Gdzies znalazlem liste startowa i byl tam Moses Mosop, no chyba, ze cos pomylilem To byl artykul dotyczacy reprezentacji Kenii i bylo napisane, ze Mosop biegnie. No to w koncu ma ktos ta liste czy nie Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze nie bede ogladal jutrzejszego maratonu na zywo tylko "retransmisje" nagrana z TV Musze jutro isc do pracy
no teraz lista jest ale przed tygodniem nic nie bylo. No faktycznie Mosop jednak nie biegnie
Henryk Szost ze swoja zyciowka 2:07:39 wyglada calkiem niezle na tle reszty. Gdyby tak byl w pierwszej dziesiątce. Myslicie, ze jest szansa ?
Niespodzianek chyba raczej nie bedzie.
Ja jestem zadowolony z rozstrzygnięcia na 5000m, aczkolwiek nie mam jakichś antypatii. Szanuję wszystkich zawodników, ale wiele biegów na tych IO, zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn pokazało, że można wygrywać z Etiopczykami i Kenijczykami. Ponadto mam własną tezę na zmniejszenie dystansu pomiędzy "nami", a "nimi". W Afryce musi pojawić się cywilizacja, dobrobyt i wygody życia. Gdy kenijskie dzieciaki będą miały do dyspozycji KFC, McDonalda, laptopy, ipody, autobusy do szkoły to zaczną wygodnie żyć, przede wszystkim biernie, jak nasze dzieci. Wtedy nie będą łapać tej naturalnej przewagi, której my później nie jesteśmy w stanie nadrobić. A co do Szosta to jestem dobrej myśli i będę mocno mu kibicował, ale wiadomo - maratom rądzi się swoimi prawami.
RobonP