tomasz pisze:W pewnym momencie miała nawet ponad 50m starty do grupy! To było chyba na 6-7 kilometrze o ile pamiętam. Popraw mnie Remus jak było inaczej

Chyba tak było, nie widziałem niestety całego biegu.
Podsumowując mistrzostwa chciałbym napisać kilka słów i tradycyjnie przedstawić kilka danych

Mam nadzieję, że wszystkie te informacje znajdziecie później na stronie wraz z opisem każdej konkurencji od 800m do maratonu, które przygotowałem.
11 Mistrzostwa Świata w Lekkoatletyce przeszły do historii. Udział w tej najważniejszej po Igrzyskach Olimpijskich imprezie lekkoatletycznej na świecie, wzięło blisko 2 tysiące zawodników z 203 krajów. Rywalizacja we wszystkich konkurencjach była bardzo emocjonująca, nie zabrakło bardzo dobrych wyników i ciekawych rozstrzygnięć. Jedynej rzeczy, której nie było to rekordy świata, jednak mając na uwadze trudne warunki atmosferyczne panujące w Osace nie można się dziwić, że takowe nie padły. Multimedalistą mistrzostw okazał się Amerykanin
Tyson Gay, który zwyciężał na dystansach 100m i 200m, a także w sztafecie 4x 100m.
W klasyfikacji medalowej tradycyjnie zwycięstwo odniosła reprezentacja Stanów Zjednoczonych, jednak jeżeli pod uwagę weźmiemy jedynie rozstrzygnięcia z biegów na średnich i długich dystansach (800m, 1500m, 5000m, 10000m, 3000m pprz. i maraton) klasyfikacja ta przedstawia się następująco:
Także w przypadku klasyfikacji punktowej (tworzonej według zasady 8 punktów za 1 miejsce, 7 punktów za 2 miejsce itd.), według powyższych kryteriów zdecydowanie zwyciężyła reprezentacja Kenii:
Niestety w obu klasyfikacjach zabrakło Polaków. Najlepiej spośród naszych reprezentantów zaprezentowała się Lidia Chojecka, która została sklasyfikowana na 10 pozycji w biegu na 1500m, wyniki pozostałych zawodników można zobaczyć poniżej:
Miejmy nadzieję, że nasi biegacze pokażą się z lepszej strony na kolejnych mistrzostwa świata, które za dwa lata odbędą się w Berlinie.