Witam
O jakiegoś czasu odczuwam ból w tylnej części stopy w okolicy spodu pięty. Ból narasta podczas treningu, zmniejsza się w dniach odpoczynku. Ból odczuwam również w okresie odpoczynku, gdy stawiam stopę lekko na boku, niezależnie czy to lewy czy prawy bok. Podczas badania usg stwierdzono pogrubienie 3 mm przyczepów rozcięgna podeszwowego oraz obrzęk tkanki podskórnej po stronie bocznej stopy. Na marginesie dodam, że przygotowywałem się do maratonu i biegałem ok. 40-50 km tygodniowo w okresie czerwiec - sierpień, a w ostatnim czasie odczuwałem również bóle bioder. Następnego dnia po treningu rolowałem się wałkiem oraz piłeczką golfową.
Podobną kontuzję miałem kilka lat temu, z tym że wtedy ból odczuwałem na samym środku stopy (spód). Wówczas usg wykazało zapalnie rozcięgna podeszwowego, wskazywały na to typowe objawy no. ciągnęło rano po obudzeniu, a ból znikał w czasie chodzenia lub biegania. Wizyty o fizjo nie pomagały, dopiero długa przerwa w treningach odniosła skutek.
Na pewno wielu z Was miało kontuzjowane rozcięgno i w związku z tym mam pytania:
1. W jaki sposób można poradzić sobie z taką kontuzją, tym bardziej że jest to powracająca dolegliwość?
2. Czy zaproponowane przez ortopedę badanie biomechaniki biegu i chodu ma sens? Ortopeda stwierdził, że może to mieć znaczenie tym bardziej, że odczuwałem również w ostatnim czasie bóle bioder, co może wskazywać na niewłaściwą ich rotację
3. Czy odpuścić badanie biomechaniki i szukać dobrego fizjo, który wskazałby konkretne ćwiczenia rozciągające? (dodam w okresie pierwszej kontuzji fizjo stwierdził, że mam niesamowicie pospinane mięśnie nie tylko nóg, ale pozostałe również, w tym plecy oraz ponad przeciętnie uwidocznione mięśnie żwaczy na twarzy).
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Przyczepy rozcięgna (kontuzja) i biomechanika biegu
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Tutaj masz najwazniejsze cwiczenie dnia do wykonaniem przed porannym wstaniem z łóżka.
Mam nadzieje, ze pomoże. Pozdrawiam.
https://youtu.be/K3Rkr1Y96p8?si=JJWbFNPcNFUlX1Xi
Mam nadzieje, ze pomoże. Pozdrawiam.
https://youtu.be/K3Rkr1Y96p8?si=JJWbFNPcNFUlX1Xi