Komentarz do artykułu Liczna reprezentacja Polski na Mistrzostwa Europy w Amsterdamie

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Bardzo fajne mistrzostwa. Na IO pewnie uda się powtórzyć parę medali, ale o te biegowe będzie najciężej. Sukcesy cieszą. :)
Krzysiek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Biegowe to chyba tylko 800m mężczyzn jest szansa. Chociaż tegoroczne wyniki choćby Kenijczyków (czy Amerykanów) uzyskane w Nairobi (1700mnpm) i Eldoret (2300mnpm) są i tak lepsze niż Polaków. Oczywiście same wyniki wszystkiego nie rozwiązują, np Pierre-Ambroise Bosse ma w tym roku wynik lepszy on Marcina i Adama a tutaj był piąty. Ale to jednak nie daje podstaw do jakiegoś wielkiego optymizmu.
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A myśleliście jakby się te ME ułożyły, gdyby nie nadchodzące Rio? Wtedy pewnie byłoby nieco trudniej nam o medale. Może wykorzystaliśmy szansę na ME, bo cześć topowych sportowców szykuje szczyt na Igrzyska albo zupełnie zrezygnowała ze startu.
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Każdy miał równe szanse. Kto nie przyjechał, niech sam żałuje. KiIlku polskich zawodników też zrezygnowało z startu. Chociażby Swoboda czy Majewski.
Krzysiek
Hulk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47.30
Życiówka w maratonie: 4.50

Nieprzeczytany post

Witam. Od pewnego czasu trzymam kciuki za P Marcina Chabowskiego, może trochę z tego powodu ze jestem o okolic Wejherowa, i nie mogłem się doczekać kiedy P Marcin sprobuje - zaryzykuje techniki negative split. Zdaje się ze W tym biegu tak było. Słyszałem jak w jednym wywiadów mówił że ma słaby finisz i ze dlatego woli cisnac ostro od początku. Tutaj ostro ciągnął od początku zawodnik zyciówką 59' więc czas osiągnięty przez P Marcina uważam za rewelacyjny a styl Pogoń za czołówką za majstersztyk i olbrzymi wysiłek. Wygląda to na zastosowanie negative.
Przy okazji pochwala ode mnie biegacza amatora dla redakcji bieganie.pl za przekonujący artykuł nt negative split. Mnie przekonał, spróbowałem i sprawdza się - starcza mi na finisz i Zawody (bieg) mnie nie wyniszczają.
Pozdrawiam i czekam na Rio
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dzięki (w imieniu bieganie.pl)
Też mi się wydaje, że Marcin biegł tym razem inaczej. Nie przełożyło sie to niestety na medal ale patrząc na życiówki, to wszyscy zawodnicy przed nim (ale i wielu za nim) byli na papierze mocniejsi, poza tym, wg mnie jednak półmaraton to nie jest na tyle długi bieg, żeby Negative Split mogło dać takie korzyści jak może dać na maratonie.
agnieszka888
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

jak to prosto i szybko jednym zdaniem zmienić wartość wywalczonego miejsca, uzyskanego wyniku, rezultatu :
"...co ciekawe miejsce przed naszą zawodniczką zajęła specjalistka od biegów narciarskich Czeszka Eva Vrabcova-Nyvtlova"
pan redaktor co ciekawe nie wspomniał ,że ta zawodniczka jest również Mistrzynią Czech na dystansie 5km i dwukrotną Mistrzynią Czech na 10km, oraz legitymuje się wynikami :
2:30,10 w maratonie
1:10,06 w półmaratonie
co chyba odrobinę zmienia sens tej wypowiedzi.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

FilipO pisze:A myśleliście jakby się te ME ułożyły, gdyby nie nadchodzące Rio? Wtedy pewnie byłoby nieco trudniej nam o medale. Może wykorzystaliśmy szansę na ME, bo cześć topowych sportowców szykuje szczyt na Igrzyska albo zupełnie zrezygnowała ze startu.
Myślimy, że Polacy na ME też nie startowali w szczycie formy, tylko niejako z biegu, z treningu.
Rio to priorytet, niektórzy więc w ogóle ME odpuścili, a ci, którzy przyjechali też nie byli jakoś super wypoczęci i super przygotowani. Ot, taki start kontrolny, co wielu podkreślało w wywiadach. Więc szacun tym bardziej.
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15

Nieprzeczytany post

beata pisze:
FilipO pisze:A myśleliście jakby się te ME ułożyły, gdyby nie nadchodzące Rio? Wtedy pewnie byłoby nieco trudniej nam o medale. Może wykorzystaliśmy szansę na ME, bo cześć topowych sportowców szykuje szczyt na Igrzyska albo zupełnie zrezygnowała ze startu.
Myślimy, że Polacy na ME też nie startowali w szczycie formy, tylko niejako z biegu, z treningu.
Rio to priorytet, niektórzy więc w ogóle ME odpuścili, a ci, którzy przyjechali też nie byli jakoś super wypoczęci i super przygotowani. Ot, taki start kontrolny, co wielu podkreślało w wywiadach. Więc szacun tym bardziej.
Oby tak właśnie było ;).
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie za 100 punktów: dlaczego IAAF nie wprowadza żadnych regulacji dla zawodników, którzy reprezentują dany kraj? ;-) Reprezentacja Turcji powinna występować pod banderą "reszta świata". Szczegóły w TEKŚCIE.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beata pisze:
Tyle tylko, że ekipy większości innych krajów, odpuściły zdecydowanie bardziej. :)
Stąd wynik medalowy.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
ODPOWIEDZ