Problem ze stawem biodrowym

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
tomek060391
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
podczas zimowych przygotowań wystąpił u mnie pewien problem jeśli chodzi o staw biodrowy. Na początku roku pierwszy raz poczułem ból pod pośladkiem, co znacząco utrudniało mi realizację planów treningowych. Każdy trening kończyłem z bólem, aż wreszcie nie byłem w stanie wykonywać mocniejszych interwałów i biegów ciągłych w 2 zakresie. Dwie wizyty fizjo nie pomogły, więc w połowie lutego odpuściłem treningi i udałem się do ortopedy, który zrobił mi USG. Badanie nie wykazało żadnych zmian, jednakże zlecić mi jeszcze RTG. Przyznam, że w międzyczasie, po około 15 dniach przerwy zrobiłem trzy treningi, jednakże ich jakość i komfort pozostawił wiele do życzenia. Dziś mija blisko miesiąc od całkowitego odpuszczenia planu treningowego, jednakże ból pod pośladkiem nie odpuszcza. Dziś odebrałem wynik RTG, a opis brzmi: "Hipoplastyczność panewki stawu biodrowego, drobne skostnieniaw górnych biegubnach obrąbków". Nie szukam tutaj oczywiście medycznej diagnozy, jednakże czy ktoś bardziej doświadczony, wie co oznacza taki opis?
Niestety sezon wiosenny juz odpuszczony, starty na które byłem zapisane już nadchodzą, więc nie ma sensu się na nie nastwaiać, gdyż ból nie odpuszcza. Jest wyczuwalny nawet przy spacerowaniuc zy wchodzeniu po schodach. 21 marca kolejna wizyta u ortopedy, by spojrzał na rtg i opis.
Dodam, że mam 33 lata, blisko 3 tys. km przebiegniętych w niecałe dwa lata, przebiegnięty maraton i pięć połówek. W grudniu i styczniu nie było też jakiegoś zwiększonego kilometrażu. Wchodziłem spokojnie w sezon, robiąc po jakieś 40-50 km tygodniowo, z zamiarem stopniowego zwiększenia do docelowych 65-70 km.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