Problem z Achillesem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
paollo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Mam 14 lat i mam problem ze sciegnem achillesa.Gralem pewnego razu (ok. rok temu) w piłkę nożną i nie pamiętam co ale cos zrobilem i zaczelo mnie bolec sciegno achillesa.Bolalo mocno ale zignorowalem to i zrobilem tygodniowa przerwe w wykonywaniu sportow. Nie bolało juz mocno ,ból był ale dało sie z nim zyc [tzn normalnie gralem w piłke nozna].Ale od 2 tyg zacząlem biegac (45 minut dziennie na bieżni-kołko to ok. 300 metrów > robie ok 20 kólek) Ale gdy zrobie 3 kólka sciegno zaczyna bolec i z kazdym kolkiem to sie nasila.A po tych 45 minutach z ledwoscia dochodze (juz nie moge biegac...tak mocno boli).Czy mozecie mi poradzić co moge zrobić z tą kontuzja? Czy udac sie do lekarza czy moge to wyleczyc jakimis "domowymi" sposobami [mascie,kapiele,cwiczenia itp].Prosze Was o ssyzbką odpowiedz i z góry dzięki.
Pozdrawiam
Paweł
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Wojas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hmm miałem podobnie jak ty. Też bolało mnie ścięgno podczas biegania itp. Jak byłem u lakarza to zalecił mi:
-Moczyć pięte w bardzo gorącej wodzie
-Smarować maścią ( np: Dr.żel , Diclac)
-Jeżeli będzie bardzo bolało to zarzywać polopioryne itp

Jeżeli masz to co ja miałem to jest to od tego że jeszcze rośniesz.
gg 1175002
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Stara kontuzja ciągle się odnawiająca.
Do medyka.

Może trzeba będzie zrobić USG.
Wyciągnąć skierowanie na fizykoterapię.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ODPOWIEDZ