Hej,
mam pytanie co z suplementami?
Skarżyński zaleca dobra multiwitamine.
Znajoma po 2 półmaratonach nabawila sie anemii i przyjmuje żelazo, musiała zrezygnować z herbaty i kawy, pije soki wyciskane.
Ja sam czasem czuje ze moje zmęczenie nie jest calkiem "normalne", a normalne jedzenie, obfite nawodnienie i rozciaganie po treningu nie całkiem wystarcza. [/b]
Suplementy diety
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przyswajanie witamin i mikroelementów to bardzo indywidualna sprawa, wszelkie porady trzeba traktować na zasadzie u innych to działa wcale nie musi u mnie. Wracając do diety, kiedy u mojej córki wykryto lekką anemię w miesiąc uporaliśmy się z tym poprzez zwiększenie ilości tradycyjnej szynki i wołowiny w diecie, poza tym dobrym żródłem żelaza jest natka pietruszki itp. Natomiast koleżanka ojcu podniosła hemoglobinę po chemii w tydzień poprzez sok z buraków i czegoś tam jeszcze - oczywiście własnoręcznie przygotowywany. Jeśli chodzi o wartości soków z kartoników to są dobrym źródłem kwasku cytrynowego i barwników identycznych z naturalnymi. Dobre soki to te, które sami przygotujemy. Proponuje spróbować pobrać przez jakiś czas magnez jeśli tego nie robisz. A wogóle to zacznij od sprawdzenia morfologii krwi, lub chociaż samej hemoglobiny, bo to zasugeruje gdzie szukać przyczyn.
Piotr
Piotr