Przerost mięśnia sercowego
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam ! Od pewnego czasu sobie biegam jednak kumpel powiedzial mi ze mozna od tego dostac przerostu mięsnia sercowego ... chodzilem juz po roznych stronach i sam juz nie wiem czy mam biegac czy nie ... zaczalem biegac z mysla o zdrowiu i nie chce sobie cos spieprzyc z sercem! co o tym myślicie?
- Fatal@Error
- Zaprawiony W Bojach
poco dwa tematy o.O
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Ale ci ktoś głupot naopowiadał!!!!
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
bzdura...Rzeznik pisze:Witam ! Od pewnego czasu sobie biegam jednak kumpel powiedzial mi ze mozna od tego dostac przerostu mięsnia sercowego ... chodzilem juz po roznych stronach i sam juz nie wiem czy mam biegac czy nie ... zaczalem biegac z mysla o zdrowiu i nie chce sobie cos spieprzyc z sercem! co o tym myślicie?
-
- Rozgrzewający Się
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Kod: Zaznacz cały
Przerost nadciśnieniowy lewej komory serca w nadciśnieniu tętniczym. Długotrwałe nieleczone nadciśnienie tętnicze prowadzi do przerostu mięśnia sercowego.
Zwiększone obciążenie serca spowodowane zwiększonym ciśnieniem układowym powoduje koncentryczny przerost mięśniowki serca (zwiększenie grubości ściany). Jest to odpowiedź organizmu na nadmierne obciążenie serca. Wraz z utrwalaniem się nadciśnienia tętniczego zwiększa się opór układowy, który nasila przerost mięśnia sercowego. Przerost komory powoduje pogorszenie jej napełniania przy rozkurczu i upośledzenie funkcji skurczowej.Początkowo przerost jest koncentryczny, powyżej krytycznej masy serca 500g następuje przejście w przerost odśrodkowy (ekscentryczny. Przeciążenie objętościowe lewej komory będące wynikiem zwiększonego napełniania lewej komory prowadzi do przerostu ekscentrycznego.
Ustalenie rodzaju przerostu mięśniówki serca ma znaczenie rokownicze. Przerost koncentryczny jest zdecydowanie częstszą przyczyną objawów choroby niedokrwiennej serca. Objawy choroby niedokrwiennej serca spowodowane są przyspieszeniem rozwoju miażdżycy w naczyniach wieńcowych i zwiększonego zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen (wzrasta masa mięśnia sercowego a naczynia wieńcowe nie mają możliwości rozrostu).
Wszystkie te zmiany w morfologii serca prowadzić mogą do zawału serca, niewydolności zastoinowej (spadek kurczliwości lewej komory) i upośledzenie jej napełniania, zaburzeń rytmu serca (najczęściej zaburzenia komorowe).
Rzeznik cisną mi się tak brzydkie wyrazy, że aż strach. Do szkoły chodziłeś? Czytać umiesz? Wszystko rozumiesz - tak?
Zmiany chorobowe to niw to samo co fizjologiczne - ale jak mniemam nie kapujesz różnicy.
Więc daj spokój nie rób nic - życie jest strasznie niezdrowe.

Pozdrawiam zniesmaczony
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
-
- Dyskutant
- Kontakt:
ten temat to jakas paranoja...
ja rozumiem ze to jakis zart...
to cos w rodzaju nie kop pana bo sie spocisz....
Rzeznik czy chcesz mi powiedziec ze te miliony ludzi to osoby niepelnosprawne i chore.,..???
Przerost a rozrost...
Dla niektoeych ludzi, osoby przy wzroscie 190 to wielkoludy i jak okresla ich moja babcia nienaturalni ludzie, co powinni lajno przerzucac??!!- tu tak dla porownania...
to tak jak bys poszedl do asp i powiedzial ze nauka sztuki nie przynosi zadnych korzysci finansowych....
ja rozumiem ze to jakis zart...
to cos w rodzaju nie kop pana bo sie spocisz....
Rzeznik czy chcesz mi powiedziec ze te miliony ludzi to osoby niepelnosprawne i chore.,..???
Przerost a rozrost...
Dla niektoeych ludzi, osoby przy wzroscie 190 to wielkoludy i jak okresla ich moja babcia nienaturalni ludzie, co powinni lajno przerzucac??!!- tu tak dla porownania...
to tak jak bys poszedl do asp i powiedzial ze nauka sztuki nie przynosi zadnych korzysci finansowych....
"...nikt nie mowil ze bedzie latwo,
nikt nie mowil, ze bedziesz mial to..."
nikt nie mowil, ze bedziesz mial to..."
-
- Rozgrzewający Się
eh jasne... najprosciej powiedziec ze niemam racji...
