Scott Jurek w Polsce

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
wojtekwydmuch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tego co się dowiedziałem: jeśli komuś transmisja live nie będzie działać płynnie, będzie można obejrzeć najważniejsze fragmenty ze spotkania w najbliższym czasie na vimeo.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A tak w ogóle to zaskakuje mnie, że pierwsze tłumaczenie książki Scotta zostało zrobione na polski (przynajmniej coś takiego pisał na swoim fejsie). Wydaje mi się, że w wielu krajach są prężniejsze środowiska ultra niż u nas... Nie wspominając o środowiskach wegańskich.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
lepkareka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:48

Nieprzeczytany post

Może zadecydowały korzenie Jurka :bleble: Byłem dzisiaj na treningu - niesamowity facet.
Maraton - 3:45

„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
krass
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 51:21
Życiówka w maratonie: 4:26:17

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Szum jest po to, żeby trochę jego książek zeszło, trochę kaski wpadło za reklamę i Scott'owi to odpowiada, a sądząc po ilości zainteresowanych, takich spotkań i treningów powinno być chyba więcej :)
To jego praca. Połączył pasję z pracą - jest na tyle dobry, że może sobie na to pozwolić. Tylko pogratulować! Byłem na dzisiejszym treningu - bardzo sympatyczny facet, żaden tam "celebryta". Miło ścisnąć grabę komuś, kto naprawdę daje radę, ma tę pasję, potrafi się nią dzielić i ma coś do powiedzenia. Niech wpływy ze sprzedaży książki i kontraktów sponsorskich/reklamowych pozwolą mu spokojnie zajmować sie tym, co lubi.
Awatar użytkownika
Aśka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:11

Nieprzeczytany post

ja żałuję, że na treningu się zjawić nie mogłam, ale dla mnie jeszcze za wcześnie, niestety :/ za to byłam na spotkaniu, a na trening poszedł mój chłopak, wrócił zmęczony, ale zadowolony ;)

Scott sprawia bardzo sympatyczne wrażenie, taka właśnie żadna gwiazda, tylko fajny uśmiechnięty facet. Na treningu podobno paru wskazówek udzielił i informacji o mięśniach, które przy normalnym bieganiu nie działają, na spotkaniu opowiadał o konieczności trenowania całego ciała - fajne to, bo mam wrażenie, że to kuleje nierzadko i bywa zaniedbywane.

O weganizmie wiele nie mówił, poza tym, że wszyscy jesteśmy "natural born runners" i "natural born vegans" ;) Taka moja osobista radość przy tym się odzywa, że taki facet ma tyle osiągnięć, tak niesamowitych z punktu widzenia ludzkiego organizmu, bo jest dość mocnym dowodem na to, że weganie nie umierają od podmuchu wiatru i "na marchewce" się nie tylko mdleje z osłabienia, ale i biegać można, i osiągi mieć niezłe, a nie jeno anemię... ;)

Co tam jeszcze? Książka w PL, bo korzenie polskie, plus polskie wydawnictwo koniecznie chciało być pierwszym nieanglojęzycznym, więc przetłumaczyli jak leci, nie prosząc go o dostosowanie przepisów do lokalnych realiów, jak to ma miejsce w przypadku innych krajów. Z jednej strony to plus - mamy to samo, co w oryginale, z drugiej - sporo produktów może być u nas ciężko znaleźć. Plusem wydania polskiego jako pierwszego nieang. jest to, że Scott mógł się wybrać do nas na "wycieczkę" promującą książkę, co jemu z kolei odpowiada bardzo z uwagi właśnie na polskie korzenie.

No, tyle w skrócie ;) Baaaardzo pozytywnie, i bardzo fajnie, że przyjechał ;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tutaj jest ponad godzina, prawie całe spotkanie (oczywiście jakość filmu słaba, bo inaczej miałoby to wielki rozmiar, ale tu o audio raczej chodzi):
http://youtu.be/tKH7v159XCU
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aśka pisze:Na treningu podobno paru wskazówek udzielił i informacji o mięśniach, które przy normalnym bieganiu nie działają

to brzmi dziwnie ;) co masz na myśli?
Awatar użytkownika
sobek76
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:19
Życiówka w maratonie: 3:59:35

