Komentarz do artykułu Premierowe 800-tki w Doha Kszczota i Semenyi
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Sprawa nie jest jednowymiarowa i nie polega jedynie na "klasyfikacji" do kobiet lub mężczyzn.
W 2009 ukazało się wiele teorii pisano, że Caster to hermafrodyta, plotki te jednak później zdementowano. W końcu ktoś napisał, że to hiperandrogenizm, nikt nie wie jednak jaka jest przyczyna. Może wrodzony przerost nadnerczy, PCOS ? W każdym bądź razie ja tego nie odbieram jako "bonusu" jest to schorzenie, które trzeba leczyć, wszak nikt z guzem nadnerczy, który produkuje androgeny nie odbiera tego jako "bonus" ?
W 2009 ukazało się wiele teorii pisano, że Caster to hermafrodyta, plotki te jednak później zdementowano. W końcu ktoś napisał, że to hiperandrogenizm, nikt nie wie jednak jaka jest przyczyna. Może wrodzony przerost nadnerczy, PCOS ? W każdym bądź razie ja tego nie odbieram jako "bonusu" jest to schorzenie, które trzeba leczyć, wszak nikt z guzem nadnerczy, który produkuje androgeny nie odbiera tego jako "bonus" ?
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
Sprawę w końcu uporządkowano tj. wprowadzono normy testosteronu (tak jak jest to w innych sportach).
Ktoś wyżej wspomniał o swoistym "bonusie", który ma Carmen, to dlaczego w takim razie zawodniczkom nie pozwala się na kuracje testostreronowe, żeby "dobiły" poziomem testosteronu to poziomu Carmen ?
Jeżeli władze tolerowałyby obecną sytuację, to dyscyplina uległaby deformacji i zanikowi (to już się zaczęło dziać), można wpisać sobie w google frazę "Rio 800 m podium zdjęcia", żeby zrozumieć, że 800 m w Rio to nie był bieg kobiet, tylko bieg "mężczyźni, grupa B".
Ktoś wyżej wspomniał o swoistym "bonusie", który ma Carmen, to dlaczego w takim razie zawodniczkom nie pozwala się na kuracje testostreronowe, żeby "dobiły" poziomem testosteronu to poziomu Carmen ?
Jeżeli władze tolerowałyby obecną sytuację, to dyscyplina uległaby deformacji i zanikowi (to już się zaczęło dziać), można wpisać sobie w google frazę "Rio 800 m podium zdjęcia", żeby zrozumieć, że 800 m w Rio to nie był bieg kobiet, tylko bieg "mężczyźni, grupa B".
-
- Zaprawiony W Bojach
Co do ostatniego zdania, to nie byłbym taki pewien. To tak jakby stwierdzić, że nikt nie będzie brał dopingu wiedząc, że długofalowo może on zaszkodzić jego zdrowiu. Są podobno i tacy, dla których nawet świadomość przedwczesnej śmierci nie była by przeszkodą. Dlatego spokojnie mogę sobie wyobrazić, że dla kogoś bonus w sporcie i związane z tym zarobki mogą być ważniejsze.bozzo pisze:Sprawa nie jest jednowymiarowa ... W końcu ktoś napisał, że to hiperandrogenizm, nikt nie wie jednak jaka jest przyczyna. Może wrodzony przerost nadnerczy, PCOS ? W każdym bądź razie ja tego nie odbieram jako "bonusu" jest to schorzenie, które trzeba leczyć, wszak nikt z guzem nadnerczy, który produkuje androgeny nie odbiera tego jako "bonus" ?
Piszę to w oderwaniu od wszystkiego, nad czym dywagowano w odniesieniu do Semenyi.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Raczej w kategorii "X"krunner pisze: Jeżeli władze tolerowałyby obecną sytuację, to dyscyplina uległaby deformacji i zanikowi (to już się zaczęło dziać), można wpisać sobie w google frazę "Rio 800 m podium zdjęcia", żeby zrozumieć, że 800 m w Rio to nie był bieg kobiet, tylko bieg "mężczyźni, grupa B".
Sam, jako trener, bym prawdopodobnie nigdy nie wystawił mojej zawodniczki na meetingu, gdzie biegają te osoby. (Oczywiście mistrzostwa i olimpiada to cos innego) Taka konkurencja i brak jakichkolwiek szans demotywuje i to juz w okresie przygotowawczym. Rola pieniędzy, nawet na tym poziomie, jest drugorzędna.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:21
Ok to co proponujesz?Rolli pisze:Raczej w kategorii "X"krunner pisze: Jeżeli władze tolerowałyby obecną sytuację, to dyscyplina uległaby deformacji i zanikowi (to już się zaczęło dziać), można wpisać sobie w google frazę "Rio 800 m podium zdjęcia", żeby zrozumieć, że 800 m w Rio to nie był bieg kobiet, tylko bieg "mężczyźni, grupa B".
Sam, jako trener, bym prawdopodobnie nigdy nie wystawił mojej zawodniczki na meetingu, gdzie biegają te osoby. (Oczywiście mistrzostwa i olimpiada to cos innego) Taka konkurencja i brak jakichkolwiek szans demotywuje i to juz w okresie przygotowawczym. Rola pieniędzy, nawet na tym poziomie, jest drugorzędna.
