Co z psychika?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Vis!ago
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No więc u mnie istotnym problemem jest siadająca psycha przed lub w czasie biegu. Kiedy widzę że ktoś ma lepszą życiówkę ode mnie to na trasie po prostu boję się go wyprzedzać czego efektem jest później mój słabszy rezultat. :ech:

Jak Wy sobie radzicie z obciążeniem psychicznym przed startem? Może jakieś rady?
~Zwyciężać mogą Ci którzy wierzą, że mogą~
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Azavid
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pokonaj siebie... nie przeciwnika. Jesli pokonasz siebie pokonasz kazdego
"Po dziś dzień w Niebie
Aniołowie noszą broń okrutną"
Awatar użytkownika
Siwa17
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wiesz pewno nie mówi się o tym głośno,ale wielu sportowców ma swoich psychologów :) naprzykład nasz kochany Małysz odyskał znowu siły własnie dzięki temu,że wspomagał go psycholog...wiele osób dziwi się,ale taka jest prawda,że od psychiki zależy naprawdę wiele...kiedyś widziałam na tym forum,albo na jakimś innym już nie pamiętam :niewiem: artykuł o psychologii sportu i były tam oferty szkoleń dla trenerów, sportowców i nauczycieli...
"Jedynym zwycięstwem,które się liczy,jest zwycięstwo nad samym sobą..." [Jesse Owens]
Awatar użytkownika
Vis!ago
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hmm we wrześniu ważne zawody, muszę się przełamać i uwierzyć we własne siły, innego wyjścia chyba nie mam;)

Dzięki, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A zajmowałeś już jakieś miejsca na podium ?? I ile razy juz startowałeś w zawodach?
gg 1175002
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ten twój konkurent z lepszą życiówka może mieć w dniu zawodów gorszy dzień: i psychicznie i fizycznie. Np. 3 dni wcześniej rzuciła go dziewczyna, w budzie dostał 4 jedynki jednego dnia, w dniu poprzedzającym zawody rozsypał mu sie komp, a na tyłku wykwitł potężny i bolący czyrak :hejhej: :hejhej:
Ty nie masz tych problemów, więc mykniesz go w cuglach.

A tak poważnie - może nie warto sprawdzać życiówki innych zawodników tylko skupic sie na swoich możliwościach i po prostu robić swoje.
Jeśli na trenigach biegałeś 1km w czasie np. 3:40 to na zawodach jest to twoje normalne i wielokrotnie przećwiczone minimum - jesli do tego dodasz adrenalinę startową to może być tylko lepiej :-)
Awatar użytkownika
Azavid
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mnie bieganie uzdrawia.. Fizycznie i psychicznie, poprawia komfort mojego zycia, sprawia ze czuje się lepiej… Kochana endorfina.
"Po dziś dzień w Niebie
Aniołowie noszą broń okrutną"
Awatar użytkownika
Vis!ago
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A zajmowałeś już jakieś miejsca na podium ?? I ile razy juz startowałeś w zawodach?
Ta... Wielokrotnie na 1 miejscu (nawet kilka ogólnopolskich). Po mimo to często nie jestem pewien swoich możliwości. Coś jest nie tak;(
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest kilka sposobów żeby pokonać strach przed startowy.
Jednym z nich jest nie myśleć zbyt wiele przed startem o zawodach bo im więcej myślisz tym więcej się stresujesz a przy tym spalasz szybciej potrzebny glikogen i oczywiście dopada cię depresja przed startowa.
Innym sposobem jest pełna mobilizacja przed startem koncentrowanie się na sobie na swoich możliwościach a nie na przeciwnikach.
Awatar użytkownika
Vis!ago
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No i nareszcie;) Wczoraj wracajac z KWM byłem na mitingu w Słupsku. Start na 1000m. Starałem się nie myśleć o tym że niektórzy koledzy mają lepsze życiówki tylko chciałem pobiec swoje;) Udało się. Nowy rekord życiowy (2:40.40) i pokonani rywale:) Biegało sie naprawdę fajnie;)
tomasz

Nieprzeczytany post

Gratulacje :)
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

heh to super , ale tak poza tym to dziwie sie że sie denerwujesz , bo np ja ani razu nie stawałem na podium , zawsze na tyłach, życiówka na tysiąc 3:10, i przed każdymi zawodami zastanawiam sie czy tylko dobiegne do końca . A ty wiesz że na pewno nie będziesz ostatni , wiesz że zajmiesz miejsce 1-3 , więc czym sie tu denerwować:D?
gg 1175002
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wojas pisze:heh to super , ale tak poza tym to dziwie sie że sie denerwujesz , bo np ja ani razu nie stawałem na podium , zawsze na tyłach, życiówka na tysiąc 3:10, i przed każdymi zawodami zastanawiam sie czy tylko dobiegne do końca . A ty wiesz że na pewno nie będziesz ostatni , wiesz że zajmiesz miejsce 1-3 , więc czym sie tu denerwować:D?
ambicja kolego ambicja! poprostu jednen bedzie sie cieszyl, ze nie jest ostatni z kolei inny bedzie zly, ze jest drugi.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Vis!ago
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

heh to super , ale tak poza tym to dziwie sie że sie denerwujesz , bo np ja ani razu nie stawałem na podium , zawsze na tyłach, życiówka na tysiąc 3:10, i przed każdymi zawodami zastanawiam sie czy tylko dobiegne do końca . A ty wiesz że na pewno nie będziesz ostatni , wiesz że zajmiesz miejsce 1-3 , więc czym sie tu denerwować:D?

No więc właśnie, te nerwy mogą być spowodowane nawet tym że jestem faworyzowany. Przychodzi trema kiedy komentator mówi że jestem faworytem biegu.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale to dobrze że przed samym startem sie denerwujesz bo to jest dobre pobudza twój organizm , najważniejsze jest żebyś za bardzo sie nie denerwował kilka godzin przed startem, bo to wypala glikogen.
ODPOWIEDZ