/petycja/9622/pety ... owski.html

Wierzę, że wspólnymi siłami uda się doprowadzić do porządku i dom rodzinny naszego Mistrza zostanie odbudowany i przeznaczony w celach historycznych i pamiątkowych.

Zbliża się 62 rocznica urodzin Bronisława Malinowskiego (4 czerwca) - warto troszczyć się o pamięć tragicznie zmarłego biegacza.

Z Poważaniem
Damian Drzymalski
mieszkaniec Rulewa

P.S Opis Bronka znajdziecie także na stronie:

http://warlubie.pl/cms/14985/bronislaw_malinowski
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie od razu Rzym zbudowali, prawdopodobnie nigdy żaden człowiek nie przejdzie Mount Everest w jeden dzień - pewnych spraw w mgnieniu oka nie przeskoczysz, dlatego trenuj, a kiedyś przyjdzie Twój dzień chwały.
damian_91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj mamy 62 rocznicę urodzin Bronisława Malinowskiego, który na stałe wpisał się w annałach polskiego sportu.

Osiągnięcia robią na niejednym biegaczu-amatorze wrażenie:

- Mistrzostwo Polski na 5000 m w 1972r., 1973r., 1975r.; na 3000 m z przeszkodami – 1973r., 1974r., 1978r., 1980r.; w biegach przełajowych – 1973r., 1974r., 1979r.,
- Mistrz Europy Juniorów na 2000 m z przeszkodami: 1970r. Paryż,
- Igrzyska Olimpijskie na 3000 m z przeszkodami: 1972r. Monachium, IV miejsce,
- Mistrz Europy na 3000 m z przeszkodami: 1974r. Rzym,
- Finał Pucharu Europy na 1500 m i 3000 m z przeszkodami: 1975r. Nicea, II i III miejsce,
- Wicemistrz Olimpijski na 3000 m z przeszkodami: 1976r. Montreal,
- Mistrz Europy na 3000 m z przeszkodami: 1978r. Praga,
- Wicemistrz Świata w Biegach Przełajowych na 12 km: 1979r. Limerick,
- Mistrz Olimpijski na 3000 m z przeszkodami: 1980r. Moskwa,
- W latach 1971-1980, 22-krotnie reprezentował Polskę w meczach międzypaństwowych (26 startów, 16 zwycięstw indywidualnych),
- Dwudziestokrotnie bił rekordy kraju w biegach na dystansach: 3000 m, 5000 m, 10 000 m i 3000 m z przeszkodami,
- Rekordzista Polski (do dzisiaj nie pobite, stan na 9.04.2013r.): 3000 m – 1974r. Oslo, 5000 m – 1976r. Sztokholm, 3000 m z przeszkodami – 1976r. Montreal.
Nie od razu Rzym zbudowali, prawdopodobnie nigdy żaden człowiek nie przejdzie Mount Everest w jeden dzień - pewnych spraw w mgnieniu oka nie przeskoczysz, dlatego trenuj, a kiedyś przyjdzie Twój dzień chwały.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Moze by ktos przypomnial plan treningowy Bronka (roczny), duzo sie mowi o tym
planie , a tylko moglem przeanalizowac 1-tydzien :wrrwrr:
W koncu ten trening przynosil efekty, chociaz wielu podobno sie na
podobnym treningu zarznelo.
damian_91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W związku ze zmianą właściciela terenów po PGR Rulewo, prześlę do administratorów strony petycje.pl prośbę o usunięcia mojej petycji ws. odbudowy domu w Rulewie, w którym mieszkał znany olimpijczyk - Bronisław Malinowski.

Zapisałem Wasze podpisy w dokumencie i będę je przechowywał, bo może ten ludzki kapitał jeszcze się przydać. Oby jednak nowy właściciel miał większy zapał w przywracaniu dawnej świetności zabytków i cennych miejsc historycznych dla Rulewa. Dziękuję za wsparcie i podpisy, które jak widać chyba nie poszły na marne, skoro coś się dzieje w tej sprawie!

Więcej informacji:

http://grudziadz.twoje-miasto.pl/Artyku ... dwa-swiaty
tomekL2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,

Bardzo ciekawy wątek o Bronku Malinowskim, super pomysł aby upamiętnić tego wielkiego sportowca.
Tak się składa, że pochodzę z Grudziądza i mogę napisać kilka rzeczy z nim związanych. Pierwsza to taki ciekawy fakt, że Bronek po przeprowadzce z Rulewa do Grudziądza zamieszkał w mieszkaniu, które me opuściliśmy. Trudno nazwać to mieszkaniem, bo tak naprawdę, był to pokój z wydzieloną kuchenką i łazienką w innym mieszkaniu. Takie były kiedyś czasy, że z dużych mieszkań robiło się 2 mieszkanka ale z jednym wspólnym wejściem. Mieszkanie to mieściło się przy ulicy Jana Kilińskiego. Dzięki temu moim rodzice poznali wtedy też brata Bronka Roberta i jego trenera. Pamiętam też taką śmieszną sytuację. Kiedyś, zaraz po tej przeprowadzce, będąc w odwiedzinach u Państwa zajmujących drugą część tego mieszkania, wparowałem odruchowo do tego naszego mieszkanka (a miałem wtedy ze 3 lata) i nadziałem się najprawdopodobniej na Bronka. Bronek jednak mieszkał tam bardzo krótko, bo jak zaczął odnosić sukcesy, jako junior dostał już samodzielne mieszkanie na osiedlu Kopernika, co ciekawe naprzeciwko bloku, w którym ja mieszkałem (tak mi się wydaje, musiałbym się podpytać rodziców). Natomiast ze wspomnień mój brat, który uprawiał lekką atletykę w Olimpii czasami opowiadał jak Bronek dołączał się do nich i pogrywał w piłkę nożną.

Pozdrawiam,
tomek
ODPOWIEDZ