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=53810][color=#BF0000]BLOG[/color][/url]
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=53812][color=#4000BF]KOMENTARZE[/color][/url]
[url=https://run-log.com/profiles/profile/KaliGr/][color=#4000FF]run-log.com[/color][/url]
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=53812][color=#4000BF]KOMENTARZE[/color][/url]
[url=https://run-log.com/profiles/profile/KaliGr/][color=#4000FF]run-log.com[/color][/url]
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Rolli prezentuje punkt widzenia trenera, któremu psuje się rywalizację dla jego poprawnych politycznie zawodniczek. Jestem ciekawy jak zachowałby się, gdyby trafiła do niego zawodniczka z kategorią "X". Trenować "to" czy przegonić ze stadionu, bo psuje dobre samopoczucie?
-
- Zaprawiony W Bojach
A jakie to sa "nie poprawnie polityczne" zawodniczki?yacool pisze:Rolli prezentuje punkt widzenia trenera, któremu psuje się rywalizację dla jego poprawnych politycznie zawodniczek.
Sam nie wiem. Ale na pewno nie trening z udziałem adwokatów.Jestem ciekawy jak zachowałby się, gdyby trafiła do niego zawodniczka z kategorią "X". Trenować "to" czy przegonić ze stadionu, bo psuje dobre samopoczucie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:21
Mi nie chodzi o poprawne politycznie zawodniczki. Chodzi mi o konkretną kobietę (kariotyp żeński) z zaburzenuami hormonalnymi która startuje w zawodach i je wygrywa. Jednak patrząc na jej życiorys to nie zawsze tak było.yacool pisze:Rolli prezentuje punkt widzenia trenera, któremu psuje się rywalizację dla jego poprawnych politycznie zawodniczek. Jestem ciekawy jak zachowałby się, gdyby trafiła do niego zawodniczka z kategorią "X". Trenować "to" czy przegonić ze stadionu, bo psuje dobre samopoczucie?
Argument o nie wystawianiu zawodnika do startu jest trochę nie trafiony. Jak by tak podchodzić to Usain Bolt musiałby biegać samotnie wiele imprez. Zabijanie dyscypliny też jest mało trafione. Ile lat potrzebuje osoba decydująca się startować na danym dystansie, aż zacznie rywalizować na poziomie mistrzowskim? Myślę, że te kobiety które teraz się decydują to o rywalizacji z Caster nawet nie myślą. Wymyślanie innych kategorii "X" też musiałoby mieć jakieś ramy. Co z tymi którzy by w nue nie weszli? Gdzie będzie granica między grupą X a sportowcem niepełnosprawnym?
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=53810][color=#BF0000]BLOG[/color][/url]
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Rolli, poprawność polityczna zależy od przyjętych reguł gry. Jeżeli pojawiają się okoliczności, które wymuszają zmianę reguł, to i polityka musi ulec zmianie. Manifestowanie niezadowolenia i bojkot zawodów nie wystawiają moralnej laurki. Stąd wstrzemięźliwość w wygłaszaniu ostrych sądów jest tu wysoce wskazana.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie odpowiedziałeś co nazywasz ze "zawodniczka jest politycznie nie poprawna".yacool pisze:Rolli, poprawność polityczna zależy od przyjętych reguł gry. Jeżeli pojawiają się okoliczności, które wymuszają zmianę reguł, to i polityka musi ulec zmianie. Manifestowanie niezadowolenia i bojkot zawodów nie wystawiają moralnej laurki. Stąd wstrzemięźliwość w wygłaszaniu ostrych sądów jest tu wysoce wskazana.
Nie wystawianie zawodniczki ma na celu ochronę zawodniczki przed załamaniem motywacji a nie jako polityczna wypowiedz.
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Mnie zastanawia pewna kwestia bo u innych zawodniczek tego nie widziałem . Wszystkie biegną i biegną jak kobiety....i z daleka widać jak wśród nich biegnie mężczyzna, sylwetka, ruch ramion, krok wszystko dokładnie wygląda jakby biegł mężczyzna...
Osobiście jestem zdania,że skoro są normy i parametry to wszystkie powinny mieścić się w danych widełkach. Jeżeli np. Semenya wychodzi poza to tak jak zaleca się powinna zastosować kurację chcąc biegać z kobietami.
Temat jak nasi komentatorzy zaakcentowali z pogranicza etyki, tolerancji, poprawności politycznej i jeszcze pewnie wielu innych aspektów.
I to nie jest kwestia samopoczucia itp tylko sprawiedliwych szans czyli kobiety rywalizują z kobietami.
Osobiście jestem zdania,że skoro są normy i parametry to wszystkie powinny mieścić się w danych widełkach. Jeżeli np. Semenya wychodzi poza to tak jak zaleca się powinna zastosować kurację chcąc biegać z kobietami.
Temat jak nasi komentatorzy zaakcentowali z pogranicza etyki, tolerancji, poprawności politycznej i jeszcze pewnie wielu innych aspektów.
I to nie jest kwestia samopoczucia itp tylko sprawiedliwych szans czyli kobiety rywalizują z kobietami.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zawodniczki niepoprawne politycznie zajęły całe podium na ostatnich Igrzyskach. W związku z tym należy "chronić zawodniczki przed załamaniem motywacji". Od polityki nie uciekniesz.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dokładnie tez tak to widzę.
Wolna kategoria dla wszystkich i zamknięta dla kobiet, Rektore są kobietami. Jakos nikt sie nie kłoci o to, ze nie moze razem z mężczyznami.
Wolna kategoria dla wszystkich i zamknięta dla kobiet, Rektore są kobietami. Jakos nikt sie nie kłoci o to, ze nie moze razem z mężczyznami.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z takim hasłem można już startować w wyborach.Wolna kategoria dla wszystkich i zamknięta dla kobiet