Komentarz do artykułu Nieoficjalne Listy Startowe na Memoria

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najbardziej mnie zdziwił start Henryka Szosta na 1500, ale taki pewnie był jego plan od dawien dawna...
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fredzio dzieki, że propagujesz lekkoatletyke stadionową - jest duża potrzeba nagłasniania wszystkiego co tam ma miejsce. Jestem ciekawy występu seniorów, bo na razie w tabelach na ten sezon dominuja juniorzy i młodziezowcy.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Heniek leci na półtoraka podobnie jak Chabowski, bedzie więc zatem rewanż na Kędzierzyn, w tym roku miał głównie biegać bieżnię i szukać szybkości, ciekawi mnie natomiast czy będzie na jesieni biegł jakiś maraton ? wg jego sponsora ma jednak pobiec MP w Półmaratonie w Pile

no to trzeba się będzie wybrać na Orła, w zeszłym roku Kusy był na AWF-ie

nic nie piszecie o konkurencjach technicznych, kogo będzie można zobaczyć w skoku w wzwyż i skoku o tyczce ? młot, dysk...
Tomek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Powód dla którego obydwaj biegną 1500 a nie 5000 jest taki, że dzień później lecą do Bułgarii na Wojskowe Mistrzostwa Świata gdzie mają chyba start na 10000.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oberleitnant Heniu w pełnym rynsztunku :bleble: chciałbym go zobaczyć w mundurze żołnierza marynarki wojennej i dzwoniastych spodniach, może jego sponsor ASICS wypuści na 2010 linię militarną
Tomek
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A co wy o tym H. Szoscie tyle zdań spłodziliscie - jakies szanse ma na MŚ w Berlinie, czy co? - spojrzałem do statystyk i jego wynik choc dobry to porównywalny z wynikami 17 latków z Polski na krótszych dystansach.
mkaczm
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czemu tak ciężko jest zejść poniżej 28:00 na 10000m ?(mam na mysli oczywiście bieg męski). Adam jaki jest "aktualny stan wiedzy"na ten temat?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

:)
Dlaczego "białym" jest tak ciężko zejść, tak ?
Nie ma jakiegoś oficjalnego stanu wiedzy.

Mogę Ci moje przemyślenia przekazać, punkty nie oznaczają mojej hierarhizacji, sa tylko dla porządku.

1. Skończył się komunizm, świat stałs sie bardziej kapitalistyczny.
A to znaczy, że Państwo przestało wspierać sport tak masowo.

2. Ludzie zaczełi się bogacić, mieć od małego więcej alternatyw dróg życiowych. Dzieci przestały od małego tyle się ruszać.

3. Pojawili się Etiopczycy i Kenijczycy którzy narzucili taki poziom, że białym poprostu przestało sie chcieć. Etiopczycy i Kenijczy niewyobrażalną gotowośc i możliwośc do poświęceń w stosunku do białych. Polecam sylwetkę Tsegaye Kebede (drugi w maratonie Londynie), to sporo wyjaśnia:

http://www.iaaf.org/OLY08/news/kind=100 ... 46281.html
mkaczm
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze::)
Dlaczego "białym" jest tak ciężko zejść, tak ?
Nie ma jakiegoś oficjalnego stanu wiedzy.

Mogę Ci moje przemyślenia przekazać, punkty nie oznaczają mojej hierarhizacji, sa tylko dla porządku.

1. Skończył się komunizm, świat stałs sie bardziej kapitalistyczny.
A to znaczy, że Państwo przestało wspierać sport tak masowo.

2. Ludzie zaczełi się bogacić, mieć od małego więcej alternatyw dróg życiowych. Dzieci przestały od małego tyle się ruszać.

3. Pojawili się Etiopczycy i Kenijczycy którzy narzucili taki poziom, że białym poprostu przestało sie chcieć. Etiopczycy i Kenijczy niewyobrażalną gotowośc i możliwośc do poświęceń w stosunku do białych. Polecam sylwetkę Tsegaye Kebede (drugi w maratonie Londynie), to sporo wyjaśnia:

http://www.iaaf.org/OLY08/news/kind=100 ... 46281.html
Wielkie dzięki za odpowiedź. Może da sięten wątek trochę pociągnąć:
Dobrych pare lat temu Grażynka Kowina powiedziała, że wygrywała z Panfil bez problemu zanim ona zaczeła jeździć do Meksyku. POtem była już nieosiągalna. Tutaj powstaje takie pytanie, czy nasi biegacze mają "wystarczająco" dużo takich obozów? W waszym artykule wywiadzie z Gajdusem tez byla mowa, ze on wyjezdzal do Kenii ...
Tak sobie mysle, ze biorac pod uwage to co sie pisze o hipoksji, ze poprawia ona życiówkę o 1-3%, to w przypadku Henia czy Arka to nam daje 2:08-2:09 w maratonie(teoretycznie), pod warunkiem ze ich ktos wysle na .. . ? þół roku ? do Meksyku, Kenii, Maroka ?

Czy jest znana liczba obozów i gdzie trenują nasi ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pewnie nasi zawodnicy powiedzą, że to oczywiście o to chodzi.
Ja nie jestem pewny.
Polecam:

O wpływie wysokości: http://bieganie.pl/?show=1&cat=34&id=3
O poświęceniu: http://bieganie.pl/?show=1&cat=34&id=893

Wg mnie - podstawa to poswięcenie, oddanie treningowi.
Ktos powie, że u nas zawodnicy tez się poświęcają.
No to zróbmy proste obliczenia.

Pomnóżmy to poświęcenie przez 50tys (??) trenujacych Kenijczyków - wielu odpadnie ze względu na zarżnięcie treningiem, kontuzjami - ale zostanie powiedzmy 0.2% - czyli 100 zawodników na międzynarodowym poziomie.

A przez ilu trenujących zawodników (mężczyzn) mamy pomnożyć to poświęcenie w Polsce ? Ilu mamy średniaków i długasów ?
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niestety musze sie zgodzić z red. Adamem - taka sama sytuacja jest w biegach krótkich - obozy klimatyczne sa wazne, ale nie oszukujmy sie bez nich tez mozna wynik zrobić. Polacy na Kusocińskim ponoc beda mocni na 800m :lalala: - spójrzcie w tabele swiatowe- który z naszych ma obecnie szanse biegac z czołówką. Dostanie sie do finałów wielkich imprez swiatowych w bieganiu to już będzie ogromny sukces i trzeba trzymac kciuki za naszych. Zobaczymy.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

masz rację Bebej, to takie "funowanie" się Heniem, ale spójrzmy obiektywnie , tak jak on w biegach długich tak i nasi sprinterzy nic nie znaczą dzisiaj więc Ty trzymasz kciuki za młodych sprinterów ja za Henia mimo ,że to tylko krajowa czołówka nic poza tym, bo co naprawdę Heniu pobiegł dobrze za granicą? , nic

kiedyś to Kamila Gradus była, Wanda Panfil ,Leszek Bebło, Grzegorz Gajdus, Janek Huruk nie zapominając o Małgorzacie Sobańskiej a dziś bryndza , takie czasy ale komuś kibicowac trzeba prawda
Tomek
ODPOWIEDZ