Baza tlenowa przy nadciśnieniu.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
burkinafaso
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:20

Nieprzeczytany post

Witam, biegam regularnie 3- 4 razy w tygodniu od ponad 1,5 roku. Od 4 miesięcy leczę się na nadciśnienie. Moje WBC1 i inne biegi tlenowe robię w tempie 6:30. (Max 75%tętna) Problem pojawia się w tym że takie same wybiegania robiłem jeszcze pół roku temu w tym samym tempie. Przez okres zimowy nie zrobiłem w tlenie żadnego progresu. Jednakże poprawiłem mocno swoje wyniki w biegach ulicznych. Dychę biegam w 40 minut ale to chyba efekt treningów progowych a biegi spokojne robię nadal w 6:30

Aktualnie robię treningi pod 10 km składające się głównie z interwałów, progu, biegów spokojnych i długich wybiegań raz w tygodniu.

Moje pytanie brzmi czy nadciśnienie tworzy ścianę w procesie rozwoju bazy tlenowej ?

I czy esy biegać w tętnie do 75% czy kierować się ustalony tempem lub samopoczuciem?

Jest ktoś kto biega z nadciśnieniem i ma/miał podobny przypadek ?

Dodam że pytałem o to przeróżnych kardiologów. Większość otwierała szeroko oczy i raczej każdy mówił coś innego.

Wzrost: 183
Waga: 78
New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

A jakie to to jest to nadciśnienie?
burkinafaso
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:20

Nieprzeczytany post

Nadciśnienie 1 stopnia(łagodne) pomiędzy 90-155.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Przy takim "nadciśnieniu" nie powinno nic przeszkadzać w bieganiu i robieniu progresu. Ale ja bym jednak zawsze poradził sie u lekarza. Normalnie bieganie i trening wytrzymałościowy pomaga obniżyć ciśnienie, ale to parę lat potrwa.

A easy zawsze na samopoczucie.
ODPOWIEDZ