Komentarz do artykułu Kolejny dopingowicz w Poznaniu?

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Czekam na najważniejszą informację od portalowych śledczych, tzn co to była za substancja.
Ja właśnie chcę coś zastosować bo moje wynika osiągnęły poziom powszechnie uważany za nikczemny. Tymczasem chciałbym pokonać granicę 50-ciu minut w biegu na 10 km i tym samym wedrzeć się do elity Polskich Biegaczy. Doradzono mi preparat na "zespół nie spokojnych nóg" ale, urwa, pobiegłem po tym jeszcze gorzej. Jest też koncepcja z podaniem środka przeczyszczającego na 8 kilometrze,...ale czy ja wiem, czy to pomoże,...

na 8 to za wcześnie, bo gazy skończą się na 800m do mety. Musisz zażyć dopiero około 9km, wówczas efekt gwarantowany. Coś jak NITRO w Szybkich i Wściekłych :-D
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mako
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przeczytałem wytłumaczenie Pani Ochal. Oto co wynika: 1) Nie neguje ona używania zabronionej substancji, neguje że nie została o tym właściwie poinformowana (kruczek prawny). 2) Lek stosowała zgodnie z zaleceniami lekarza-potem odstawiła-jesli jest się chorym (meldonium służy do leczenienia niedokrwienia mięśnia sercowego,promuje redystrybucję krwi do obszaru niedokrwienia) czy ścigasz się w sporcie zawodowym? Czy startujesz z ludźmi chorymi na paraolipiadach?. 3) Pani Ochal twierdzi,ze do momentu startu w Poznaniu substancja już wywietrzała- Doping bierze się nie na start ale do treningu-branie srodków jak meldonium pozwala trenować o ok. 15-25% mocniej. Na start można odstawić-organizm już wskoczył na inny poziom.4) Pani Ochal stwierdza,że nie wiedziała, że zażywała substancję zabronioną-przeciętny amator biegający 50min na 10k wie co to meldonium i jest traktowane jako doping. Zawodowy sportowiec-nie wie. Zawodowiec idąc do lekarza idzie z wydrukowaną listą leków zabronionych w sporcie by uniknąć problemów. Tu jednak nie.Kończąc jeśli jest się chorym-bierze się leki. Nie ściga się wtedy o pieniądze-zawodowo- Jeśli się ściga i bierze się leki poprawiające ukrwienie i przenoszenie tlenu....jest to słabe
I am made of sweat, not swagger
eni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

z oświadczenie O.Ochal:
" Światowa Agencja Antydopingowa (WADA) sugeruje przy tym by w sprawach gdzie stężenie meldonium jest poniżej 1 ug/mL i kontrola antydopingowa została przeprowadzona po 1 marca 2016 r. z uwagi na konieczność przeprowadzenia dodatkowych badań naukowych, które dookreślą czas stosowania meldonium, jakiekolwiek postępowania dyscyplinarne zawiesić.

Mój przypadek spełnia w/w kryteria, gdyż w moim organizmie wykryto meldonium w stężeniu 0,109 ug/mL (109,73 ng/mL), a kontrola przeprowadzona została w dniu 17 kwietnia 2016 r. "

a to naprawdę ogłosiło WADA:
"(..)For the same reason, WADA advises that ADOs should not proceed with cases where the concentration of meldonium is less than 1 μg/mL, unless the test was conducted after March 1."
Może mój angielski jest słaby, ale ja rozumiem to w ten sposób, żę agencja dopingowa powinna zawieszać postępowania w przypadku wykrycia 1 ug/mL, chyba że test wykonano po 1 marca, wtedy działa jak należy i postepowanie jest w toku... myle się? :nienie:
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmmm, z tego, co pamiętam, to unless w takiej konstrukcji znaczy jeżeli a nie chyba że...
ale pewna niestety nie jestem.... :tonieja:
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziwnym trafem, sportowcy topowi zapdają na tajemnicze schorzenia, na które pomaga tylko meltodium.
eni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

byc może więc poczekam aż Mako się wypowie :) jakby nie było popieram jego tekst w całości.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

charm, "unless" nie znaczy "jeżeli". może oznaczać "jeżeli nie". w tym kontekście zdanie zostało prawidłowo przetłumaczone.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Mako
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

Unless to konstrukcja przeczaca oznacza if not. Czyli jeśli nie.
I am made of sweat, not swagger
Awatar użytkownika
sebbor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:38
Życiówka w maratonie: 2:38

Nieprzeczytany post

Tak, czyli WADA zaleca zaniechanie procedowania spraw, jeśli badanie nie było po 01.03
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Dla mnie prosta piłka - brała meldonium, koksowała - Ona nawet tego nie neguje. Nagle kurde pół sportowej Rosji odpada na badaniach, afery, dochodzi wręcz do komicznych sytuacji (bodajże kadra hokeistów U20 przed MŚ w tym roku została praktycznie "wymieniona" na kilka dni przed wylotem). Jak tacy chorzy to na rentę bo to śmiercią grozi! A Pani Olga zamiast posypać głowę popiołem to stwierdza, że ta ręka za którą została złapana, z prawnego punktu widzenia źle została złapana.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Śmieszne te tłumaczenie...
Tak. Brałam to jako lek, ale jak dowiedziałam się, że jest to doping to przestałam brać :hej:
To co to za leczenie było??? Choroba przeszła jak ręką odjął po wpisaniu na listę środków zakazanych :spoczko:
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

Może i łzy Szarapowej były udawane, ale na pewno zachowała się z większą klasą. Tym bardziej że stać ją było na prawników lepszych od tego co to "oświadczenie" wysmażył.
Awatar użytkownika
Andrzej_Witek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:35
Życiówka w maratonie: 2:23:32
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziwna sytuacja. Ja sobie wyobrażam to tak, że jeżeli zażywam lek i nagle dowiaduje się, że jest on zakazany, to oprócz tego że go odstawiam, udaje się do lekarza i dowiaduje się ile czasu może "zalegać" w organizmie. Jeżeli mam najmniejsze przesłanki co do tego, że jestem jeszcze pod wpływem - wykonuję badanie prywatnie, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości. Przecież, jako uczciwa osoba nie chcę narażać swojego dobrego imienia. A nie liczę na farta, może się uda, może nie.
Wolę powstrzymać się od pochopnych sądów, bo nie wiadomo jak sprawa się skończy, ale niesmak i tak pozostanie.

P.S.
Rozumiem, że po przebadaniu próbki A, zawodnik jest informowany, za co i w jakim stężeniu grozi mu dyskwalifikacja, co daje mu czas do momentu zbadania próbki B, aby opracować strategię obrony, czy tak?
M: 2:23:32
HM: 1:08:57

ASICS Trail Team
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

Jeżeli brała meldonium w grudniu i próbka A wykazała, że wciąż śladowe ilości ma w organiźmie to po co decydowała się na płatną przez nią próbkę B? Przecież wiedziała, że brała to jako lek więc próbka B pokaże dokładnie to samo. Próbkę B biorą zawodnicy przekonani, że nic nie brali i być może próbka A została zanieczyszczona bądź pojawił się błąd podczas badań.

Sylwia Ejdys wiedziała, że brała leki w grudniu i przyznała się do tego od razu, bez badania próbki B. Od początku miała jedną linię obrony, brała z polecenia lekarza w grudniu i nie przypuszczała, że pół roku później wciąż będzie je miała we krwii.
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
ODPOWIEDZ