Lekarz ortopeda śląskie NFZ

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
wryta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
Mam skierowanie do ortopedy, ale czy znacie jakiegoś lekarza, który na NFZ nie potraktuje mnie na zasadzie "boli jak biegasz? To nie biegaj"
Generalnie mam problem z kolanem od pół roku. Zaczyna mnie boleć po ok. 5 km biegu i wracam spacerem do domu, bo nie jestem w stanie kontynuować biegu. Biegam niewiele, w zasadzie tylko od późnej jesieni do wczesnej wiosny, a poza tym tylko rower. W poprzednich latach nie miałem z tym problemu, ale w ubiegłym postanowiłem wziąć udział w zawodach no i skupiając się na rywalizacji nie liczyłem się z techniką no i coś popsułem co ciągnie się do dzisiaj.

Jest szansa na śląsku znaleźć kogoś sensownego ale z kontraktem z NFZ?
Dzięki
Michal
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Nie sądzę. Ortopedzi z NFZ w ogóle nie mają specjalizacji sportowej, bo i po co?
Leczenie kontuzji sportowych w nie jest ich rolą.
The faster you are, the slower life goes by.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sugeruję iść do lekarza na prywatną wizytę. Na Śląsku, jest wysokiej klasy specjalista w zakresie diagnozowania i leczenia kolan, dr Dec. Przyjmuje, Klinika Nieborowice, gabinet w Katowicach, gabinet w Sosnowcu.
Cena wizyty w Nieborowicach jest wysoki, plusem jednak jest to, że mają pełną bazę diagnostyczną. Sporo taniej (250) jest w jego gabinetach prywatnych.
Klinika Nieborowice, 32 2134200,
Gabinet Katowice 604098115
Gabinet Sosnowiec-Medicus 32 2633371
Oczywiście, pewnie są też inni specjaliści, polecam jednak tego z którym miałem kontakt.
Ceny,… Nieborowice 350, gabinety prywatne 250, Ew. USG w prywatnym gabinecie +80 pln.
USG jednak nie jest tym elementem diagnostyki przy takich schorzeniach. Może być niezbędny rezonans magnetyczny.
wryta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55

Nieprzeczytany post

OK, dzięki, tak chyba trzeba będzie zrobić ale skoro mam już to skierowanie to może coś wyciągnę z tego nfz najpierw
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Najpierw to idź do fizjoterapeuty.
Naprawdę mała szansa, że coś sobie w tym kolanie popsułeś, za to duża, że masz różne dysfunkcje (praktycznie każdy jakieś ma) i warto popracować nad ruchem - mobilność, wzmacnianie itp.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beata pisze: 03 mar 2022, 12:56 Najpierw to idź do fizjoterapeuty.
Naprawdę mała szansa, że coś sobie w tym kolanie popsułeś, za to duża, że masz różne dysfunkcje (praktycznie każdy jakieś ma) i warto popracować nad ruchem - mobilność, wzmacnianie itp.
Beato, ja skutecznie wyleczyłem się od zaczynania od fizio. Najpierw diagnoza, później leczenie/Fizioterapeuta.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze: 03 mar 2022, 13:39Beato, ja skutecznie wyleczyłem się od zaczynania od fizio. Najpierw diagnoza, później leczenie/Fizioterapeuta.
Nie zgodzę się. Dobry fizjo też postawi diagnozę, można dla pewności pójść do niego z jakimś badaniem obrazowym typu usg/rezonans.
Gdy mam jakiś problem nagły, to tak właśnie robię: usg prywatnie - fizjo. Koszt łączny to jakieś 300-400zł.
Jeśli problem okaże się poważny, to fizjo sam powie, że warto udać się do lekarza. Lekarz bez badań nic nie zrobi (poza zapisaniem środków p-bólowych), w przypadku wyboru ścieżki w ramach NFZ procedura diagnostyczna rozciągnie się na kilka m-cy ...
ODPOWIEDZ