Jak spać ??

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam , mam takie troche dziwne pytanie. Od pewnego czasu na treningach czuje sie taki cały obolały , taki niewyspany . Rano jak wstaje to też czuje że wszystko mnie boli. Sypiam po 8 godzin , ale jakoś dziwnie to chyba niewystarcza . Napewno nie jestem przetrenowany , bo ostatnio biegam 3 razy w tygodniu .

I tu właśnie pojawia sie moje pytanie : Jak spać aby jak najlepiej zrenegerować ciało. Chodzi mi o to: czy spać na brzuszku czy na plecach , i czy nogi zgięte w kolanach czy wyprostowane ???

I jeszcze drugie pytanie , czy znacie jakieś skuteczne metody by zasnąć bo ostatnio to też mój wielki problem , kłade sie o 21:00 a zasypiam o 23:00
gg 1175002
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zeby zasnac to ostatni posilek 3-4h przd spaniem, czyli 18 powinienes byc juz po.
witaminy tez lepoiej po 14-15 juz nie bierz.
Jakies spokojne zajecie 1-2h przed spaniem a nie np. CS

skarzynski pisal o takiej pozycji:
lezysz na brzuchu(troche na boku w sumie), lew noga prosto a prawa zgieta i kat ~90st miedzy tulowiem a 4 i miedzy 4 a lydka
Prawa reka podobnie jak prawa noga. Lewa reka jakos jak ci wygodnie.
Ja tam, nie przywiazuje do tego wagi.
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
rzymko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jedz do godziny 18. Najlepiej idź przed snem na spacer. Nie myśl bardzo o tym! Zamartwianie się tylko przeszkodzi Ci usnąć. Ja tam nie słyszłam o jakiś specjalnych "pozach" jeśli chodzi o sen. Dla mnie podstawa to dobra poduszka!! Taka ortopedyczna (tak to się chyba nazywa ;] ) wyprofilowana, aby kręgosłup był prosty, a nie powyginany jak na zwyklej poduszce. Sprawdź kołdrę. Lepiej bedzie Ci się spało pod cieńszą kołdrą!! W chłodzie człowiek lepiej śpi!! Ja do tego często otwieram okno, bo się ciepło teraz robi. A jeśli i to nie pomoże, to wypij przed snem melisę, albo weź poprostu jakąs delikatną tabletkę nasenną...
"Wszystko jest możliwe dla tego, który wierzy!"
Maks
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja proponuje skrócić sen do 7,5h ;] Obudzisz się w fazie REM i będziesz wyspany. Powinno się spać 4,5 następnie 6 lub 7,5h.
KuBuS
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

faza REM?? co to takiego? :> a Tobie Fist chodzilo o Counter Strika ?? :>
"Ci co zaufali Panu,
Odzyskują siły,
Otrzymują skrzydła jak orły,
Biegna bez zmęczenia..."
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak, ale ogolnie iwadomo ze po grach i filmach akcji jest sie pobudzonym i ciezko zasnac
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
Fatal@Error
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

8h min :)

p;ozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
MMMarciNNN
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Maks pisze:A ja proponuje skrócić sen do 7,5h ;] Obudzisz się w fazie REM i będziesz wyspany. Powinno się spać 4,5 następnie 6 lub 7,5h.
Maks, czy mógłbyś rozwinąć myśl - dlaczego właśnie 4,5 oraz 6 i 7,5?
Daj namiary na jakieś materiały źródłowe. Nie robię sobie jaj - jestem poważnie zainteresowany sprawą.
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chłopaki a znacie może jakieś tabletki łatwo dostępne po których będe spał jak zabity ? , bo np w dni całkiem wolne z chęcią bym sobie pospał nawet do 12 ale z przyzwyczajenia już wstaje o 8.
gg 1175002
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie bierz nic na sen! potem sie od nich uzaleznisz i nie bedziesz mogl bez nich zasnac
Mateusz
Dare for more!
arfen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

