Ból przy ugiętym i obciążonym kolanie od wewnątrz

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
abc36
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie, mam dość wydaje mi się duży problem z bólem pojawiającym się przy ugiętym i obciążonym kolanie od wewnetrznej strony, zaczęło się to w trakcie jazdy na nartach i pomimo moich zabiegów typu- wizyty u ortopedów(każdy inny pomysł na mój problem) zabiegi typu jonoforeza magnetronik laser krioterapia szczerze pomagały tylko do momentu pierwszego wypadu na narty. Od początku wiosny mocno walczyłem z tą dolegliwością poprzez trening rowerowy, spacery, lampa zeptera, artrostop itp. na jesień już było fajnie, pojechałem więc na narty - pierwszy dzień w miarę spoko ale z lekkim odczuciem bólu, natomiast w drugi dzień tak mnie zakuło że musiałem szybko zrezygnować. Aktualnie lekko się załamałem, lecz nie poddałem - proszę jeżeli ktoś z Was przeżył coś takiego to proszę o sygnał, przypomnę na ugiętym i obciążonym kolanie występuje w jego ugięciu nieprawdopodme ukłucie całkowicie uniemożliwiające jego aktywność.
PKO
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A miałeś USG? MOże łąkotka? To był upadek na nartach?
abc36
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak oczywiście, usg wskazało że kaletka podkolanowa jest powiększona i po zabiegach cytowanych i kolejnym usg okazało że obrzęk kaletki minął ale odczucie kłucia jest dalej, a wywrotek w życiu trochę miałem, łąkotka raczej nie bo jest to ból centralnie w środku zgięcia kolana od tyłu i odczuwalnie dla mnie jakby ścięgno...
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to znaczy gdzie- centralnie w zgięeciu? z przodu, boku, przyśrodka, tyłu?
abc36
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z tyłu, uczucie ukłucia takiego jakby nerw albo coś w tym rodzaju...
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MOże kaletka półścięgnisto-półbłoniasa, która jest w dole podkolanowym znowu napełniła isę płynam i daje takie wrażenie, szczególnie przy zgięcty kolanie, kiedy płyn musi gdzieś się zmieścić a nie bardzo ma jak
abc36
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Owszem była to jedna z diagnoz jak pisałem wsześniej i moim zdaniem dość logiczna, zresztą niewykluczam tego teraz również, postaram się znowu zrobiś USG, za to powiedz mi jeżeli tak jest to jak można to skutecznie wyleczyć? Będe bardzo wdzięczny....
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czasami jest potrzebny zabieg operacyjny. U nas już robis ię czasami artroskopowo, ale często jescze przecina się dół podkolanowy i zaszywa tę"przepuklinkę"
abc36
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No i miałem artroskopię w ostatnią środę i oprócz chondromalacji o której wcześniej wiedziałem nic wiecej nie wyszło, RUDA może masz jakiś pomysł na badania albo tej kaletki albo ścięgna, bo to moje typy.
\\Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