Nagły spadek siły/wydolności/formy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
jakub322
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:08
Życiówka w maratonie: 03:19:13

Nieprzeczytany post

Witam
Od około 1,5/2 tygodni borykam się z nagłym spadkiem siły, wydolności i formy biegowej. Spadek wystąpił ze treningu na trening i polega na tym że wychodzę na trening pełen siły, lecz od początku biegu tętno jest znacznie wyższe przykładowo parę tygodni temu biegając na tej samej trasie z tą samą prędkością miałem tętno w granicach 140BPM a teraz jest w granicach nawet 170BPM i nie mogę go utrzymać w jedynym poziomie bo cały czas skacze góra dół. Oprócz wahań i wysokiego tętna szybko się męczę, kiedyś długie, szybsze wybiegania nawet po 30km nie były tak męczące ja aktualnie wolne 10km. Problem występuje tak samo w jeździe na rowerze czy treningu siłowym. Robiłem w tym tygodniu badania: Morfologie, krew, mocz, witaminę D, magnez oraz EKG i wszystko jest w porządku, próbowałem też nie biegać przez tydzień, zmniejszyć intensywność oraz kilometraż, lecz nic to nie pomaga. Może ktoś z was miał podobny przypadek lub pomoże, doradzi co to może być i jak się z tym uporać. Na koniec dodam że biegam od ponad 3lat i nie miałem nigdy takiego ani nawet podobnego przypadku.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
Szymon1988
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Badales poziom ferrytyny?
jakub322
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:08
Życiówka w maratonie: 03:19:13

Nieprzeczytany post

Szymon1988 pisze: 08 kwie 2023, 22:03 Badales poziom ferrytyny?
Niestety nie badalem poziomu ferrytyny, ale we wtorek az pojade zbadac.
MM91
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: 3:59:24

Nieprzeczytany post

http://www.biegigorskie.eu/2018/10/19/b ... organizmu/

Gościu opisal podobny spadek formy i u niego była to zakrzepica żył głębokich, wrzucam bo mi się skojarzyło ale nie mam pojęcia jak często to schorzenie występuje i w jakim wieku, więc research we własnym zakresie musisz zrobić :⁠-⁠)
ODPOWIEDZ