Nagor pisze: na 1000 metrów bez treningu byliśmy o 3 klasy lepsi od dzisiejszej młodzieży
O 3 klasy sportowe? Czyli bez treningu się robiło IV klasę? Wszyscy?
nie o 3 klasy sportowe ....
chodziło mi o porównanie wyników np. trzydziestu 14latków wtedy i dziś i może sie okazać, że średni wynik był wtedy o niebo lepszy... teraz może kilka osób z tej teraźniejszej grupy pobiegłoby bardzo szybko ze względu na szybsze dojrzewanie i wzrost ale ta wolniejsza część grupy pobiegłaby dużo wolniej niż wolniejsza część grupy dwadzieścia lat temu.... w mojej klasie w szkole podstawowej była jedna otyła osoba - teraz w klasach moich dzieci jest ich cała zgraja, w dodatku nie chodzą na wf bo mają zaświadczenia.... ech.... jakby wpuścić młodzież 20 lat temu w dzisiejsze baseny, buty biegowe, tartan, obozy to pewnie bylibysmy czołówką europejską
Stany maja niby podobny problem ale szkolne zajecia z wielu sportow ( jak chocby golf czy hippika ) w pewien sposob pomagaja . Niektore szkoly maja ligi nawet dla dzieciakow 11-14 lat ( middle school ).
Kilkakrotnie zadawalem tutaj to samo pytanie - jak wprowadzic masowe biegi , na podobienstwo krajow EU ( Anglia Irlandia ) ale odpowiedziala mi cisza . Widac narzekac lubimy , rozwiazywac problemy juz nie .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
czy czwartki lekkoatletyczne są dalej kontynuowane ? bo jakoś cicho na AWF- ie koło Bielańskiego, mam w pamięci moją żuzlówkę z podstawówki , ciągle na niej biegaliśmy , dziś gdy na nią patrzę to tylko trawę widzę jak ją zarasta
Są czwartki lekkoatletyczne, jest Samsung Cup - ale jest to tak zorganizowane, że te dzieci szczyt formy maja w wieku 15-17 lat. Na wynikach w wieku późniejszym nikomu nie zależy.