Mam kontuzje kolana.A dokładnie naciągnięte ścięgna.Chciałbym się dowiedzieć co należy robić żeby tą kontuzje wyleczyć jak najszybciej??
Proszę o jakieś porady.Może jakieś ćwiczenia,dieta,okłady??Dodam że kontuzje mam już długi okres czasu bo ciągle ją sobie odnawiam
Też mam coś z kolanem i narazie smruje ben-gayem i ściskam opaską elastyczną...trochę pomaga, ale i tak do lekarza trzeba się wybrać...
a jak to nie pomoże to prosić skierowanie do ortopedy...
mam kontuzje kolana nie wiem co mi jest:( lekarz mowi ze nie jest zadobrze. ponac mam zerwane wiezadła i latajaona rzepke. co mam robic zeby nie bolało bo bo jets cholerny.
ja jakies 2 lata temu rozwalilem sobie kolano ortopeda powiedzial ze moge miec naderwane wiazadla przy zepce i ze moge nadal grac i biegac tylko nie przemeczac zanadto, wiec odpuscilem sobie bieganie, gralem w pilke i czasem bolalo czasem nie. Teraz powrocilem do biegania (biegam rano, a potem po 20 wieczorek spacerek z 10 km) kolano boli mnie jak wracam z spacerow, czy sa jakies oklady na to czy cos takiegos?
Dodam ze lekarz wtedy przepisal mi PIASCLEDINE 300 oraz Movalis 7,5 mg.
1.Zmień ortopedę.
2.Przydałaby się diagnoza a nie wróżba -"mogę mieć naderwane"
Dobrze byłoby zrobić USG
3. Jeśli boli to coś jest nie tak i trzeba dreptać po medykach.
Jak boli od dłuższego czasu to albo blizna po urazie- do jakiegoś wyleczenia za pomocą fizykoterapii plus pastylek. Albo rzeczywiście jest coś bardziej naderwane- chirurg?
4. Okładami się nie leczy. Można tylko zmniejszyć nieco stan zapalny, za pomocą lodu (owiniętego jakąś szmatką aby nie podrażniać skóry) co 2-3godz, na 10-15min.
5.Aby problem się nie powtórzył, należy zadbać o mięśnie stabilizujące staw kolanowy- czworogłowe. Na forum są opisane ćwiczonka. Ale w przypadku podejrzenia naderwania więzadeł- ćwiczenia takie powinien zalecić medyk zwany fizjoterapeutą, lub mgr rehabilitacji.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
chodropatia to uszkodzenie chorobowe chrząstki. Chrząstka stawowa to "łożysko" stawów bardzo trudna do regeneracji. Jeśli nie zatrzymasz rozwoju choroby to w czasie kilku lat poważne problemy z chorym stawem. Niestety staw odżywiany jest e czasie ruchu a więc zaniechanie ruchu niewskazane.
Wiolu! Nie zadawaj dziwnych pytań tylko zacznij interesować się gdzie znaleźć dobrego lekarza. Kolano jest największym i najważniejszym stawem w ludzkim organizmie. Jeśli masz mniej niż 30 lat to nie funduj sobie kalectwa na całe życie. Na tym forum jest wiele osób, które zaniedbały sobie sprawy z kolanami i niestety teraz za to cierpią. Nikt przez internet nie powie Ci co Ci jest i jak bardzo jest to poważne. To zrobi tylko lekarz, więc nie trać czasu na pisanie postów w stylu "czy to poważne". Jeśli jest poważnie to nie oczekuj od lekarza, że powie Ci, że Cie wyleczy i kolano będzie jak u noworodka! Dbaj o siebie i tyle. Jak Ci jakiś lekarz nie odpowiada to go zmień, chodź do ilu tylko chcesz tylko proszę nie dawaj im w łapę
Jakiekolwiek problemy ze zdrowiem należą do problemów które należy samemu rozwiązać u lekarza a nie na forum internetowym.
Pozdrawiam