Ból w dolnej częsci pleców

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
longrunner
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Podczas rozgrzewki oraz po treningu boli mnie coś w dolnej części pleców (gdzieś przy prostownikach). Zastanawiam się od czego to bo to akurat moja mocna strona. Czy kwestia zmienionego ostatnio łóżka, czy nietypowego treningu (piłkarski) czy nie mięśni tylko kręgosłupa?
poradzi ktoś?

ps. czy brak rozciągnięcia może być powodem?
Longrunner
Keep on running!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No jeżeli nierozgrzałeś dobrze kręgosłupa to może to od tego. Jeżeli nigdy wcześniej nic ci sie w kręgosłupie niedziało to najwidoczniej to brak rozgrzewki.
gg 1175002
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest przypadłość wielu ludzi. Odcinek lędźwiowy kręgosłupa. Choroba cywilizacyjna.
W przypadku osób uprawiających sport- przyczynić może się przeciążenie. W przypadku piłkarzy- uraz w wyniku walki o piłkę- zwłaszcza w powietrzu- na polu karnym, w wyskoku do piłki itp.
Albo początki jakiś zmian w kręgosłupie albo uraz mięśnia a może raczej jego przyczepu.

Jak chcesz wiedzieć na 100% to zrób rtg (kręgosłup) i/lub usg (mięsień, przyczep).

Bliznę po urazie- koło mięśnia, przyczepu można wyleczyć, zaleczyć odpowiednio dobraną fizykoterapią.
Kręgosłupa nie wyleczysz.

Zapobiegać można tylko wyrobieniem gorsetu mięśni wokół kręgosłupa. Ćwiczenia tutaj
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ODPOWIEDZ