Powrót bo grypie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Footbrun96
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Pytanie mam do Was, jak u Was wygląda forma w powrocie po grypie, zwłaszcza teraz w okresie zimowym. Ja jestem amatorskim biegaczem (biegam od 8 miesięcy) i ostatnio forma u mnie była super. W sobotę zrobiłem wybieganko – 14 km, tempo 5:10, średnie tętno 136. Biegło się świetnie. Niestety, dopadła mnie grypa, co skutkowało przerwą. Wróciłem do biegania dziś, czyli po 8-9 dniach, i zjazd jest zaskakujący. Przy tempie 5:50 już pojawiały się problemy i skoki tętna na progowe.

W takim razie pytanie do Was: ile zajmuje powrót do formy po takiej przerwie? Czy są na to jakieś tipy? A może treningi powinny być wdrażane wolniej i stopniowo?

Dzięki za odpowiedzi!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mi zajęło po grypie ok miesiąc żeby zacząć względnie komfortowo biegać. Warto zacząć z niższego pułapu, to na pewno. Polecam marszobiegi. Sam też stosuję je po przerwie w treningu i po grypie też stosowałem. Forma wróci tylko nic na siłę.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Też bym powiedział, że pi razy oko, to miesiąc.

Ja, z kolei, marszobiegów nie stosuję, tylko biegam krócej, ale częściej.

W zeszłym roku miałem covid w październiku i grypę w grudniu, to dobrze pamiętam jak mnie to 'przybiło'. Łącznie miałem 15 dni przerwy w bieganiu, co się przełożyło na około 150 km mniej niż w poprzednim roku.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Osiem dni :niewiem: A czy aby na pewno to grypa?
ODPOWIEDZ