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:
Aśka pisze:Na treningu podobno paru wskazówek udzielił i informacji o mięśniach, które przy normalnym bieganiu nie działają

to brzmi dziwnie ;) co masz na myśli?
Myślę, że Aśka miała na myśli to, że Scott opowiadał wczoraj o różnicy w treningu między biegaczami "płaskimi" a górskimi. Wspomniał o (dość chyba oczywistym) fakcie, że płaskim bieganiem nie przygotujemy się do biegów górskich, bo w podbiegach i zbiegach pracują trochę inne grupy mięśniowe. Tutaj nacisk postawił właśnie na zbieganie i istotność wzmacniania mięśni najbardziej obciążonych w tym momencie. Sugerował, że gdy nie mamy górek, można trenować na schodach lub na tread-millu.

Poza tym mówił o istotności wzmacniania całego "core'a" i o prawidłowej technice (głowa prosto nad barkami, nie pochylona sylwetka, wybijanie się spod ciała a nie sprzed etc). Niby oczywistości, ale opowiadał ciekawie.

W ogóle świetny facet. Niech mu się ta książka sprzedaje jak najlepiej.
lepkareka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:48

Nieprzeczytany post

Czy będą zdjęcia ze środowego spotkania?
Maraton - 3:45

„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
Compadre
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41:55
Życiówka w maratonie: 3:30:26
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdjęcia ze spotkania:

http://ergo-sklep.pl/webpage/zdjecia-z- ... rkiem.html
Alcia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że w tym przypadku nawet nie same osiągnięcia są najważniejsze, ale jego podejście do życia (ogólnie pojęte), do treningów itd. Byłam wczoraj na spotkaniu ze Scottem i stwierdzam, że jest przesymatycznym, bardzo pozytywnym człowiekiem, który na dodatek non stop się umiecha (podczas podpisywania książki zwróciłam mu na to uwagę i powiedział, że faktycznie stara się :) i trzeba przyznać, że dobrze mu to wychodzi :) Podobało mi się też to, że podczas podpisywania zamienił z każdym kilka zdań i widać było, że sprawia mu to autetyczną przyjemność :)

Fajny gość, takie jest moje wrażenie
Sylw3g pisze:Nie rozumiem tego całego ohania i ahania związanego z tym gościem. Poczytałem o jego osiągnięciach i w ogóle, ale jakoś nadal mam nieodparte wrażenie, że ludzie trochę traktują go jak jakiś średnio ceniony w kraju zespół zza granicy z późnych lat 80, który przyjechał dać koncert za żelazną kurtyną i oświecać szary komunistyczny świat swoim kolorytem :bum: :hahaha:

Takie wrażenie :tonieja:
Awatar użytkownika
Stary Koń
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53,16

Nieprzeczytany post

książkę kupiłem sam nie wiem dlaczego- przez "Urodzonych Biegaczy" nie przebrnąłem. Jestem bardzo zaskoczony, pozytywnie. Wiadomo, że napisane tak- że "każdy z nas mógłby to napisać", wiele spostrzeżeń, poglądów- "dziwnie znajomych" jednak "kupuję".
Jestem ciekawy czy ktoś z was próbował już coś upichcić. Zdziwiłem się, ale większość produktów jest u nas dostępna- może i wszystkie (pewnie poza Ezakielem 4:19).
Na pierwszy ogień pójcie Chili z Minnesoty. Tak się zastanawiam- to chili w ilości 2 łyżek to chyba chodzi o mieszankę przypraw...? Tym bardziej, że potem jeszcze wymienia pieprz cayenne?... Jakieś sugestie?
Alcia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeszcze nie, ale mam zamiar zrobić jutro mleko ryżowe :) Banalny przepis, a chyba będzie dobre i do tego bogate w węglowodany :)
Mógłbyś napisać gdzie widziałeś te produkty? w sensie czy w sklepie ze zdrową żywnością czy raczej w jakimś markecie typu Alma, Piotr i Paweł?
Stary Koń pisze: Jestem ciekawy czy ktoś z was próbował już coś upichcić.
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Przeczytałem z nim krótki wywiad w Newsweek'u. Przypadkiem.
To było kilka akapitów miodu na serce.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
ODPOWIEDZ