L- karnityna

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Siwa17
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Co sądzicie na temat L- karnityny?Podobno jest bardzo skuteczna, dodaje energii, ogranicza proces szybkiego męczenia się podczas treningu i pomaga spalić tkankę tłuszczową w połączeniu z odpowiednim treningiem...

Bardzo ważne dla mnie jest, aby spalić trochę taknki tłuszczowej, gdyż mimo dużego wysiłku fizycznego zamiast spalać, to jakoś ostatnio czuję, że przybieram na wadze ;/ sądzę, że to może nieodpowiednia dieta, ale niestety nie mam na to wpływu, ponieważ w tygodniu mieszkam w internacie i muszę jeść to co ugotują :P staram się pić dużo wody, jeść warzywa i owoce, ale niestety ostatnio mimo wszystko troszkę mi się przybrało na wadze...
"Jedynym zwycięstwem,które się liczy,jest zwycięstwo nad samym sobą..." [Jesse Owens]
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wzrost wagi moze wlasnie byc zwiazany z piciem wody .

Na przednowku organizm czasem tak ( a u dziewczyn okresowo ) ma a nigdy nie wiadomo ile soli dosypali do jedzenia .

L-karnityny jeszcze nie bralem ale doswiadczenie mi mowi , ze w czasie upalow apetyt maleje co w efekcie owocuje spalaniem tkanki tluszczowej , ktora lubi sie gromadzic podczas zimniejszych miesiecy ( i slusznie )
Ostatnio zmieniony 20 mar 2007, 16:51 przez wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
tomasz

Nieprzeczytany post

Ja myślę, że L-karniktyna to byłby efekt placebo.

Bo przecież i tak musisz robić przynajmniej 30-40` 3-4x w tyg minimum. L-karnityna transportuje WKT do mitochondriów i tam są spalane. Ale do tego przecież musisz użyć telenu - czyli "ruszać się".

Z jedzeniem to temat rzeka i jeszcze każdy "wie lepiej" co jeść a co nie jeść.
Mało tłuszczu, bardzo mało słodyczy, dużo owoców i warzyw. Mniej jedz a częściej, po 20 już odpóść sobie. + regularny trening areobowy.
Nie widzę lepszego wyjścia.

Jeśłi masz DNA skopane to nie wymagaj cudów.

L-karnityna? To raczej suplement dla kulturystów. Ale z definicji jest to suplement. Dodatek, wspomagacz, nie zaś "odwalacz całej roboty". Nie jest tak, że kulturysta weźmie sobie L-karnitynę i trach pach jest bez tłuszczu. To jest element diety i treningu.

Zatem ja nie proponuję Ci tego.

P.S - cenna uwaga Wojtka. Waga pokazuje masę ciała wrażoną w kg. Nic o tłuszczu Ci nie mówi.
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

http://www.olimp-supplements.com/pl/ind ... d=48&alf=L

Tam masz napisane jak to dziala. Uzywa tego wiele sportowcow (glownie kulturysci) ale spotkalem sie tez z biegaczami ktorzy to brali . Podobno wspomaga sile w nogach , ale kto to wie ....
gg 1175002
Awatar użytkownika
Siwa17
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuje bardzo za rady...
co do mojej wagi to przy wzroście 164 cm ważę 57 kg, niby nie aż tak dużo, ale chodzi o to, że przytyłam 2 kg i źle się z tym czuję, nigdy nie przekraczałam 55 kg...zwłaszcza, że trenuję już długo (wprawdzie ostatnio przez kłopoty zdrowotne odpuściłam sobie znaczną część treningów, może to z tego powodu?)
Jeszcze raz dziękuję za porady i pozdrawiam ;)
"Jedynym zwycięstwem,które się liczy,jest zwycięstwo nad samym sobą..." [Jesse Owens]
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokladnie zeby przyjmowanie mialo efekt, musisz cwiczyc.
Przyjmuje sie to seriami tzn. po ok 3tyg trzeba zrobic przerwe bodajze 1-2tyg
Ja stosowalem i mi nie pomoglo choc wypelnialem wszystkie zalecenia.
ALe moze jak sie ma BMI ponizej 20 ciezko zoabczyc efekty
Mateusz
Dare for more!
mikelos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Używałem. Po miesiącu biegania i dawki dziennej 3 x 0,5 mg L-karnityny spadek wagi o 2 kg. Trudno jednak powiedzieć na ile jest to zasługa "magicznych środków" a na ile treningu (4 dni x6 km x 130).
"Don't be afraid to attempt something new.
Remember, it was amateurs who built the ark.
It was professionals who built the Titanic."
uki
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie ma dowodów na to, że l-karnityna bierze udział w spalaniu tłuszczu jest natomiast pomocna przy tworzeniu czerwonych ciałek krwi i przyspiesza regeneracje organizmu!!!
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

