Witam Was.
Biegam po 10km 3-4 razy w tygodniu. Jeżeli biegam bardzo spokojnie, wręcz truchtam, to wszystko jest ok. Problem jest natomiast gdy staram się więcej wycisnąć z siebie, wtedy przyspieszam, jednak po ukończeniu trasy odczuwam na palcu nogi, obok palucha (czyli tego dużego palca) nacisk, a czasem się pojawiają odciski na czubku tego palca. Chodzi o ten konkretnie palec, bo jest on w mojej stopie najbardziej wysunięty i siła nacisku skupia się właśnie na nim. Mam wrażenie, że jest to związane z techniką biegu - podczas biegania na dłuższym dystansie nie stawiam stopy prostopadle do powierzchni, a raczej "przesuwam" stopę bardzo nie wiele odrywając ją od ziemi - tak jest po prostu łatwiej, mniej się męczę. Mam wątpliwości czy to kwestia butów, ponieważ biegałem w innych i problem był taki sam.
Szkoda mi jest niszczyć sobie stopy, więc proszę o poradę.
pozdrawiam
odciski na palcach stóp
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Być może trzeba by kupować ciut większe buty.
Nie są to przypadkiem Nike'i oni lubią robić szew przez środek, który mógłby obcierać akurat ten palec.
Wymacaj buta czy nie ma tam czegoś co mogłoby obcierać.
Jeśli tak jest to można temu prowizorycznie zaradzić naklejając kawałek taśmy lub plaster z materiału plus taśma (sam plaster się zwinie i będzie obcierać)
Nie są to przypadkiem Nike'i oni lubią robić szew przez środek, który mógłby obcierać akurat ten palec.
Wymacaj buta czy nie ma tam czegoś co mogłoby obcierać.
Jeśli tak jest to można temu prowizorycznie zaradzić naklejając kawałek taśmy lub plaster z materiału plus taśma (sam plaster się zwinie i będzie obcierać)
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.