Założyłem temat o sędziach, bo od czasu do czasu mam z nimi problemy - z jednej strony zdaje sobie sprawę, że sedziowie sa bardzo potrzebni, a z drugiej chciałbym, aby czasami troche bardziej się postarali. Wszyscy jestesmy ludźmi i popełniamy błedy - to rzecz ludzka - pragne tylko bardzo niesmiało zauważyc, że agresja wynika z bezradnosci i tego powinnismy sie wystrzegac w kontaktach zwłaszcza na zawodach. Mówie o kontaktaktach sedzia-trener-zawodnik. Sędzia powinien działać w każdej stresowej sytuacji łagodząco i z wyrozumiałoscią. Niestety zdarzało mi sie i nadal zdarza widzieć sedziów delikatnie mówiąc zagubionych i obarczajacych za to winą zawodników i trenerów. Oczywiscie zaraz bedzie riposta, że sa przepisy - przykład skomplikowania przepisów podałem w watku o biurokracji a przepisy la to ksiażeczka 200 stron i co roku aktualizowana. Gratuluje wszystkim sedziom doskonałej ich znajomosci - ja i moi zawodnicy tacy dobrzy w te klocki nie jesteśmy.
Pomimo ciezkiej pracy sedziego apeluję o wiecej wyrozumiałosci wobec zawodników i trenerów - spokojne wytłumaczenie swoich racji w interesie wszystkich.
Musimy ze soba współpracować, zwłaszcza na zawodach, a tam emocje mogą pojawiajać się, Nie chodzi o te marne grosiki, które dostajecie, bo to byłby najgorszy argument z mojej strony - chodzi o profesjonalizm we wszzystkim, nie tylko w przepisach. - Chciałbym zawsze móc liczyc na licencjonowanych sedziów PZLA.
Zapraszam do wymiany opinii o ciężkiej pracy sedziego la.
Licencjonowani sedziowie PZLA
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- Gawron
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No niestety chyba ma kazdy zawodach w polsce znajdzie sie sedzia, ktorybebej pisze:Niestety zdarzało mi sie i nadal zdarza widzieć sedziów delikatnie mówiąc zagubionych i obarczajacych za to winą zawodników i trenerów
doslownie nie wie co robi i zachowuje sie jakby pierwszy raz sedziowal,
a wiekowo to stary wyjadacz. Bez obraz, ale co niektorzy lepiej niech tylko
ogladaja zawody z widowni .
Run 4 Fun
Biegam w Joma Carrera VI /
Puma Complete Infinitus
Biegam w Joma Carrera VI /
Puma Complete Infinitus