uki pisze:Nie ma dowodów na to, że l-karnityna bierze udział w spalaniu tłuszczu jest natomiast pomocna przy tworzeniu czerwonych ciałek krwi i przyspiesza regeneracje organizmu!!!

Mozesz podac jakis dowod(np link) na prawdziwosc tych informacji? prosze uprzejmie
Mateusz
Dare for more!
uki
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na wykładach z biochemi profesor nam mówił więc linka nie mam. :(
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ok :hejhej:
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

uki pisze:Nie ma dowodów na to, że l-karnityna bierze udział w spalaniu tłuszczu jest natomiast pomocna przy tworzeniu czerwonych ciałek krwi i przyspiesza regeneracje organizmu!!!

Nawet jesli profesor tak mówił, to nie znaczy jeszcze, że doustnie przyjmowana l-karnityna w jakiś sposób przyspiesza te procesy. Czyli - bierze udział, ale niekoniecznie trzeba ją łykac, żeby miała taki efekt (l-karnityna występuje naturalnie w pożywieniu)
uki
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skoro powiedział, że jest to badaniami udowodnione to dlaczego nie???
A wg. badań nie przyspiesza spalania tkanki tłuszczowej.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Uki, chodzi o to, że na poziomie komórki pewnie działa tak, jak to mówił profesor, ale nie ma dowodów, że jeśli będziesz brał dodatkową l-karnitynę doustnie, to coś się w tym działaniu zmieni.

Podam to na przykładzie: jeśli masz olej w silniku, to bierze on udział w redukcji tarcia np. To prawda. Ale jeśli dodasz tego oleju więcej, to jego działanie nie będzie wcale lepsze. A jeśli dodasz za dużo, to wręcz zaszkodzisz.

Nie słyszałem o brakach l-karnityny w organizmie, widziałem też badania, ktore sugerowały, że po jej przyjmowaniu nic się w organizmie nie zmieniało na lepsze. Pytanie w takim razie: po co ją przyjmowac? Nawet jeśli rzeczywiście działa w sposób, o którym mówił profesor?
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

uki pisze:Nie ma dowodów na to, że l-karnityna bierze udział w spalaniu tłuszczu
Jakiś dziwny ten twój profesor. Karnityna transportuje WKT (wolne kwasy tłuszczowe) do mitochondrium i w ten sposób bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Jednakże badania wskazują na to, że jako suplement jest mało efektywna (czyt. nie działa). Dzieje się tak głównie z dwóch powodów:
1. każdy i tak ma jej w organizmie wystarczającą ilość i podawanie dodatkowych ilości nic w metabolizmie nie poprawi (chyba, że ktoś ma genetycznie uwarunkowany niedobór karnityny- u takiej osoby zadziała, ale to baaardzo żadka przypadłość)
2. karnityna transportuje tylko tzw. długołańcuchowe WKT, a są jeszcze krótko i średniołańcuchowe.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
ODPOWIEDZ