Wieloodłamowe złamanie rzepki - powrót do aktywności.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
elioneq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, listopada zeszłego roku doszło do wypadku w skutek którego doznałem urazu (Wieloodłamowe złamanie rzepki z przemieszczeniem). Rzepka została poskładana operacyjnie i zabezpieczona popręgiem webera. Przed urazem byłem bardzo aktywny i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie przestać, mimo tego że w dalszym ciągu mam druty w kolanie 2 miesiące temu po rozmowie z lekarzem prowadzącym postanowiłem wrócić na siłownie, rowerek stacjonarny jest prawie od początku rehabilitacji. Trening siłowy w prawdzie nie jest taki jak przed kontuzją, ponieważ staram się nie zajeżdżać dolnych partii mięśniowych i głownie skupiam się na górnych. 2 miesiące od operacji byłem w szynie następnie w gipsie i miałem praktycznie całkowity zanik mięśni w udzie.
Przyszedł czas i za 3 tyg wyciągają mi druty, ponieważ jest całkowity zrost rzepki, dlatego zaczynam myśleć o powrocie do biegania, stąd pytanie jak najlepiej przygotować mięsnie i staw kolanowy, jakie ćw. wybrać które pomogą mi w odzyskaniu sprawności.

btw. Chodze regularnie na fizjo ale wydaje mi się ze oni mają jakiś swój schemat i pomagają wrócić jedynie do "podstawowej" sprawności.
ODPOWIEDZ