Kurcze rozciegno zaczyna odpuszczać przyplątał się achilles i to na drugiej nodze !
Nie wiem o co dokładnie tu chodzi ale wczoraj poszedłem pobiegać. Zwykły powolny bieg typu easy. Bez jakichś zrywów podbiegów przebieżek itp. Biegło mi się komfortowo i na ostaynie 2 km zaczęło mnie uwierać jakby rwać w achillesie - taki dyskomfort bo nawet bolem tego bym nie nazwał. Ok se myślę te 2 km to już dobiegnę (gdyby to był początek biegu, to na wszelki wypadek bym go skrócił, ale to też tylko dlatego że jestem ostatnio przewrażliwiony na pkt kontuzji). Przez te 2 km nic się wiecej nie wydarzyło, nic nie pogorszyło. Skończyłem bieg i czułem że achilles jest lekko obolały jak go naciskałem palcem. Lekko pobolewał tylko przy schodzeniu ze schodów ale przy normalnym chodzeniu nic nie czułem. I tak w sumie cały dzień od biegu (wcześnie rano biegałem) nic się nie działo. W sumie też cały dzień nie maiłem już ruchu.
Wieczorem robiłem coś przy aucie ale.to tylko wokół niego chodziłem nie wyginałem nogi ani nic. Jak wracałem do domu to czułem że mam zesztywniałego tego achillesa. W domu patrzę na kostkę a tam jedna wielka opuchlizna. No dziś ta opuchlizna zeszła i został delikatny punktowy obrzęk z bocznej strony ścięgna. Bardziej to tak wygląda jakbym tam przywalił w coś, no ale nic takiego się nie wydarzyło.
I teraz ja zgłupiałem bo nie wiem.co się stało
To ścięgno ani na sekundę nigdy wcześniej nie dało o sobie znać. Tu też nie była to sytuacja że długo biegałem z bólem że chwile po biegu nie mogłem chodzić. Tylko spuchło po 12 godzinach od biegu...
Nie było żadnego ostrzeżenia wcześniej że coś sie dzieje złego... A zawsze jak łapałem jakieś kontuzje, to przynajmniej 2-3 treningi wcześniej coś się już działo...
Chociaż po przemyśleniu myślę, że może to kwestia nowych butów. Niedawno kupiłem nowszy model tego co mam. Może zbyt dużo przebiegłem w tych butach były nierozbiegane i mi narobiły szkody. Chociaż to nie był pierwszy trening w tych butach tylko 5.
Ścięgno achillesa
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Po kilku dniach opuchlizna w dużej mierze zeszła. Dolegliwości bólowych praktycznie też nie ma, choć jeszcze jest trochę wyczuwalny ten achilles.
Jak objawy całkiem ustąpią, to pójdę na próbę się przebiec pojutrze, wybiorę płaski teren i wezmę stare buty.
O ile od razu zacznie boleć i przerwę bieg to spoko, gorzej jak zacznie boleć jak będę daleko od domu
Jak objawy całkiem ustąpią, to pójdę na próbę się przebiec pojutrze, wybiorę płaski teren i wezmę stare buty.
O ile od razu zacznie boleć i przerwę bieg to spoko, gorzej jak zacznie boleć jak będę daleko od domu

5km - 18:41 (1.12.2018)
HM - 1:28:18 (14.10.2018)
M - 3:08:32 (6.10.2019)
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Wybierz trase "kolo domu", zebys mogl zawsze szybko wrocic.
Nie lubie tak biegac, ale w takiej sytuacji to najlepsze rozwiazanie

-
- Zaprawiony W Bojach
No tyle mi zostaje :D
Będę robił chyba kilometrowe pętelki wokół domu.
I tak będzie lało w tym czasie więć nie będzie szkoda jak trening nie pyknie
Będę robił chyba kilometrowe pętelki wokół domu.
I tak będzie lało w tym czasie więć nie będzie szkoda jak trening nie pyknie

-
- Zaprawiony W Bojach
Przebiegłem w sumie 14 km z hakiem.
Bólu jako takiego nie było. Momentami na parę sekund odczułem tylko że to ścięgno tam istnieje.
Nie decydowałem się na dłuższy bieg, chociaż było i tak lepiej niż ostatnim razem kiedy to przy 14 km właśnie zaczęło tam pobolewać.
Minęło kilka godzin od biegu i w sumie za bardzo nic się nie dzieje. Delikatny stan zapalny jest ale był też i przed biegiem i sam bieg na niego nie wpłynął.
Teraz i tak robię przerwę 4-5 dni bo nie będę miał czasu na bieganie, będę kontynuować ćwiczenia z protokołu alfredsona.
Możliwe, że faktycznie to była kwestia nowych butów - te mają cholewkę taką zagiętą nachodzącą właśnie na to ścięgno, możliwe że zbyt duża intensywność w tym bucie, noga nie przyzwyczajona i to podrażniło to ścięgno (?) nie wiem...
Bólu jako takiego nie było. Momentami na parę sekund odczułem tylko że to ścięgno tam istnieje.
Nie decydowałem się na dłuższy bieg, chociaż było i tak lepiej niż ostatnim razem kiedy to przy 14 km właśnie zaczęło tam pobolewać.
Minęło kilka godzin od biegu i w sumie za bardzo nic się nie dzieje. Delikatny stan zapalny jest ale był też i przed biegiem i sam bieg na niego nie wpłynął.
Teraz i tak robię przerwę 4-5 dni bo nie będę miał czasu na bieganie, będę kontynuować ćwiczenia z protokołu alfredsona.
Możliwe, że faktycznie to była kwestia nowych butów - te mają cholewkę taką zagiętą nachodzącą właśnie na to ścięgno, możliwe że zbyt duża intensywność w tym bucie, noga nie przyzwyczajona i to podrażniło to ścięgno (?) nie wiem...