Henryk Szost - Nie biegam drugich zakresów

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z artykulu wynika , ze Arek Sowa nie zarwie nocy na gadanie
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
New Balance but biegowy
latawiec
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ciekawy artykuł,ale Heniek nie sprzedawaj tych wczasow,z tego
co mowili ze sceny to jest jakies spa,wiec i pobiegasz sobie i Cie zregeneruja na conajmniej 12 sposobow :) spa fajna rzecz.
powodzenia w Debnie!
PS: chciałbym zwrocic uwage na Damiana Witkowskiego,najmlodszy
z 10tki i dobry czas.tez niezle.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

latawiec pisze:ciekawy artykuł,ale Heniek nie sprzedawaj tych wczasow,z tego
co mowili ze sceny to jest jakies spa,wiec i pobiegasz sobie i Cie zregeneruja na conajmniej 12 sposobow :) spa fajna rzecz.
powodzenia w Debnie!
PS: chciałbym zwrocic uwage na Damiana Witkowskiego,najmlodszy
z 10tki i dobry czas.tez niezle.
10 polski tak, ale nie zapominaj, ze Komen tez jest 87 ;) Tak czy inaczej znakomity wynik!!!
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Bartas91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Okarze się jak pobiegnie maraton ... z wyliczeń przy idealnym biegu powinien zrobić o ile się nie myle 2.11 jeśli wynik będzie sporo oddalony od tego czasu to widocznie brak tych 2 zakresów może okazać się błedem treningowym

Osobiście życzę powodzenia i liczę na to 2.11 :hej:
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Mnie cieszy fakt, ze nie tylko ja lubie pobiec sobie szybciej nie przejmujac sie jakims drugim zakresem (pulapem tlenowym). Mowia, ze gdy masz ochote sie poscigac, to sie scigaj dopoki Ci to sprawia przyjemnosc. Malo tego, mimo to beda postepy.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
tomasz

Nieprzeczytany post

Przypomnę po raz drugi, że Haile ani nie ma trenera, ani nie zapisuje swoich treningów, ani nawet nie prowadzi dzienniczka treningowego. Wszystko ma w głowie. Owszem schemat tygodniowy ma, to nie jest spontaniczna wairacja. Jednak on po prostu "czuje" na ile dzisiaj może i powinien sobie pozwolić i realizuje to.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No tak, moze i tak jest, moze nie, bo tego nie wiemy na pewno. Ale nie mozesz zapominac Tomasz, że on wiele lat trenował w ścisłym, etiopskim reżimie, pod bardzo dokladna kontrolą trenerską. Ja wiem, jak to wyglada i tam nie ma miejsca na zadna dowolnosc. I jesli trenowal tak 15 lat, to teraz moze sobie pozwolic na brak kontroli. Chociaz oczywiscie nie wierze, ze sie nie konsultuje z fachowcami, np. gdy przygotowywal sie do maratonu.

Kolejna sprawa - trening marokanski, etiopski, kenijski - prawie kazdy, jest duzo prostszy w schemacie niz poslki. Tam sie biega wlasciwie caly czas z narastajaca predkoscia, wiekszosc pod progiem, dwa razy w tygodniu przebiezki, z raz-dwa razy odcinki i to wszystko.
tomasz

Nieprzeczytany post

No racja, to nie jest szaleńcza spontaniczność ale wieloletnie doświadczenie. Jednak mimo tego powinno to zainspirować.
gosh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

po przeczytaniu wywiadu z P.H. Szostem będę mu kibicować jeszcze mocniej niż do tej pory. Słyszałam rozmowę z min na antenie radiowej Trójki i wydaje mi się, że ma ogromne możliwości, żeby zrealizować plany o których opowiadał. Patrząc na zdjęcia wydaje mi się, że ma potencjał, rezerwy w technice i "głowę na karku". pozdrawiam.
p.s. do Redakcji: fajny materiał i zdjęcia (podobnie jak te z Kwidzynia). dzięki:)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Sport zawodowy (a nawet amatorski) ale zwłaszcza zawodowy to niestety ciągłe ryzyko. Bo taki zawodnik musi tak naprawdę cały czas balansować na granicy kontuzji, przetrenowania.
Ale mam nadzieję, że Henrykowi będzie wszystko szło jak najlepiej.
Thief_Fantasy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chłopak ma po prostu TALENT!!!! i na polskie warunki złodziei i idiotów to biega rewelacyjnie !!!!
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

moze jest to jakas mysl nie biegac 2 zakresow nie wszedzie sie je biega mozna by je bylo zastepowac innymi srodkami treningowymi. Ale nie na kazdeg to musi dzialac. Kazdy ma inny organizm i powinien ustawic trening pod siebie a nie patrzec na zawodowcow i innych trenujacych.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

szefo141 pisze:Kazdy ma inny organizm i powinien ustawic trening pod siebie a nie patrzec na zawodowcow i innych trenujacych.
Ale ciekawostką jest fakt, że Polscy zawodowcy w większości biegają drugi zakres podczas kiedy amerykańscy amatorzy - nie biegają.
Ciekawe jak biega np Jacek Boral z NY - trzeba się go będzie zapytać.

Moje przemyślenia są takie, że:

1 czy drugi zakres czy inny zakres - każda intensywność może na pewnym etapie przynieść korzyść.

2 intensywność treningu, zakresy itp itd nie ma znaczenia, znaczenie ma raczej czas trwania naszej konkurencji docelowej
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Ja trenerem nie jestem. Wydaje mi sie jednak, ze nawet dla zawodowcow najwazniejsze jest czerpanie przyjemnosci z kazdego treningu. Na drugim miejscu dopiero bym to umiejscowil w odpowiednie ramki teoretyczne.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
primo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

szefo141 pisze:moze jest to jakas mysl nie biegac 2 zakresow nie wszedzie sie je biega mozna by je bylo zastepowac innymi srodkami treningowymi. Ale nie na kazdeg to musi dzialac. Kazdy ma inny organizm i powinien ustawic trening pod siebie a nie patrzec na zawodowcow i innych trenujacych.
Nie wiem coście tak się uparli na te drugie zakresy. W tekście jest zakamuflowane, że biegają na tętno lub tempo. Przecież równie dobrze może to oznaczać, że biegają właśnie drugi zakres, a czy trzeba to od razu nazywać?
primo
ODPOWIEDZ