moze sprobuj zaparzyc melise. Mozna przed snem ale lpiej jest razy dziennie pic :)
Awatar użytkownika
kubapigora
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam straszny ból kręgosłupa podczas snu. Rano często budzę się, al enie dlatego, że się już wyspałem- tylko z bólu.
Ważę teraz ok. 83 kilo. Niedawno kupiliśmy nowy materac, który miał pasować do mojej wagi ciała (w IKEA Sultan Hasselback- nie wiem czy w Polsce tak samo się nazywa), ale jest tak samo jak było.
Jakieś 2,5 roku temy robiłem RTG dolnej części kręgosłupa i wyszły mi jakieś zmiany przeciążeniowe, ale od tamtego czasu nie wykonywałem żadnej ciężkiej pracy. Schylam się coprawda w pracy, ale nie częściej niż każdy z nas. W końcu mam 25 lat i chyba jeszcze mogę się schylić. Gdy wstaję z łóżka i się trochę rozruszam ból mija praktycznie zupełnie- czasem potrafi się odezwać w ciężki dzień, ale to raczej rzadkość. Nie wiem, czy to wina mojego wydętego brzucha (nad którym właśnie pracuję) czy może powinienem coś zrobić z łóżkiem, albo spać w jakiejś konkretnej pozycji?
Czy ktoś ma problem z bólem kręgosłupa? Podkreślam tylko, że podczas biegania wogóle mnie on nie boli.
i'm not a runner... yet
http://www.livestrong.org - to nie jest reklama, to jest moja rada
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba materac nieodpowiedni .
Wizyta u doswiadczonego chiropractora powinna pomoc .

Kiedys mialem bole z przeciazenia i spanie na desce bardzo pomoglo choc wyspac sie za bardzo nie wyspalem .

Najlepszy srodek na sen to napar z rumianku .Osobiscie wole szklaneczke wysokoalkoholowego piwa lub czerwonego wina . Wtedy sen jest glebszy i mozna lepiej wypoczac .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
illy
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Maks - sprawdź informacje, które podałeś..... :>

Odnosisz się do rytmu snu.
Sen ma różne fazy - sen płytki, głęboki, faza REM (Rapid Eye Movement - faza snu głębokiego, gdzie obserwowane są szybkie ruchy gałki ocznej - większość opracowań naukowych podaje, że jest to faza "marzeń sennych")
Cykle powtarzają się kilka razy w ciągu nocy - jeden pełny cykl trwa około 90 minut - czyli półtorej godziny. Stąd Maks wyliczył 4,5 - 6 - 7,5.

ALE!!!!!!!!!

Po pierwsze: obudzenie się w fazie REM --> z tego co pamiętam to źle... budzić powinniśmy się, gdy faza ta kończy się i znowu przechodzimy w sen płytki (ale sprawdzę to na pewno jak jesteście ciekawi)

Po drugie: generalnie tak, Maks ma rację, dobrze jest spać "pełnymi cyklami" ale... te cykle to OKOŁO 90 minut... poza tym - pierwszy cykl może mieć inną długość... więc tak na prawdę nie warto trzymać się tego 4.5 - 6 - 7.5 niewolniczo...

Po trzecie: 4.5 to PONIŻEJ wymaganego minimum! Chociaż Napoleon ponoć spał 3 godziny na dobę oficjalnie mówi się, że 5 godzin to wymagane minimum.

Rady na dobry sen:
- Regularne chodzenie spać (:hahaha:)
- Zasypianie w ustalonej, wygodnej pozycji. W ogóle różne "rytuały" ułatwiają zasypianie (na przykład mój "rytuał" to włączone TV - bez dźwięku. Od razu zasypiam)
- Melisa (herbatka)
- Kąpiel ziołowa - na przykład z kozłka, melisy, chmielu
- Przemienna kąpiel stóp (nie pytajcie..... nie próbowałam): woda zimna i woda ciepła 36-38C. 5-10 minut w ciepłej - a potem 5-30 sekund w zimnej. Procedurę powtórzyć 2-3 razy - kończąc w wodzie zimnej. Osuszyć nogi i od razu do łóżka

Powyższe rady na podstawie książki "Bio-Topping" K. Pflugbeila.
Jeszcze nie ma się czym chwalić.... JESZCZE!
Bartas91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziwie się że jeszcze nikt nie pisał o wypiciu ciepłego mleka przed snem :hej: mi to pomaga

Po za tym mam metodę taką że nawet gdy męcze się do godziny 1 to nastawiam sobie budzik na 6 i kolejnego dnia jestem niewyspny za to moge się ze zmeczenia szybciej położyć wieczorem i na drugi dzień wcześniej wstać w ten sposób wyrobiłem sobie własny zegar :ble: bez problemu wstaje przed 6 rano i nie jestem niewyspany w szkole
ODPOWIEDZ