Wyniki imprez biegowych - Szukam pomocy w stworzeniu bazy.

W jakim kierunku zmierza bieganie.pl, pytania, pomoc, wyjaśnienia, pytania do Redakcji.
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Postanowiłem wreszcie zapuścić małą sondę:

Czy znajdzie się wśród Was ktoś majądzy czas, wiedzę, umiejętności i chęci stworzyć bazodanowy system przechowywania i prezentacji wyników i reportaży z imprez biegowych?

W celu informacji o dostępnych na serwerze technologiach możecie zajrzeć do home.pl. Jeśli powstanie sensowny projekt będzie możliwość korzystania z serwera "PRO" u w/w dostarczyciela.
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
New Balance but biegowy
festin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

• adamm'ie jesli piszac o bazodanowym systemie
  • masz na mysli MySQL'a + skrypty PHP
  • nikt z forumowiczow nie bedzie tym zainteresowany
  • i mozesz poczekac do konca stycznia
to b. chetnie bym sie tym zajal :)
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki, festin.
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy są może jakieś widoki na "wyniki" w Bieganiu? Przyznam szczerze, że to jedna z bardziej interesujących dla mnie rzeczy w serwisach biegowych... Chętnie dołączę się do przesyłania wyników z regionu kujawsko-pomorskiego, ale czekam na pierwszy krok.
No i co mam tu teraz napisać? ;)
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Festin (jeśli to czytasz) jesteś dalej chętny?
festin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

oczywiscie :)
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przenosimy się z ustaleniami na emalię czy rozmawiamy publicznie, żeby inni widzieli co się dzieje?
festin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mysle, ze forum moze byc dobrym poczatkiem - potem zbierzemy to co tutaj zostanie napisane i ... i tak wszystko zrobimy po swojemu ;)
Tak wiec Panie i Panowie zapraszam do dyskusji nt.  Czego oczekujemy po dziale: "wyniki imprez biegowych"
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sprawa pierwsza: uważam (i już conieco sobie na ten temat pomyślałem) że jeden system powinien obejmować kalendarz, reportaże i wyniki imprez.

W ten sposób będzie można zapewnić wygodny dostęp do informacji - na przykład wyświetlając w kalendarzu listę biegów w październiku będziemy mieli pozycję typu:

Maraton Warszawski
data, dystans, miejsce, typ biegu

i możliwość kliknięcia pozycji:

szczegóły,
reportaże: 1999, 2000, 1999

Pewnie warto byłoby także umieścić możliwość oceniania imprezy (np. w skali 1-10) ale na początek to może zbyt wiele - przede wszystkim trzeba uruchomić system.
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Festin, te nasze ustalenia tak się ciągną (trochę z mojej winy), że zbierając fragmenty kodu i projektów sam ruszyłem z systemem kalendarza, a ponieważ myślę o połączeniu go w całość z systemem publikacji reportaży i imprez, obawiam się że realizując go dwuosobowo niepotrzebnie tracilibyśmy czas na uzgodnienia, ustalenia itp.

W związku z tym zastanawiam się, czy nie lepiej by było, gdybyś mógł realizować nowy, samodzielny projekt - konkretnie chodzi mi o internetowy dziennik biegacza. Co o tym myślisz?
festin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

UFF, wreszcie piatkowy wieczor - teraz mozna spokojnie usiasc i sprobowac cos napisac ... :)
obawiam się że realizując go dwuosobowo niepotrzebnie tracilibyśmy czas na uzgodnienia, ustalenia itp.
Pewnie masz racje :)

Z tematu "wyniki imprez biegowych" tak latwo jednak nie zrezygnuje :) Wlanie dostalem od Ziuta komplet wynikow maratonow warszawskich z lat 79-97 i troche czasu mi zajmie ich "digitalizacja". Ale kiedy juz sie z tym uporam, pewnie bede chcial jakos te dane poprzetwarzac wiec zapewne popwroce do tematu kiedys juz tu przeze mnie poruszanego, a mianowicie przechowywania wynikow biegow lokalnie na komputerze. :)    
W związku z tym zastanawiam się, czy nie lepiej by było, gdybyś mógł realizować nowy, samodzielny projekt
Dziennik biegacza ? chyba raczej sie tego nie podejme - przynajmniej przez jakis czas. Musze przyznac, ze w okresie kiedy temat ten po raz pierwszy wyplynal na forum troche o tym myslalem i nawet w wybrazni projek takiego programu stworzylem :) ( czego to czlowiek nie robi, aby sie nie zanudzic, kiedy siedzi po nocy w jakiejs ponurej fabryce ) Niestety projekt ten mial dwie wady: objetosc - program w postaci takiej w jakiej chcialbym go widziec nie byl raczej  do napisania przez kilka nocy i to ze nie widzialem go raczej w postaci "on -line" czyli sam dzinniczek tutaj na bieganiu.pl a dostep poprzez przegladarke lub specjalnie napisanego klienta - a z dyskusji nt dzienniczka zrozumialem ze wlasnie taki projekt ma tutaj najwiecej zwolennikow.  
Tak czy siak na razie raczej sie z tym problemem nie zmierze :(, ale dzieki za propozycje :)
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobra, w takim razie wróćmy do imprez - skoro kolekcjonujesz wyniki, powiedz, w jaki sposób je przechowujesz? Czy masz jakiś ustalony format zapisu? Tabeli?
festin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

*.dbf'y :)
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

OK, a jak wygląda struktura danych? Możesz napisać więcej? (Jakie pola w rekordach, jak rozkładasz dane w tabelach.) Myślę, że byłoby rozsądnie stosować jeden format danych - w miarę możliwości przynajmniej.
kingeri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziennik biegacza - jesli chodzi o technologie, to moze ja moglbym sie tego podjac? co prawda na co dzien korzystam z pary Perl/PosgtreSQL, ale w PHP cos niecos robilem, i przesiadka w strone PHP/MySQL jest latwiejsza, niz np. w druga strone.

marek
Az mi glupio ze tak malo biegam ostatnio
ODPOWIEDZ