Cechy przerostu lewej komory mięśnia sercowego w EKG spoczynkowym u sportowców są opisywane u 14-85% badanych. Tak duże różnice w częstości rozpoznań zdają się wynikać przede wszystkim z braku przyjęcia jednolitych kryteriów rozpoznawczych. W populacji osób zdrowych elektrokardiograficzne cechy przerostu lewej komory stwierdzano u 5 osób na 122 tysiące badanych . Natomiast cechy przerostu prawej komory w EKG spoczynkowym u sportowców są opisywane w literaturze u 5-69% zawodników . Przyjmuje się, iż cechy przerostu komór w EKG u sportowców powstają w następstwie wzrostu średnicy włókien mięśniowych oraz zaburzeń przewodzenia śródkomorowego spowodowanych rozluźnieniem styków między włóknami Purkinjego a przerosłymi komórkami mięśnia sercowego.
Rozpoznawanie przerostu lewej lub prawej komory u sportowców na podstawie obrazu spoczynkowego EKG ma ograniczone znaczenie, gdyż korelacje z badaniami anatomicznymi i echokardiograficznymi wskazują na stosunkowo małą czułość
i specyficzność kryteriów ektrokardiograficznych . Jeger A. korelując elektrokardiograficzne kryteria przerostu lewej komory z jej masą ocenianą echokardiograficznie, określiła czułość badania EKG w wykrywaniu przerostu lewej komory serca u sportowców na 25-50% a swoistość na 55-70% .
Zmiany okresu repolaryzacji komór pod postacią uniesienia odcinka ST w odprowadzeniach przedsercowych prawokomorowych z towarzyszącym wysokim asymetrycznym załamkiem T i obecnością fali U, przy współistnieniu bradykardii zatokowej opisywane są przez różnych autorów u 10-100% badanych sportowców Najczęściej ustępują one w trakcie wysiłku oraz w okresie roztrenowania. Przypisywane są wzmożonej aktywności układu przywspółczulnego, choć w świetle aktualnych badań, trudno jednoznacznie stwierdzić, czy w ich powstaniu nie biorą udziału jeszcze i inne czynniki.
moze podwazycie jeszcze ten artykul ? @#$%^ niewiem o co wam chodzi... chce zebyscie mi pomogli podjac decyzje czy lepiej biegac czy nie a wy probojecie wmowic ze to jest nieprawda chodz jest to potwierdzone :/
moze jak przeczytacie to http://www.medycynasportowa.pl/index.php?artykul=serce uwaznie to mnie zrozumiecie albo se sami poszukajcie a nie wmawiajcie mi i sobie ze to gowno prawda
Cechy przerostu lewej komory mięśnia sercowego w EKG spoczynkowym u sportowców są opisywane u 14-85% badanych. Tak duże różnice w częstości rozpoznań zdają się wynikać przede wszystkim z braku przyjęcia jednolitych kryteriów rozpoznawczych. W populacji osób zdrowych elektrokardiograficzne cechy przerostu lewej komory stwierdzano u 5 osób na 122 tysiące badanych . Natomiast cechy przerostu prawej komory w EKG spoczynkowym u sportowców są opisywane w literaturze u 5-69% zawodników . Przyjmuje się, iż cechy przerostu komór w EKG u sportowców powstają w następstwie wzrostu średnicy włókien mięśniowych oraz zaburzeń przewodzenia śródkomorowego spowodowanych rozluźnieniem styków między włóknami Purkinjego a przerosłymi komórkami mięśnia sercowego.
Rozpoznawanie przerostu lewej lub prawej komory u sportowców na podstawie obrazu spoczynkowego EKG ma ograniczone znaczenie, gdyż korelacje z badaniami anatomicznymi i echokardiograficznymi wskazują na stosunkowo małą czułość
i specyficzność kryteriów ektrokardiograficznych . Jeger A. korelując elektrokardiograficzne kryteria przerostu lewej komory z jej masą ocenianą echokardiograficznie, określiła czułość badania EKG w wykrywaniu przerostu lewej komory serca u sportowców na 25-50% a swoistość na 55-70% .
Zmiany okresu repolaryzacji komór pod postacią uniesienia odcinka ST w odprowadzeniach przedsercowych prawokomorowych z towarzyszącym wysokim asymetrycznym załamkiem T i obecnością fali U, przy współistnieniu bradykardii zatokowej opisywane są przez różnych autorów u 10-100% badanych sportowców Najczęściej ustępują one w trakcie wysiłku oraz w okresie roztrenowania. Przypisywane są wzmożonej aktywności układu przywspółczulnego, choć w świetle aktualnych badań, trudno jednoznacznie stwierdzić, czy w ich powstaniu nie biorą udziału jeszcze i inne czynniki.
moze podwazycie jeszcze ten artykul ? @#$%^ niewiem o co wam chodzi... chce zebyscie mi pomogli podjac decyzje czy lepiej biegac czy nie a wy probojecie wmowic ze to jest nieprawda chodz jest to potwierdzone :/
moze jak przeczytacie to http://www.medycynasportowa.pl/index.php?artykul=serce uwaznie to mnie zrozumiecie albo se sami poszukajcie a nie wmawiajcie mi i sobie ze to gowno prawda